Instalacja karty WIFI w laptopie IBM R60e
Chyba cały czas mówimy o tym samym tylko innymi słowami.
Po pierwsze gdyby już w pierwszej odpowiedzi ktoś napisał: brakuje Ci pakietu "linux-headers" to już bym go zaczął szukać i coś z tym robić (chociaż nie wiem co to jest, może jakaś biblioteka) i jaby udało mi się to zainstalować to byłby koniec tematu. A tak to już 2 dzień rozmawiamy o niczym i każdy mówi: "sprawdz google", "sprawdz forum" itp. Ale żeby wpisać w google czy forum cos czego szukam to muszę wiedzieć jak to się nazywa i odpowiedz brzmi: "linux-headers". Proste prawda ? Na innych forach jeśli pytanie już było bo wiem jak je wyszukać bo mam wiedzę na ten temat wklejam link i temat zamknięty a nie pisze: google, odczep się, musisz myśleć itp.
Po pierwsze gdyby już w pierwszej odpowiedzi ktoś napisał: brakuje Ci pakietu "linux-headers" to już bym go zaczął szukać i coś z tym robić (chociaż nie wiem co to jest, może jakaś biblioteka) i jaby udało mi się to zainstalować to byłby koniec tematu. A tak to już 2 dzień rozmawiamy o niczym i każdy mówi: "sprawdz google", "sprawdz forum" itp. Ale żeby wpisać w google czy forum cos czego szukam to muszę wiedzieć jak to się nazywa i odpowiedz brzmi: "linux-headers". Proste prawda ? Na innych forach jeśli pytanie już było bo wiem jak je wyszukać bo mam wiedzę na ten temat wklejam link i temat zamknięty a nie pisze: google, odczep się, musisz myśleć itp.
Każdy z nas kiedyś zaczynał. I pewnie nie tylko ja dostawałem odnośniki do googli. Jaki problem przekleić błąd z konsoli to wyszukiwarki? Nie cały, wystarczy jedna linijka. Sprawdź sam: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=fin ... =&aq=f&oq=
Poszukaj też frazy 'instalacja sterowników linux'. Prędzej czy później dojdziesz do tego, że każdy linuksowy sterownik to moduł jądra, a do kompilacji tegoż potrzebujesz albo pełnego drzewa źródeł, albo plików nagłówkowych. Tak czy inaczej, wiedza gdzieś tam leży. Wystarczy zapytać. Tak, jak umie się najlepiej.
Właśnie google jest w tym wspaniałe. Równo traktuje mnie, kogoś kto wie w czym problem i Ciebie, zielonego w tej materii, wyświetlając te same wyniki.Na innych forach jeśli pytanie już było bo wiem jak je wyszukać bo mam wiedzę na ten temat
Poszukaj też frazy 'instalacja sterowników linux'. Prędzej czy później dojdziesz do tego, że każdy linuksowy sterownik to moduł jądra, a do kompilacji tegoż potrzebujesz albo pełnego drzewa źródeł, albo plików nagłówkowych. Tak czy inaczej, wiedza gdzieś tam leży. Wystarczy zapytać. Tak, jak umie się najlepiej.
-
- Senior Member
Windowsa sobie już zainstalowałeś, jak zresztą widać.condor81 pisze:po to zainstalowalem Debiana zeby sie czegos nauczyc. Instalujac "debilne" (z okienkami graficznymi, z ładnym instalatorem itp) wersje nie naucze sie zbyt dużo... Moze sobie weindowsa zainstaluje i bedzie z glowy?
Skoro chcesz zainstalować sobie - dumnie - Debiana, to przyjm do wiadomości, że zainstalujesz sobie również "debilną" dystrybucję. Tu także można robić wiele rzeczy w okienkach. Podobnie jak w podanych dystrybucjach scharakteryzowanych jako userfirendly - można zrobić praktycznie wszystko w konsoli. Ot, taka już natura linuksa. Panjatno?
Natomiast absolutnie nie zgodzę się z faktem, że w ogóle czegokolwiek chcesz się nauczyć. Ty chcesz dostać gotowca od innych, a nawet jeśli dostajesz, to albo nie czytasz, albo się oburzasz, że odsyła się Ciebie do google'a. I słusznie, chyba, że wymagasz od nas, by ktoś przekopiował treść znalezioną w jakimś artykule w necie do tego forum. Wówczas będziesz ukontentowany.
Może najpierw, zanim zaczniesz się rzucać przeczytasz ten temat: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=1253 i wyciągniesz wnioski.
W podanych Ci odnośnikach jest rozwiązanie. Proste jak diabli. Nie potrzebujesz niczego kompilować. Linux-headres, a być może i source może Ci się przydać, może wcale, ale instalacja akurat sterowników do tej karty jest dużo prostrza.
Ale cóż, skoro Tobie nie chce się zerknąć tam, gdzie rozwiązanie lezy, to i mi się nie chce na nie odpowiadać i prowadzić Cię za rękę.
PS: Prawdopodobnie, mając linux-headers uda Ci się zainstalować ten sterownik