giaur pisze:No ale przeciez nowy xorg tez akceptuje opcje z xorg.conf
Ha, no właśnie, że chyba nie. Piszę chyba, bo próbowałem to ostatnio zrobić ze dwa miesiące temu. Mój stary xorg.conf nic nie wskórał, choć na poprzednich Xach działał bez zarzutu.
Skąd wywróżyć? Cóż, "poprzednie" Xy miały - w przeciwieństwie do obecnych - dość dobrze rozwinięty support w sieci. Różne podręczniki, helpy, przykłady. Obecna wersja nie ma, zaś nawet nowe dystrybucje, używające "nowych" Xów posługują się - w przypadku debianopochodnych - prostym stwierdzeniem: dpkg-reconfigure xserver-xorg, które po prostu nie działa. Pomysł fnmirka, podany w jednym z postów też w przypadku niektórych konfiguracji nie zdaje egzaminu.
giaur pisze:W sumie to, ze teraz dziala prawie zawsze z mniejsza iloscia opcji w pliku to dobrze, ale i tak to kiepsko rozwiazali
No i tu bym się sprzeczał. Jeśli wszystko działałoby jak należy - ok. Niech będzie minimalna możliwość ustawień, konfiguracji. Niestety nie zawsze to działa, a ustawić obecnie xorg.conf, przy braku odpowiedniej dokumentacji, jest po prostu praktycznie niemożliwe.
Mamy do czynienia z czymś, dlaczego uciekłem z Windows - ten system (w tym przypadku X) - wie lepiej. Jeśli wie lepiej, to niech przynajmniej działa prawidłowo w każdej możliwej konfiguracji. Jeśli nie działa, a tak jest, to uprzejmie proszę o poprzednią wersję.