[+] Nie ma internetu przez DHCP?

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
kamiltbg

Post autor: kamiltbg »

Nie, ale sprawiłem że uruchamia się podczas startu systemu i nie potrafi włączyć internetu, zresztą po wpisaniu

Kod: Zaznacz cały

/etc/init.d/networking restart
też się włącza i nie działa dalej internet.
asura

Post autor: asura »

Cały czas piszesz jak przełączasz kabel, ale nie piszesz co jest po drugiej stronie tego kabla.

Jeśli wpinasz go bezpośrednio do modemu, to po przepięciu kabla zresetuj modem, twój dostawca cały czas może chcieć nadać adres IP do urządzenia którego adres mac modem trzyma w cache, po restarcie modem przeczyta mac z nowo podpiętego urządzenia.
kamiltbg

Wiem! Resetuje modem po 10 razy i nie działa.
asura

No tak, ale zależy w którym momencie go resetujesz.

Wyłącz cały sprzęt razem z modemem i włącz najpierw komputer, potem modem.

Wykonaj taki myk z każdym z komputerów i łatwo sprawdzisz.

Ja mam internet z kablówki Vectra i mam taki problem, niby nie ograniczają internetu na jeden komputer ale zawsze trzeba modem wyciągnąć z gniazdka.

Edit:
Przy zmianie urządzenia podpiętego do modemu.
panel
Beginner

Post autor: panel »

dhclient eth0
o ile to eth0 ma ruszyć, ale w linuksach chyba tak będzie.
Można sprawdzić w

ifconfig
jakie są interfejsy.
kamiltbg

Więc tak też powinno być na Windowsie (na laptopie), tymczasem przepinam kabel, resetuje modem i działa.
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

Fakt, ale to się dzieje niezależnie od systemu. Pod windowsem też tak jest (ja mam Multimedię i takie same szopki z modemami). Tu wyraźnie pod Linuxem problem się pojawia. Dlatego ja odrzuciłem tą możliwość.

Natomiast czegoś jednak nie rozumiem. Czy jesteś w stanie dokładnie określić kiedy pod linuxem internet masz, a kiedy przestajesz mieć?
kamiltbg

Tak. Mam kiedy najpierw włącze Windowsa XP na tym samym komputerze, a dopiero potem Linuksa. Przestaje kiedy przepnę kabel do laptopa, tam się połącze i potem znowu podepne do PC (oczywiście resetując modem, czekając itd.)
@panel: teraz działa, ale normalnie będzie sprawdzać coś kilka razy a potem przestanie i wywali jakiś błąd.
asura

Cienko to opisałeś, dalej nie potrafię sobie tego zobrazować, ale nie stawiałbym na dhcp, tylko na problemy konfiguracji.

Podpinałeś już ten komputer wcześniej?

Kabel masz zwykły, czy krosowany?
Laptopy najczęściej potrafią podziałać na obydwu nie zależnie od tego czy są podpięte do urządzenia aktywnego czy nie.
Jak w stacjonarce masz jakąś sieciówkę typu Realtek RTL 8139 i kabel krosowany dorzucony w standardzie do modemu, to internetu na stacjonarnym nie będzie, a na laptopie tak.
kamiltbg

No przecież teraz mam go podpiętego i działa. Kabel niekrosowany jest. Na moje oko to jest to wina Linuksowego programu do DHCP, zna ktoś jakiś program którym mógłbym go zamienić?
ODPOWIEDZ