Witam!
Używam debiana wersję testową bodajże to jest 4.0 na architekturze i686 kernel 2.6.18-3. Karta graficzna Radeon 9550 sterowniki mam te które posiadał debian „w sobie” chyba są to glx. Problem polega na tym że wine nie posiada zainstalowanego OpenGL lub system nie posiada ich.
Invoking /usr/lib/wine/wine.bin winecfg.exe ...
Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0".
err:wgl:X11DRV_WineGL_InitOpenglInfo couldn't initialize OpenGL, expect problems
err:wgl:has_opengl Intialization of OpenGL info failed, disabling OpenGL!
Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0".
err:wgl:X11DRV_WineGL_InitOpenglInfo couldn't initialize OpenGL, expect problems
err:wgl:has_opengl Intialization of OpenGL info failed, disabling OpenGL!
Teraz zastanawia mnie co trzeba zrobić by ów brak uzupełnić?
Coż przyznać się muszę że nie zaglądałem tam teraz ponieważ wcześniej wsztstko działało. Błąd był w tym że przy włączeniu przezroczystości na mojej karcie graficznej wyłączyłem glx (kożystając z opisu zamieszczonego również na tym forum) po włączeniu zaczeło działać lecz nadal coś jest chyba nie tak:
Po wpisaniu "glxinfo | grep direct" wyskakuje mi
libGL warning: 3D driver claims to not support visual 0x4b
direct rendering: Yes
I właśnie nie wiem z czym to jest powiązane. Może ktoś ma jakiś pomysł?
Sic pisze:libGL warning: 3D driver claims to not support visual 0x4b
direct rendering: Yes
To nie jest żaden błąd. direct rendering: Yes to wiadomo co to jest, a to libGL warning: 3D driver claims to not support visual 0x4b według Google można olać.
libGL warning: 3D driver claims to not support visual 0x4b
to normalne, nie wiem czym jest on spowodowany, ale też go mam (i parę innych osób też), ale da się z tym żyć i w niczym nie przeszkadza (a przynajmniej nie zauważyłem).
Ok wszystko działa również i moje wyniki tak wachają się między 1500 a 2000 więc chyba jest ok. Moge dodać tylko że tego czegoś dziwnego nie miałem wcześniej tylko jedynie pisało mi iż akceleracja jest włączona. Pewnie coś poinstalowałem bo nie wiedziałem jak to OpenGL włączyć i różności sprawdzałem. Dzięki za pomoc.
Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".
direct rendering: No
OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
Co sprytniejsze gry jak np ET umozliwiaja uruchomienie z renderkiem PROGRAMOWE ale nie sprzetowe..... ale jest do D*** .....
Dlaczego ja mam tam 'no' i jak to naprawic? czy jedynym wyjsciem jest zainwestowac w nowa karte na PCIExpress? [no i czy debian mi ja zalapie....]