jak i czym zaszyfrowa
jak i czym zaszyfrować skrypty w bashu
Witam. Mam pytanie ponieważ administruje małą siecią nie chciałbym żeby ktoś mógł odczytać zawartość moich skryptów.
Moje pytanie jak mogę zaszyfrować moje skrypty w bashu żeby nie można ich było odczytać?
Pozdrawiam.
Moje pytanie jak mogę zaszyfrować moje skrypty w bashu żeby nie można ich było odczytać?
Pozdrawiam.
Basha zaszyfrować nie możesz, ponieważ jest on językiem interpretowanym, najwyżej mógłbyś spróbować umieścić je np w kodzie C i skompilować taki program... Ale nie prościej po prostu uniemożliwić odczytanie osobom postronnym? Jeżeli mają móc je wykonywać, to dajesz uprawnienia w stylu 711, jeżeli nie muszą ich wykonywać to 700. Oczywiście ty jesteś właścicielem skryptów.
Tak, ja jestem właścicielem skryptów z tego co wiem, to czy można zaszyfrować akurat tu umieszczam taki plik firewalla napisanego w bashu, który jest w jakiś sposób normalnie wykonalny.
http://83.3.252.210/rc.firewall
http://83.3.252.210/rc.firewall
hmm, ten plik wygląda mi jak program (exec), Nawet wersja kompilatora jest: "GCC: (GNU) 3.3.4". Aż takim znawcą nie jestem, ale to może jest program z funkcjami systemowymi np. system().
Co do szyfrowania - szyfruj partycje, Na szczęście(abym nie zapeszył) korzystać z tego "dobrodziejstwa" jeszcze nie musiałem.
Co do szyfrowania - szyfruj partycje, Na szczęście(abym nie zapeszył) korzystać z tego "dobrodziejstwa" jeszcze nie musiałem.
Ja Podejrzewam że chyba jakoś musi być darady.
Ten plik to jest raczej na 100% bash bo mam tą samą wersje niezaszyfrowaną i widzę, że napisany w bashu jest dlatego się pytam jak można zaszyfrować skrypt jednocześnie żeby był wykonywalny
[ Dodano: 2009-03-15, 22:26 ]
Poda ktoś przykład jak mogę używać makeself ?
Ten plik to jest raczej na 100% bash bo mam tą samą wersje niezaszyfrowaną i widzę, że napisany w bashu jest dlatego się pytam jak można zaszyfrować skrypt jednocześnie żeby był wykonywalny
[ Dodano: 2009-03-15, 22:26 ]
Poda ktoś przykład jak mogę używać makeself ?
Kodować to możesz .. masz np. 'base64' masz 'mcrypt' tylko problem z uruchomieniem niestety zostaje. Osobiście nie słyszałem aby można było to zrobić, bo zdaje się, że trzeba byłoby ingerować w interpreter i się sporo napocić.Witam. Mam pytanie ponieważ administruje małą siecią nie chciałbym żeby ktoś mógł odczytać zawartość moich skryptów.
Shell compiler (shc). http://freshmeat.net/search/?q=shc§ion=projects
Program generuje skompilowany program w C. O ile się orientuję, produkuje kod z wszystkiego, co w nagłówku ma "Sh-Bang". Kiedyś przez chwilę się bawiłem i to co otrzymałem zasadniczo spełniło moje oczekiwania. Niestety(?) brak w repo. "Trza ściąc i skomplikować" samemu
Program generuje skompilowany program w C. O ile się orientuję, produkuje kod z wszystkiego, co w nagłówku ma "Sh-Bang". Kiedyś przez chwilę się bawiłem i to co otrzymałem zasadniczo spełniło moje oczekiwania. Niestety(?) brak w repo. "Trza ściąc i skomplikować" samemu

dan-j2 nie chcę być niegrzeczny, ale skoro administrujesz małą siecią, to chyba masz jakieś pojęcie o Linuksie. Z angielskim może być krucho (znam po sobie), z czasem też( rozumiem jak nikt), ale polecam google.pl i szukane hasło "man makeself".
A powiedz mi jeszcze jedną rzecz, jakim algorytmem to szyfrujesz? Podaj nazwę programu.
A powiedz mi jeszcze jedną rzecz, jakim algorytmem to szyfrujesz? Podaj nazwę programu.
Ja tego nie szyfruję, dostałem skrypty w takiej zaszyfrowanej postaci.
Jakimś cudem jest on normalnie wykonywalny no i chciałem w taki sposób swoje skrypty zabezpieczyć.
Makeself jest w stanie tylko katalogi skompresować i ich zawartość.
Gdy zaszyfrowany kod kopiuje do innego pliku nadaje uprawnienia niestety nie chce działać?
Ma ktoś może jeszcze jakieś pomysły jak to rozwiązać?
Jakimś cudem jest on normalnie wykonywalny no i chciałem w taki sposób swoje skrypty zabezpieczyć.
Makeself jest w stanie tylko katalogi skompresować i ich zawartość.
Gdy zaszyfrowany kod kopiuje do innego pliku nadaje uprawnienia niestety nie chce działać?
Ma ktoś może jeszcze jakieś pomysły jak to rozwiązać?