Konfiguracja pakietu xserver-xorg

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
serafin80

Konfiguracja pakietu xserver-xorg

Post autor: serafin80 »

Witam,
Gdy wpisuje

Kod: Zaznacz cały

sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
Zaczyna sie ten proces konfiguracji x serwera, dochodzi do wyboru opcji klawiatury
Obrazek
Zostawiam puste (tak jak napisane w poradniku), wciskam enter i pokazuje takie cos:

Kod: Zaznacz cały

debian:/home/ja# dpkg-reconfigure xserver-xorg
xserver-xorg postinst warning: overwriting possibly-customised configuration
   file; backup in /etc/X11/xorg.conf.20090127162653
Nie wiem co jest nie tak. Z gory dziekuje za pomoc i jeszcze raz przeprzaszam za brak polskich liter.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Ok, a z jakim problemem przybywasz w nasze skromne progi?
serafin80

Chodzi o to, że konfiguracja kończy się w tym miejscu, a w poradniku jest jeszcze duzo innych opcji do wyboru jak chociażby konfiguracja myszki. Jakbym miał szeregową to bym jej teraz wcale nie miał w systemie.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Poradnik dotyczy wcześniejszych wersji Xorgów. Chcesz przejść cały poradnik - zainstaluj wcześniejszą ich wersję.
Jeśli wszystko działa zostaw i nie ruszaj. Może być tylko gorzej.
Jeśli nie działa. Cóż... Przejdź na wcześniejszą wersją Xorgów.
serafin80

Mogłem się w sumie domyśleć, że chodzi o inną wersją, bo cała konfiguracja zaczyna się od innego punktu niż w poradniku, a ten z kolei jest z przed ponad 2 lat.
Dziękuję za wyjaśnienia ;)
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

pavbaranov pisze:Przejdź na wcześniejszą wersją Xorgów.
Po co? Kiedy nowy też działa? Sterownik vesa uruchamia się z każdą kartą. Nie spotkałem jeszcze takiej z którą się nie uruchomi.

Edit:
Dalej jest wyjaśnienie: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=3055#3055
pavbaranov
Senior Member

fnmirk > A ja się spotkałem. Zresztą w samej dokumentacji (ubogiej) Xorgów jest to opisane. Wcześniejsze Xy, natomiast, z pełnym xorg.confem działały niemal zawsze. Teraz, to bóg jeden raczy nawet wiedzieć gdzie to jest konfigurowane. Sposób podany przez Ciebie, też niestety nie zawsze działa.
giaur
Member

Post autor: giaur »

No ale przeciez nowy xorg tez akceptuje opcje z xorg.conf - nawet te, ktore nie sa domyslnie wlaczane do pliku, a w starszych wersjach byly. Problem w tym skad je sobie "wywróżyć".
W sumie to, ze teraz dziala prawie zawsze z mniejsza iloscia opcji w pliku to dobrze, ale i tak to kiepsko rozwiazali - powinna byc mozliwosc wyboru dokladnej konfiguracji (takiej jak byla kiedys) lub skróconej - tak jak jest teraz.
pavbaranov
Senior Member

giaur pisze:No ale przeciez nowy xorg tez akceptuje opcje z xorg.conf
Ha, no właśnie, że chyba nie. Piszę chyba, bo próbowałem to ostatnio zrobić ze dwa miesiące temu. Mój stary xorg.conf nic nie wskórał, choć na poprzednich Xach działał bez zarzutu.
Skąd wywróżyć? Cóż, "poprzednie" Xy miały - w przeciwieństwie do obecnych - dość dobrze rozwinięty support w sieci. Różne podręczniki, helpy, przykłady. Obecna wersja nie ma, zaś nawet nowe dystrybucje, używające "nowych" Xów posługują się - w przypadku debianopochodnych - prostym stwierdzeniem: dpkg-reconfigure xserver-xorg, które po prostu nie działa. Pomysł fnmirka, podany w jednym z postów też w przypadku niektórych konfiguracji nie zdaje egzaminu.
giaur pisze:W sumie to, ze teraz dziala prawie zawsze z mniejsza iloscia opcji w pliku to dobrze, ale i tak to kiepsko rozwiazali
No i tu bym się sprzeczał. Jeśli wszystko działałoby jak należy - ok. Niech będzie minimalna możliwość ustawień, konfiguracji. Niestety nie zawsze to działa, a ustawić obecnie xorg.conf, przy braku odpowiedniej dokumentacji, jest po prostu praktycznie niemożliwe.
Mamy do czynienia z czymś, dlaczego uciekłem z Windows - ten system (w tym przypadku X) - wie lepiej. Jeśli wie lepiej, to niech przynajmniej działa prawidłowo w każdej możliwej konfiguracji. Jeśli nie działa, a tak jest, to uprzejmie proszę o poprzednią wersję.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Ja na przykład nie mogę na iksy narzekać. Od początku mojego debianowania mam konfiga jeszcze z czasów przygód ze Slackware. Ile on przeszedł :mrgreen: W każdym razie obecnie jestem na Sidzie (przeszedłem od Etcha przez Lenny'ego) i cały czas mam ten sam konfig i zawsze, niezależnie od wersji x'ów działa z powodzeniem. Zmiany jakie w nim wprowadzam zresztą też :) .
ODPOWIEDZ