Instalacja karty WIFI w laptopie IBM R60e

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
condor81

Post autor: condor81 »

BRAWO. Nigdzie sie nie mysli tylko tutaj.
winnetou

Post autor: winnetou »

Dziękuję...
condor81

Post autor: condor81 »

Chyba cały czas mówimy o tym samym tylko innymi słowami.

Po pierwsze gdyby już w pierwszej odpowiedzi ktoś napisał: brakuje Ci pakietu "linux-headers" to już bym go zaczął szukać i coś z tym robić (chociaż nie wiem co to jest, może jakaś biblioteka) i jaby udało mi się to zainstalować to byłby koniec tematu. A tak to już 2 dzień rozmawiamy o niczym i każdy mówi: "sprawdz google", "sprawdz forum" itp. Ale żeby wpisać w google czy forum cos czego szukam to muszę wiedzieć jak to się nazywa i odpowiedz brzmi: "linux-headers". Proste prawda ? Na innych forach jeśli pytanie już było bo wiem jak je wyszukać bo mam wiedzę na ten temat wklejam link i temat zamknięty a nie pisze: google, odczep się, musisz myśleć itp.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Każdy z nas kiedyś zaczynał. I pewnie nie tylko ja dostawałem odnośniki do googli. Jaki problem przekleić błąd z konsoli to wyszukiwarki? Nie cały, wystarczy jedna linijka. Sprawdź sam: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=fin ... =&aq=f&oq=
Na innych forach jeśli pytanie już było bo wiem jak je wyszukać bo mam wiedzę na ten temat
Właśnie google jest w tym wspaniałe. Równo traktuje mnie, kogoś kto wie w czym problem i Ciebie, zielonego w tej materii, wyświetlając te same wyniki.
Poszukaj też frazy 'instalacja sterowników linux'. Prędzej czy później dojdziesz do tego, że każdy linuksowy sterownik to moduł jądra, a do kompilacji tegoż potrzebujesz albo pełnego drzewa źródeł, albo plików nagłówkowych. Tak czy inaczej, wiedza gdzieś tam leży. Wystarczy zapytać. Tak, jak umie się najlepiej.
LiTE
Beginner

Post autor: LiTE »

pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

condor81 pisze:po to zainstalowalem Debiana zeby sie czegos nauczyc. Instalujac "debilne" (z okienkami graficznymi, z ładnym instalatorem itp) wersje nie naucze sie zbyt dużo... Moze sobie weindowsa zainstaluje i bedzie z glowy?
Windowsa sobie już zainstalowałeś, jak zresztą widać.
Skoro chcesz zainstalować sobie - dumnie - Debiana, to przyjm do wiadomości, że zainstalujesz sobie również "debilną" dystrybucję. Tu także można robić wiele rzeczy w okienkach. Podobnie jak w podanych dystrybucjach scharakteryzowanych jako userfirendly - można zrobić praktycznie wszystko w konsoli. Ot, taka już natura linuksa. Panjatno?
Natomiast absolutnie nie zgodzę się z faktem, że w ogóle czegokolwiek chcesz się nauczyć. Ty chcesz dostać gotowca od innych, a nawet jeśli dostajesz, to albo nie czytasz, albo się oburzasz, że odsyła się Ciebie do google'a. I słusznie, chyba, że wymagasz od nas, by ktoś przekopiował treść znalezioną w jakimś artykule w necie do tego forum. Wówczas będziesz ukontentowany.
Może najpierw, zanim zaczniesz się rzucać przeczytasz ten temat: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=1253 i wyciągniesz wnioski.
W podanych Ci odnośnikach jest rozwiązanie. Proste jak diabli. Nie potrzebujesz niczego kompilować. Linux-headres, a być może i source może Ci się przydać, może wcale, ale instalacja akurat sterowników do tej karty jest dużo prostrza.
Ale cóż, skoro Tobie nie chce się zerknąć tam, gdzie rozwiązanie lezy, to i mi się nie chce na nie odpowiadać i prowadzić Cię za rękę.
PS: Prawdopodobnie, mając linux-headers uda Ci się zainstalować ten sterownik :)
ODPOWIEDZ