programy xowe bez odpalania xów

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Marcus

programy xowe bez odpalania xów

Post autor: Marcus »

Czy jest jakaś metoda, aby włączyć programy Xowe w konsoli??
ponton
Beginner

Post autor: ponton »

Ale jak by to wyglądało? Tekstowe okienka? Bo żeby tworzył graficzne okienka, potrzebny jest menedżer okien.
Marcus

niewiem... coś mi się obiło przy okzaji przeglądania google, więc postanowiłem się zapytać. Ale skoro nie, to nie będę płakał z tego powodu
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

To może inaczej: wyobraź sobie, że pod konsolą odpaliłeś np. gnome-terminal... No co? Nie idzie sobie wyobrazić, nie? ;) No właśnie. Nie odpalisz aplikacji z GUI pod konsolą. No jak wpiszesz np. synaptic to za pewne, zostaniesz poinformowany, że nie pracujesz w X11 i program się nie uruchomi.
Lorenzo
Beginner

Post autor: Lorenzo »

xserver-xvfb
Awatar użytkownika
tanatos
Beginner

Post autor: tanatos »

w samej konsoli się nie da, ale z tego co wiem da się odpalić program z GUI bezpośrednio z xservera (bez żadnego managera okienek) - przydaje się to na słabszych kompach, z mniejszą ilością RAM'u, gdzie np gra uruchomiona pod KDE przycina się, a bez uruchomionego środowiska graficznego działa lepiej.

Możliwe, że opcja którą podał Lorenzo potrafi zdziałać takie coś (osobiście tego nie próbowałem, jednak z tego co wiem jakoś da się to zrobić).
Marcus

znalazlem w koncu na jakims forum. Mozna odpalic sam xserver poleceniem

Kod: Zaznacz cały

xinit
faktycznie na starym komputerze (pentium II 64ram) pojawil sie dosc znaczny wzrost szybkosci.
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Jak dobrze pamiętam, odpaliłem kiedyś na Sarge sam Xfree86 + Xterm. Wtedy też możesz odpalić inne programy z GUI, np. synaptic itp.
Dominik
Beginner

Post autor: Dominik »

Rzeczywiście, same Xy działają raz szybciej na starym kompie. Zdółałem uruchomić całkiem sporo programów pod GUI właśnie w ten sposób, ale jest mały problem: nie bardzo wiem jak uruchomić kilka programów naraz - odpalam je komenda w jedynym oknie jakie pojawia się po uruchomieniu xinit, może znacie jakiś mały panel - pasek dolny, który mogę doinstalować bez środowisk graficznych, żeby nad tym zapanowac.
Coś sprawniejszego niż terminal gnome z kilkoma zakładkami - przy tej metodzie przełączanie między oknami to makabra.
Z góry dziękuje
ponton
Beginner

Post autor: ponton »

To już lepiej jakiś ubogi menedżer okien, zamiast się tak męczyć.
ODPOWIEDZ