zawieszanie si
zawieszanie się systemu - Lenny
Witam.
Mam problem taki, zainstalowałem sobie Debiana Lenny i system pochodzi z 20 - 30 minut i zawiesza się. Widać czasem artefakty jak jest się w konsoli. Zainstalowałem otwarte sterowniki ati i jest to samo, a zamkniętych nie mogę bo mam radeona 9200 i te sterowniki nie obsługują xorga 7.3 więc jeśli ktoś ma jakiś pomysł byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam
Mam problem taki, zainstalowałem sobie Debiana Lenny i system pochodzi z 20 - 30 minut i zawiesza się. Widać czasem artefakty jak jest się w konsoli. Zainstalowałem otwarte sterowniki ati i jest to samo, a zamkniętych nie mogę bo mam radeona 9200 i te sterowniki nie obsługują xorga 7.3 więc jeśli ktoś ma jakiś pomysł byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam
Raczej nie będzie to sprawa logów, a uszkodzonej karty graficznej. BasTekpew, spróbuj odpalić jakiś program korzystający z 3d, glxgears, compiz, ewentualnie jakiś wygaszacz. Jeśli czas do zawieszenia systemu będzie krótszy niż 20-30 minut normalnie, albo wcześniej powyskakują artefakty, to musisz zabrać się za kartę (fizycznie).
Po prostu zwykle pracuje na Windows XP lecz chcę się przesiąść na Linuksa. I mam w tym problem, a na Windows XP czy gram w gry czy też chodzi normalnie na luzie to się nie zawiesza więc mogę powiedzieć, że sprawdziłem to przed opublikowaniem posta może nie zaraz bo to nie byłoby możliwe.lis6502 pisze:Rozumiem, że to co napisałeś na temat Windowsa sprawdziłeś zaraz przed opublikowaniem posta?
Chciałem się po prostu upewnić, czy czasem grafika nie padła Ci po drodze, a usterkę stwierdziłeś dopiero pod Linuksem. Jeśli system zawiesza się tak, że wszystko 'zamarza', tzn nie możesz przełączyć konsoli, ruszać myszką i muzyka cichnie, to nawet nie będzie czego w logach sprawdzać. Masz możliwość sprawdzić na innej grafice? Czasami artefakty, ale pod konsolą są wynikiem naruszenia obszaru pamięci przypisanego do wyświetlania grafiki (chyba to się nazywa framebuffer). Spotkałem się z tym raz na jakimś starym Matroksie.
W każdym razie, możesz spróbować zmienić kernel, choć nie jestem pewien czy to on zajmuje się obsługą grafiki. Mnie przy innych problemach pomogła zmiana. Jeśli posiadasz procesor serii AMD, mogę się podzielić.
W każdym razie, możesz spróbować zmienić kernel, choć nie jestem pewien czy to on zajmuje się obsługą grafiki. Mnie przy innych problemach pomogła zmiana. Jeśli posiadasz procesor serii AMD, mogę się podzielić.