Module-init-tools

Ogólne pytania dotyczące systemu
koralgol

Module-init-tools

Post autor: koralgol »

Mam Debiana 3.1_r5 z jądrem 2.6.8-3-386. Po "świeżej" instalacji zdziwiła mnie ogromna ilość załadowanych modułow. Postanowiłem więc usunąc modutils, discover1, hotplug (dobrze zrobiłem?) Zostawiłem jedynie Module-init-tools.

1.Jak działa skrypt w /etc/rc6.d/module-init-tools (nie potrafie tego zrozumieć) że ładuje jakieś moduły, skąd wie jakie? Podobnie jak to robił discover lub hotplug?

2. Jak maksymalnie odchudzić ilość modułów bez szkody dla systemu?
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

może to Ci pomoże, tu był poruszany podobny temat:
http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?t=1255

aloha
koralgol

źle mnie zrozumiałeś - mówie o modułach, sterownikach urządzeń!

To polecenie

Kod: Zaznacz cały

lsmod
zaraz po instalacji systemu wyświetla mi strasznie dużo załadowanych sterowników. Wcześniej miając Slackware'a niczego takiego nie było.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

koralgol pisze:źle mnie zrozumiałeś - mówie o modułach, sterownikach urządzeń!
ok już się poprawiam, o do skryptu /etc/rc6.d/module-init-tools się nie wypowiem, bo go nie mam, ale mogę coś się wypowiedzieć na temat modułów.

pierwsze co, to instalujesz pakiet modconf:

aptitude install modconf
dzięki któremu możesz zarządzać ładowanymi modułami z konsolowego menu, menu te wywołujesz po prostu poleceniem:

modconf
i tam zmieniasz co chcesz zmienić

aloha
Grabos

Post autor: Grabos »

Debian ma dużo modułów załadowanych w porównaniu do Slackware prawdopodobnie dlatego iż Slackware ma dużo sterowników wbudowanych, Debian natomiast próbuje mieć jak najbardziej modułowy kernel. Wywalenie hotplug i discover spowoduje tylko tyle że ręcznie będziesz musiał wszystko konfigurować.
koralgol

Tylko jak on to wykrywa i skąd wie co jest potrzebne?

###EDIT###

Chciałem jeszcze dodać że każde z tych programów: module-init-tools, hotplug, discovery ładuje inne moduły. Jak to wszystko działa :| i czy naprawde jest potrzebne?
rogi555

Post autor: rogi555 »

Cześć, właśnie też się nad tym zastanawiam. Może nie tyle nad tym skąd Debian wie co ma załadować, bo przypuszczam, że system ładuje wszystko jak leci, a nie wszystko z tego jest potrzebne. Tylko teraz skąd wiedzieć co można usunąć za pomocą modconf, a co będzie potrzebne?

Może ktoś zna jakieś fajne źródło wiedzy na ten temat?
ODPOWIEDZ