programy xowe bez odpalania xów
programy xowe bez odpalania xów
Czy jest jakaś metoda, aby włączyć programy Xowe w konsoli??
w samej konsoli się nie da, ale z tego co wiem da się odpalić program z GUI bezpośrednio z xservera (bez żadnego managera okienek) - przydaje się to na słabszych kompach, z mniejszą ilością RAM'u, gdzie np gra uruchomiona pod KDE przycina się, a bez uruchomionego środowiska graficznego działa lepiej.
Możliwe, że opcja którą podał Lorenzo potrafi zdziałać takie coś (osobiście tego nie próbowałem, jednak z tego co wiem jakoś da się to zrobić).
Możliwe, że opcja którą podał Lorenzo potrafi zdziałać takie coś (osobiście tego nie próbowałem, jednak z tego co wiem jakoś da się to zrobić).
znalazlem w koncu na jakims forum. Mozna odpalic sam xserver poleceniem faktycznie na starym komputerze (pentium II 64ram) pojawil sie dosc znaczny wzrost szybkosci.
Kod: Zaznacz cały
xinit
Rzeczywiście, same Xy działają raz szybciej na starym kompie. Zdółałem uruchomić całkiem sporo programów pod GUI właśnie w ten sposób, ale jest mały problem: nie bardzo wiem jak uruchomić kilka programów naraz - odpalam je komenda w jedynym oknie jakie pojawia się po uruchomieniu xinit, może znacie jakiś mały panel - pasek dolny, który mogę doinstalować bez środowisk graficznych, żeby nad tym zapanowac.
Coś sprawniejszego niż terminal gnome z kilkoma zakładkami - przy tej metodzie przełączanie między oknami to makabra.
Z góry dziękuje
Coś sprawniejszego niż terminal gnome z kilkoma zakładkami - przy tej metodzie przełączanie między oknami to makabra.
Z góry dziękuje