Instalacja karty WIFI w laptopie IBM R60e

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
condor81

Instalacja karty WIFI w laptopie IBM R60e

Post autor: condor81 »

Witam.

Mam w laptopie kartę WIFI
02:02.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 2200BG [Calexico2] Network Connection (rev 05)
i chciałbym ją zainstalować. Pościągałem dużo różnych plików, sterowników itp. no i niestety się nie udało. Byłem na stronie Intela oraz innej stronie poświęconej tej właśnie karcie. W opisie instalacji niestety nie ma opisu dla laika. Proszę o pomoc. Mój system to Debian Lenny (zainstalowany tylko podstawowy system).
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Napisałeś tak, że nic nie napisałeś. Przeszukałeś forum? Nawet tu jest sporo tematów dotyczących tej karty - wejdź na szukaj, wpisz 2200BG i dostaniesz od groma poradników, problemów i ich rozwiązań.
Przepraszam, ale z tego, że "zainstalowałeś coś", "byłem tu lub tam" i "coś się nie udało" nie wynika nic.
W podanych tematach masz praktycznie wszystko co potrzebujesz. Także na tuxmobilu, który Ci wcześniej podrzuciłem.
Po wpisaniu w Google "2200BG howto" - dostajesz od groma porad dotyczących zainstalowania tej karty. To samo gdy wpiszesz model swojego notebooka i Linux bądź Debian.
I doprawdy nie bardzo rozumiem, jak łatwiej można wytłumaczyć instalację karty niż w ten sposób jak tu: http://www.thinkwiki.org/wiki/Installin ... e#Wireless (około 1 minuty w Google).
Zgłoś jakiś problem, bo oprócz tego, że nie umiesz posługiwać się google'm i wyszukiwarką forum - żadnego innego, jak na razie tu nie ma. Ba, nawet nie wiadomo, czy udało Ci się zainstalować ten sterownik, czy nie (to, że się nie udało, jakoś mnie nie przekonuje); bardzo często zaś zdarza się tak, że sterownik został zainstalowany poprawnie, a jedyny problem tkwi w konfiguracji sieci.
Zatem - zidentyfikuj swój problem i zgłoś. Pomożemy, ale wcześniej sam choć spróbuj zobaczyć, czy nie istnieje rozwiązanie - to bardzo popularna karta i notebook i doprawdy sporo jest tematów, które rozwiązują niemal każdy z nimi problem.
condor81

To bardzo fajnie ze znasz się na Debianie. Gdybym ja się na nim znał nie pytałbym na forum. Może dla Ciebie sprawdź i zidentyfikuj problem to wydanie 5 komend (których nie znam niestety). Co do Google i jego używania przeczytałem wszystkie tematy i wszystko co było na ten temat w internecie i gdyby to było mi w czymś pomocne to już bym miał zainstalowaną kartę wifi i o nic bym się nie pytał.

Kod: Zaznacz cały

debian:/home/condor/Desktop/intel_ipw2100_110# iwconfig
lo        no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.

debian:/home/condor/Desktop/intel_ipw2100_110# ifconfig
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:0a:e4:31:fc:73  
          inet addr:192.168.1.3  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::20a:e4ff:fe31:fc73/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:581 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:748 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000 
          RX bytes:406905 (397.3 KiB)  TX bytes:154220 (150.6 KiB)

lo        Link encap:Local Loopback  
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:83 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:83 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0 
          RX bytes:6680 (6.5 KiB)  TX bytes:6680 (6.5 KiB)
pavbaranov
Senior Member

Przynajmniej zechciej napisać co zrobiłeś. Czy ktokolwiek ma zgadywać co Ci dolega? Co dotychczas robiłeś by zainstalować?
Oprócz "wszystko" - ale w to nie wierzę.
condor81

¦ciągnąłem ze strony Intela oraz ze stronki http://ipw2200.sourceforge.net potrzebne sterowniki. Rozpakowałem. Przeczytałem wszystkie instrukcje jakie były ze sterownikami ściągniętymi ze strony Intela i tej drugiej. ¦ciągnąłem dodatkowo firmware i wgrałem do katalogu /usr/lib/hotplug/firmware. Wydałem kilka komend ,,modprobe'' (nie wiem dokładnie z jakimi parametrami bo w każdej instrukcji była inna). No i po wydaniu komend modprobe, make, make install wyskakuje błąd:
debian:/home/condor/Desktop/ieee80211-1.2.18# make
Checking in /lib/modules/2.6.26-1-686 for ieee80211 components...
find: `/lib/modules/2.6.26-1-686/build/': Nie ma takiego pliku ani katalogu
egrep: /lib/modules/2.6.26-1-686/build//.config: Nie ma takiego pliku ani katalogu
egrep: /lib/modules/2.6.26-1-686/build//include/linux/autoconf.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu
find: `/lib/modules/2.6.26-1-686/build/': Nie ma takiego pliku ani katalogu
make -C /lib/modules/2.6.26-1-686/build M=/home/condor/Desktop/ieee80211-1.2.18 modules
make: *** /lib/modules/2.6.26-1-686/build: Nie ma takiego pliku ani katalogu. Stop.
make: *** [modules] Błąd 2
debian:/home/condor/Desktop/ieee80211-1.2.18#
Więc chyba brakuje czegoś co powinienem wgrać, ściągnąć. Ostateczne kartę wifi nie zainstalowałem no i przypuszczam, że jakoś należałoby usunąć to co powgrywałem, bo może źle zrobiłem.

Pozdrawiam
pavbaranov
Senior Member

Wiesz co, zainstaluj sobie jakąś prostą, user-friendly dystrybucję linuksa: Mandriva, Ubuntu i jego wersje, Linux Mint, może nawet Suse. Powinny zadziałać out-of-the-box
condor81

po to zainstalowalem Debiana zeby sie czegos nauczyc. Instalujac "debilne" (z okienkami graficznymi, z ładnym instalatorem itp) wersje nie naucze sie zbyt dużo... Moze sobie weindowsa zainstaluje i bedzie z glowy?
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

condor81, nie nauczysz się biegać nie umiejąc chodzić. Jeśli upierasz się przy Debianie, to chociaż naucz się przeszukiwać forum. Brakuje Ci pakietu linux-headers.
condor81

lis6502:

no gdzieś to przemknęło jak czytałem o tym....

Nie sądzisz że lepiej byłoby napisać: "wpisz komendę XXXX.XXXX potem XXX. XXX" i masz zainstalowaną kartę ? Wtedy kazdy oszczędziłby pisania zbędnych postów a ja oczywiście byłbym bardzo wdzięczny (i na innych forach jak się udzielam a jestem specjalistą to zwykle tak robie, a nie pisze: "sprawdz sobie w googlach")
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Nie sądzę. Po to jest forumowa wyszukiwarka, by nie instalować każdemu od podstaw sterowników, by nie wynajdywać po raz kolejny koła. Gdyby miało być jak proponujesz, to każdy zarejestrowałby się na forum, zadał trywialne pytanie, a potem poziom pytań systematycznie leciałby w dół, aż do pytania 'a gdzie właściwie jest ten kernel?'. Nie wiem na jakich forach siedzisz i jakie tam pełnisz funkcje, ale tutaj wymagamy od użytkownika myślenia i umiejętności poszukiwania informacji. Bo jeśli komuś nie chce się wrzucić w google zapytania 'nvidia instalacja linux', to mnie się nie chce pisać po raz kolejny 'pobierz to a tamto, zrób to i tamto, ewentualnie to'.
Eric Raymond pisze:Nikt nigdy nie powinien rozwiązywać problemu dwa razy.
Myślę że te słowa wyczerpują temat.
ODPOWIEDZ