Witam!
Szukałem lecz niestety nie znalazłem jak, gdzie i co zmienić by po zalogowaniu na Debiana przez ssh pojawiało się własne powitanie? Przez Google dotarłem do materiałów jak to zmienić na Ubuntu ale niestety na Debiana nic nie było?
W
- wojciech_69
- Beginner
Sprawa prezentuje się tak samo w większości dystrybucji. Powitanie po zalogowaniu do powłoki znajduje się w jednym z wymienionych plików.
W przypadku Debiana
więc jest on często nadpisywany podczas aktualizacji systemu.
By na stałe zmienić jego zawartość, można po prostu usunąć dowiązanie i utworzyć własną zawartość
Redhead w poście poniżej, proponuje mniej inwazyjny sposób.
Kod: Zaznacz cały
/etc/motd
/etc/issue
/etc/banner
lrwxrwxrwx 1 root root 13 04-10 12:45 /etc/motd -> /var/run/motd
By na stałe zmienić jego zawartość, można po prostu usunąć dowiązanie i utworzyć własną zawartość
/etc/motd
vi /etc/ssh/sshd.config
Banner /etc/ssh/banner
- wojciech_69
- Beginner
fnmirk tu masz odnosnik jak to zrobic w Ubuntu:
http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t ... =powitanie
teraz widze ze jest podobnie jak w Debianie...Dzięki wszystkim za szybką odpowiedz, jutro to wypróbuje i dam znać jak wypadły zmiany ;-)
[ Dodano: 2009-04-20, 16:55 ]
no wiec tak... po zmianie powitania w
zmiany zostają zapisane, ale tylko do reboota...po nim wracają niestety stare ustawienia "fabryczne" :-/ mam pytanie odpośnie wypowiedzi Redhead. gdzie mam wstawić:
:?: rozumiem że w:
tylko że po wydaniu tego polecenia ("vi") mój Putty jak próbuję cokolwiek w nim zrobić, piszczy. muszę zastopować bo inaczej nic nie idzie :-( w ogóle do czego ma służyć ta komenda vi ?
Ps. bo normalnie plik /etc/ssh/sshd_config nie używając w/w komendy mogę edytować. czy wobec tego na końcu pliku, w ostatniej linijce mam dodać ścieżkę: Banner /etc/ssh/banner :?:
http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t ... =powitanie
teraz widze ze jest podobnie jak w Debianie...Dzięki wszystkim za szybką odpowiedz, jutro to wypróbuje i dam znać jak wypadły zmiany ;-)
[ Dodano: 2009-04-20, 16:55 ]
no wiec tak... po zmianie powitania w
/etc/motd
Banner /etc/ssh/banner
:?: rozumiem że w:
vi /etc/ssh/sshd.config
tylko że po wydaniu tego polecenia ("vi") mój Putty jak próbuję cokolwiek w nim zrobić, piszczy. muszę zastopować bo inaczej nic nie idzie :-( w ogóle do czego ma służyć ta komenda vi ?
Ps. bo normalnie plik /etc/ssh/sshd_config nie używając w/w komendy mogę edytować. czy wobec tego na końcu pliku, w ostatniej linijce mam dodać ścieżkę: Banner /etc/ssh/banner :?: