jak i czym zaszyfrowa

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
dan-j2
Beginner

jak i czym zaszyfrować skrypty w bashu

Post autor: dan-j2 »

Witam. Mam pytanie ponieważ administruje małą siecią nie chciałbym żeby ktoś mógł odczytać zawartość moich skryptów.
Moje pytanie jak mogę zaszyfrować moje skrypty w bashu żeby nie można ich było odczytać?

Pozdrawiam.
Pies
Beginner

Post autor: Pies »

Basha zaszyfrować nie możesz, ponieważ jest on językiem interpretowanym, najwyżej mógłbyś spróbować umieścić je np w kodzie C i skompilować taki program... Ale nie prościej po prostu uniemożliwić odczytanie osobom postronnym? Jeżeli mają móc je wykonywać, to dajesz uprawnienia w stylu 711, jeżeli nie muszą ich wykonywać to 700. Oczywiście ty jesteś właścicielem skryptów.
dan-j2
Beginner

Tak, ja jestem właścicielem skryptów z tego co wiem, to czy można zaszyfrować akurat tu umieszczam taki plik firewalla napisanego w bashu, który jest w jakiś sposób normalnie wykonalny.
http://83.3.252.210/rc.firewall
freesam

Post autor: freesam »

hmm, ten plik wygląda mi jak program (exec), Nawet wersja kompilatora jest: "GCC: (GNU) 3.3.4". Aż takim znawcą nie jestem, ale to może jest program z funkcjami systemowymi np. system().

Co do szyfrowania - szyfruj partycje, Na szczęście(abym nie zapeszył) korzystać z tego "dobrodziejstwa" jeszcze nie musiałem.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Tak, to linuksowy exec. dan-j2, to może makeself?
//dzięki freesam
dan-j2
Beginner

Ja Podejrzewam że chyba jakoś musi być darady.
Ten plik to jest raczej na 100% bash bo mam tą samą wersje niezaszyfrowaną i widzę, że napisany w bashu jest dlatego się pytam jak można zaszyfrować skrypt jednocześnie żeby był wykonywalny

[ Dodano: 2009-03-15, 22:26 ]
Poda ktoś przykład jak mogę używać makeself ?
beel
Beginner

Post autor: beel »

Witam. Mam pytanie ponieważ administruje małą siecią nie chciałbym żeby ktoś mógł odczytać zawartość moich skryptów.
Moje pytanie jak mogę zaszyfrować moje skrypty w bashu żeby nie można ich było odczytać?
Kodować to możesz .. masz np. 'base64' masz 'mcrypt' tylko problem z uruchomieniem niestety zostaje. Osobiście nie słyszałem aby można było to zrobić, bo zdaje się, że trzeba byłoby ingerować w interpreter i się sporo napocić.
RaV.

Post autor: RaV. »

Shell compiler (shc). http://freshmeat.net/search/?q=shc&section=projects
Program generuje skompilowany program w C. O ile się orientuję, produkuje kod z wszystkiego, co w nagłówku ma "Sh-Bang". Kiedyś przez chwilę się bawiłem i to co otrzymałem zasadniczo spełniło moje oczekiwania. Niestety(?) brak w repo. "Trza ściąc i skomplikować" samemu :)
freesam

Post autor: freesam »

dan-j2 nie chcę być niegrzeczny, ale skoro administrujesz małą siecią, to chyba masz jakieś pojęcie o Linuksie. Z angielskim może być krucho (znam po sobie), z czasem też( rozumiem jak nikt), ale polecam google.pl i szukane hasło "man makeself".

A powiedz mi jeszcze jedną rzecz, jakim algorytmem to szyfrujesz? Podaj nazwę programu.
dan-j2
Beginner

Ja tego nie szyfruję, dostałem skrypty w takiej zaszyfrowanej postaci.
Jakimś cudem jest on normalnie wykonywalny no i chciałem w taki sposób swoje skrypty zabezpieczyć.
Makeself jest w stanie tylko katalogi skompresować i ich zawartość.
Gdy zaszyfrowany kod kopiuje do innego pliku nadaje uprawnienia niestety nie chce działać?
Ma ktoś może jeszcze jakieś pomysły jak to rozwiązać?
ODPOWIEDZ