zawieszanie si

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
BasTekpew

zawieszanie się systemu - Lenny

Post autor: BasTekpew »

Witam.

Mam problem taki, zainstalowałem sobie Debiana Lenny i system pochodzi z 20 - 30 minut i zawiesza się. Widać czasem artefakty jak jest się w konsoli. Zainstalowałem otwarte sterowniki ati i jest to samo, a zamkniętych nie mogę bo mam radeona 9200 i te sterowniki nie obsługują xorga 7.3 więc jeśli ktoś ma jakiś pomysł byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam
mysza-j

Post autor: mysza-j »

Moze podaj logi?
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Raczej nie będzie to sprawa logów, a uszkodzonej karty graficznej. BasTekpew, spróbuj odpalić jakiś program korzystający z 3d, glxgears, compiz, ewentualnie jakiś wygaszacz. Jeśli czas do zawieszenia systemu będzie krótszy niż 20-30 minut normalnie, albo wcześniej powyskakują artefakty, to musisz zabrać się za kartę (fizycznie).
BasTekpew

Po uruchomieniu glxgears zawieszenie nastąpiło po 2 - 3 sekundach. Dodam, że pod Windowsem mogę mieć go uruchomionego 24 godziny na dobę i nie zawiesza się.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Rozumiem, że to co napisałeś na temat Windowsa sprawdziłeś zaraz przed opublikowaniem posta?
BasTekpew

lis6502 pisze:Rozumiem, że to co napisałeś na temat Windowsa sprawdziłeś zaraz przed opublikowaniem posta?
Po prostu zwykle pracuje na Windows XP lecz chcę się przesiąść na Linuksa. I mam w tym problem, a na Windows XP czy gram w gry czy też chodzi normalnie na luzie to się nie zawiesza więc mogę powiedzieć, że sprawdziłem to przed opublikowaniem posta może nie zaraz bo to nie byłoby możliwe.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Chciałem się po prostu upewnić, czy czasem grafika nie padła Ci po drodze, a usterkę stwierdziłeś dopiero pod Linuksem. Jeśli system zawiesza się tak, że wszystko 'zamarza', tzn nie możesz przełączyć konsoli, ruszać myszką i muzyka cichnie, to nawet nie będzie czego w logach sprawdzać. Masz możliwość sprawdzić na innej grafice? Czasami artefakty, ale pod konsolą są wynikiem naruszenia obszaru pamięci przypisanego do wyświetlania grafiki (chyba to się nazywa framebuffer). Spotkałem się z tym raz na jakimś starym Matroksie.
W każdym razie, możesz spróbować zmienić kernel, choć nie jestem pewien czy to on zajmuje się obsługą grafiki. Mnie przy innych problemach pomogła zmiana. Jeśli posiadasz procesor serii AMD, mogę się podzielić.
BasTekpew

Nie do końca tak jest jak to opisałeś muzyka chodzi jak się zatnie myszką też można ruszać ale nie da się przełączyć do konsoli czy też zresetować x'ksów, a jeśli chodzi o procesor to mam AMD Sempron 2500+.
blackrain

Post autor: blackrain »

Mam taki sam problem. Wróciłem ostatnio z Archa na Debiana, zainstalowałem wersję Testing i właśnie od czasu do czasu lubi się wysypać. Objawy dokładnie takie jak kolega wcześniej opisał. Zaktualizowałem do wersji unstable z myślą, że może to wina któregoś pakietu, ale dalej to samo mam.
Utumno
Beginner

Post autor: Utumno »

Wyglada to zdecydowanie na wysypke drivera grafiki. Jak masz jakas inna karte graf, sprobuj.
ODPOWIEDZ