Autostart aplikacji przy starcie systemu
Autostart aplikacji przy starcie systemu
Chciałbym żeby podczas startu systemu uruchomiła się pewna aplikacja jednak musi mieć ona uprawnienia roota, jednak chcę to zrobić tak żeby nie trzeba było się logować przez konto użytkownika (tzn. odpadają ustawienia sesji). Jeśli to będzie miało jakieś znaczenie w tym przypadku to używam GNOME.
Odświeżę temat.
Też chciałem aby conky uruchamiał się automatycznie. Dodałem odpowiedni wpis wi mam taki problem. Na samym początku podczas uruchamiania Gnome widać że conky został uruchomiony lecz chwilę później zostaje on przykryty tapetą. W procesach widać, że działa. Jak wpiszę w konsolito nie ma najmniejszego problemu i wtedy wszystko odpowiednio działa.
Też chciałem aby conky uruchamiał się automatycznie. Dodałem odpowiedni wpis w
Kod: Zaznacz cały
System->Preferencje->Sesje
conky
Dodaj:
Będzie się uruchamiał po 10 sekundach, jak już belka będzie na swoim miejscu czy tapeta.
sleep 10 && conky
Niestety nie działa.raven18 pisze:Dodaj:Będzie się uruchamiał po 10 sekundach, jak już belka będzie na swoim miejscu czy tapeta.Kod: Zaznacz cały
sleep 10 && conky
Działa, tylko trzeba dodać jeszcze jeden krok.
Sesje w gnome mają problem z przetwarzaniem wieloczłonowych poleceń.
Utwórz skrypt o tej zawartości (zapisz go gdzieś oraz nadaj chmod +x)
gdzie 10 to czas w sekundach po jakim uruchomi się conky - u mnie dało się zejść do 6 sekund, by conky nie był przykrywany tapetą.
W ustawieniach sesji gnome, jako polecenie, podaj ścieżkę do skryptu; czyli np.:
To wszystko.
Sesje w gnome mają problem z przetwarzaniem wieloczłonowych poleceń.
Utwórz skrypt o tej zawartości (zapisz go gdzieś oraz nadaj chmod +x)
#!/bin/bash
sleep 10; conky
W ustawieniach sesji gnome, jako polecenie, podaj ścieżkę do skryptu; czyli np.:
/home/nazwa-uzytkownika/skrypty/start-conky.sh
Teraz działa. Bardzo dziękuję za pomoc.sigo pisze:Utwórz skrypt o tej zawartości (zapisz go gdzieś oraz nadaj chmod +x)Kod: Zaznacz cały
#!/bin/bash sleep 10] ...podaj ścieżkę do skryptu; czyli np.: [code]/home/nazwa-uzytkownika/skrypty/start-conky.sh