W
- wojciech_69
- Beginner
Własne powitanie po zalogowaniu się przez ssh?
Witam!
Szukałem lecz niestety nie znalazłem jak, gdzie i co zmienić by po zalogowaniu na Debiana przez ssh pojawiało się własne powitanie? Przez Google dotarłem do materiałów jak to zmienić na Ubuntu ale niestety na Debiana nic nie było?
Szukałem lecz niestety nie znalazłem jak, gdzie i co zmienić by po zalogowaniu na Debiana przez ssh pojawiało się własne powitanie? Przez Google dotarłem do materiałów jak to zmienić na Ubuntu ale niestety na Debiana nic nie było?
Sprawa prezentuje się tak samo w większości dystrybucji. Powitanie po zalogowaniu do powłoki znajduje się w jednym z wymienionych plików.
W przypadku Debiana
więc jest on często nadpisywany podczas aktualizacji systemu.
By na stałe zmienić jego zawartość, można po prostu usunąć dowiązanie i utworzyć własną zawartość
Redhead w poście poniżej, proponuje mniej inwazyjny sposób.
Kod: Zaznacz cały
/etc/motd
/etc/issue
/etc/bannerKod: Zaznacz cały
lrwxrwxrwx 1 root root 13 04-10 12:45 /etc/motd -> /var/run/motdBy na stałe zmienić jego zawartość, można po prostu usunąć dowiązanie i utworzyć własną zawartość
/etc/motdKod: Zaznacz cały
vi /etc/ssh/sshd.configKod: Zaznacz cały
Banner /etc/ssh/banner- wojciech_69
- Beginner
fnmirk tu masz odnosnik jak to zrobic w Ubuntu:
http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t ... =powitanie
teraz widze ze jest podobnie jak w Debianie...Dzięki wszystkim za szybką odpowiedz, jutro to wypróbuje i dam znać jak wypadły zmiany ;-)
[ Dodano: 2009-04-20, 16:55 ]
no wiec tak... po zmianie powitania w
zmiany zostają zapisane, ale tylko do reboota...po nim wracają niestety stare ustawienia "fabryczne" :-/ mam pytanie odpośnie wypowiedzi Redhead. gdzie mam wstawić:
:?: rozumiem że w:
tylko że po wydaniu tego polecenia ("vi") mój Putty jak próbuję cokolwiek w nim zrobić, piszczy. muszę zastopować bo inaczej nic nie idzie :-( w ogóle do czego ma służyć ta komenda vi ?
Ps. bo normalnie plik /etc/ssh/sshd_config nie używając w/w komendy mogę edytować. czy wobec tego na końcu pliku, w ostatniej linijce mam dodać ścieżkę: Banner /etc/ssh/banner :?:
http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t ... =powitanie
teraz widze ze jest podobnie jak w Debianie...Dzięki wszystkim za szybką odpowiedz, jutro to wypróbuje i dam znać jak wypadły zmiany ;-)
[ Dodano: 2009-04-20, 16:55 ]
no wiec tak... po zmianie powitania w
/etc/motdKod: Zaznacz cały
Banner /etc/ssh/banner:?: rozumiem że w:
vi /etc/ssh/sshd.configtylko że po wydaniu tego polecenia ("vi") mój Putty jak próbuję cokolwiek w nim zrobić, piszczy. muszę zastopować bo inaczej nic nie idzie :-( w ogóle do czego ma służyć ta komenda vi ?
Ps. bo normalnie plik /etc/ssh/sshd_config nie używając w/w komendy mogę edytować. czy wobec tego na końcu pliku, w ostatniej linijce mam dodać ścieżkę: Banner /etc/ssh/banner :?: