[SOLVED] OpenGL
Co do karty, to tylko na PCI Express. Raz, że tańsze (Sic!), dwa, że szybsze.
Ostatnio kupiłem GeForce 7600GS Gigabyte na PCI-Express za ~350zł - kiedy na AGP kosztuje ~410zł. W ogóle, tak "przy okazji" wymieniłem cały sprzęt
Kartę to tylko z chipsetem nvidii bierz - innych się nie opłaca, bo tylko nvidia na poważnie wspiera Linuksa.
Co do karty, to większość będzie działać. Miałem gdzieś linka do strony nvidii gdzie był spis wspieranych kart na Linuksie - jak go znajdę, zapodam go.
Ostatnio kupiłem GeForce 7600GS Gigabyte na PCI-Express za ~350zł - kiedy na AGP kosztuje ~410zł. W ogóle, tak "przy okazji" wymieniłem cały sprzęt

Kartę to tylko z chipsetem nvidii bierz - innych się nie opłaca, bo tylko nvidia na poważnie wspiera Linuksa.
Co do karty, to większość będzie działać. Miałem gdzieś linka do strony nvidii gdzie był spis wspieranych kart na Linuksie - jak go znajdę, zapodam go.
A oto i owy link: http://www.nvidia.pl/object/linux_supported_pl.htmlKaka' pisze:Co do karty, to większość będzie działać. Miałem gdzieś linka do strony nvidii gdzie był spis wspieranych kart na Linuksie - jak go znajdę, zapodam go.

karty PCI-E ostatnio bardzo potaniały, ponieważ jest ich coraz więcej. Kart na AGP już mało osób kupuje, poza tym producentom zależy na tym aby jak najszybciej wszyscy przeszli na PCI-E dlatego paradoksalnie szybsze karty są tańsze od wolniejszych.
Tak samo było z pamięciami RAM kiedy to przechodzono z SDR, na DDR, a potem także z DDR na DDRII. Zawsze te nowsze i szybsze tanieją a starsze odchodzące są coraz droższe.
Tak samo było z pamięciami RAM kiedy to przechodzono z SDR, na DDR, a potem także z DDR na DDRII. Zawsze te nowsze i szybsze tanieją a starsze odchodzące są coraz droższe.
No. ja do tej pory mialem starego p2 pod line - ale postanowilem ze dla Debcia trzeba cos lepszego sprawic
wiec ma teraz GigaByte
Procek to Intel Celeron D 2.8GHz
I wszystko byloby super gdyby mi jeszcze OpenGL zalapal sprzetowo... :-/
[ Dodano: 2007-03-20, 22:17 ]

Kod: Zaznacz cały
Intel 915GL / ICH6
P4 Socket775 / Micro ATX (nie przyuwazylem na zamowieniu ;-( )
G.E.A.R. (to wlasnie ten tajemniczy AGP obok PCIExpress)
I wszystko byloby super gdyby mi jeszcze OpenGL zalapal sprzetowo... :-/
[ Dodano: 2007-03-20, 22:17 ]
GeForce FX 5700 Super :-D mam taka na kompie z XPekiem, no to pozbawie go rdzenia graficznego :evil: 8-)Kaka' pisze:A oto i owy link: http://www.nvidia.pl/object/linux_supported_pl.htmlKaka' pisze:Co do karty, to większość będzie działać. Miałem gdzieś linka do strony nvidii gdzie był spis wspieranych kart na Linuksie - jak go znajdę, zapodam go.![]()