Tlen oficjalnie na Linuksa!

Wszystko Off Topic
Awatar użytkownika
lays
Beginner

Tlen oficjalnie na Linuksa!

Post autor: lays »

http://tlen.pl/linux/, co o tym sadzicie? Ma szanse przebic sie przez Kadu, Pidgina i reszte komunikatorow? Jak wrazenia z korzystania?
PhockouS

Post autor: PhockouS »

Miła nowinka. Przyda się osobom, które korzystają z poczty na o2. Widać, że chłopaki chcą przebić się przez nowe gg oraz być może gmail ale czy im się to uda hehe ;-)
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Miło, że różne firmy dostrzegaja platformę i wydaja swoje oprogramowanie dla niej. Sporo ludzi skorzysta... ja nie, ponieważ wiem, że ekipa o2 wzięła sobie protokół xmpp, zmodyfikowała i zamknęła, dlatego jest u mnie skreślona. ;-) Co do ich poczty, to lepiej nie wspominać, bo takiej hodowli spamu dawno nie widziałem. :mrgreen:

Co do wspomnianego wyżej gmaila (gtalk), to powstał projekt na lincencji GPL3, który ma za zadanie stworzyc wersję Gtalk'a na Linuksa. Komunikator nazywa się gtalX.
winnetou

Post autor: winnetou »

Dziękuje...
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

winnetou pisze:Zamknęli protokół spoko ich wola, najważniejsze, że rozpowszechniają komunikator za free...
Jeśli tak widzisz otwartość, to ok ;-) Za free? Nie sprawdzałem, ale nie uwierze, że nie ma reklam. ;-)
winnetou

Dziękuje...
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Jeśli nie dodali reklam to jestem pełen podziwu, dobrze wiedzieli, że reklamy w kliencie na Linuksa nie przejdą bez echa. Co do otwartości tlena to warto poczytać artykuły z DI:

Link
Link
Link
winnetou

Dziękuje...
button
Beginner

Post autor: button »

Reklam jak na razie nie ma. Jak na razie bo to dopiero wersja beta. Mam nadzieje, że nie popełnią takiego błędu, bo w takim środowisku może to nie przejść.

W ogóle dziwnie to wygląda. Wykorzystali chyba qt4, zdaje się tak po bibliotece phonon w folderze programu, a aplikacja wygląda jak napisana w qt3. ¯eby otworzyć nowe okno rozmowy schodzi mu około 3 sekund, więc stanowczo zbyt długo, reszta funkcji działa dość sprawnie. No jeszcze latające po ekranie powiadomienia trochę mogą drażnić. Ogólnie dużo pracy przed nimi jeszcze.
kiko80
Beginner

Post autor: kiko80 »

Ja tam mam tlen w komunikatorze pidgin, a pocztę w thunderbirdzie ale z miłą chęcią obejrzę to cudo.
ODPOWIEDZ