Toshiba Satellite L300-1AM Intel Core Duo T3200 4GB 250GB 15

Wszystko Off Topic
dash4

Toshiba Satellite L300-1AM Intel Core Duo T3200 4GB 250GB 15

Post autor: dash4 »

Witam.
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zmianą laptopa. Przeglądając internet wpadł mi w oko laptop:

Kod: Zaznacz cały

Toshiba Satellite L300-1AM Intel Core Duo T3200 4GB 250GB 15,4'
I teraz moje pytanie: Jako że gdzieś w Google znalazłem jakieś wypowiedzi na temat tego że grafika jest "ble", że mogą być problemy ze sterownikami itp. Dlatego postanowiłem się zapytać kogoś kto zna się na temacie, czy ten laptop jest odpowiednim wyborem.
Zachęcającą pozycją w nim jest RAM.

Czy Debian wykryje wszystko na nim i poprawnie zainstaluje itp. - tak żeby laptop nie "zamulał"?

A może ktoś poleci coś innego do kwoty 2000zł? coś co godnie zastąpi Toshibę?

Pozdrawiam i czekam na fachowe opinie.
sidjestgit
Beginner

Post autor: sidjestgit »

Karta sieciowa (wifi) nie pracuje w standardzie N
Procesor T3200 - tylko 1M podrecznej, BUS 667
brak czytnika kart pamieci oraz bluetoth

Szukałbym czegos na procku T5670, T5870, lub T8100
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

dash4, zerknij do aktualnych tematów na forum. Czasami bywają bardzo interesujące w kontekście poszukiwanej odpowiedzi :D
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=11932
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Grafika normalna w tej cenie. Dla linuksa lepsza niż VIA Chrome, która jest dość powszechna w tej kategorii cenowej.
W pozostałym zakresie - jeśli ktoś nie ma i nie przedstawi wyników z lspci - trzeba być wróżką, by Ci odpowiedzieć na pytanie. Jeśli masz możliwość - podejdź do jakiegoś sprzedawcy z wypaloną jakąś płytką liveCD i zobaczysz co na tym działa. Ważne, by nie była to Mandriva One, bo ona zawiera o wiele więcej niż "normalna", a szczególnie wersja free, albo zdobądź przynajmniej, że wynik lspci. Niestety ze strony Toshiby nie dowiemy się np. o użytym chipsecie wifi, co uniemożliwia stwierdzenie, czy ta karta współpracuje z linuksem. Podobnie trudno stwierdzić, czy pracować będzie modem. Pozostałe rzeczy powinny, ale... diabeł tkwi w szczegółach.
dash4

Chodzi o to, że czytałem ten temat o laptopie za 1500 - ale mi nie o to chodzi. Chodzi mnie o to, że naczytałem się w internecie, że mogę mieć problemy ze sterownikami do tego komputera w tym i w Windowsie nawet, a teoretycznie do tego więcej jest sterowników.

Szukałem i znalazłem to:Acer 5735:
procesor Intel Pentium Dual-Core
model procesora T3200 (2.0 GHz, 1MB cache)
przekątna ekranu LCD 15,6 cali
nominalna rozdzielczość LCD 1366 x 768 pikseli (HD Ready)
wielkość pamięci RAM 4096 MB
typ zastosowanej pamięci RAM DDR2 (667 MHz)
pamięci RAM rozszerzalna do 4 096 MB
pojemność dysku twardego 250 GB
interfejs dysku twardego Serial ATA
napęd optyczny DVD+/-RW DL
karta graficzna Intel GMA X4500
wyjścia karty graficznej wyjście D-Sub
typ akumulatora litowo-jonowa
6-komorowa
pojemność akumulatora 4 400 mAh
czas pracy na akumulatorze (normatywny) 3 godz.
karta dźwiękowa wejście mikrofonu
stereo
(Gniazdo słuchawkowe)
czytnik kart pamięci MMC
xD
MS-Pro
Memory Stick
SD
komunikacja modem analogowy
WiFi IEEE 802.11a/b/g/n
LAN 1 Gbps
interfejsy 3x USB
ExpressCard
dodatkowe wyposażenie/funkcjonalność kamera
wbudowany mikrofon
zainstalowany system operacyjny ------
szerokość 383 mm
głębokość 250 mm
wysokość 37 mm
waga 2,7 kg
i bardziej się skłaniam do Acera
Ktoś coś powie na jego temat?
Dzięki i pozdrawiam
pavbaranov
Senior Member

Wyżej Ci napisałem: lspci. Przynajmniej jeśli chodzi o wifi. Karta 802.1a/b/g/n mówi jedynie o standardach, w jakich pracuje. Ze strony Acera wynika, że to Intel 5100/5300. Jeśli tak, to wygląda na to, że nowsze linuksy ją wspierają. Jeśli zainstalujesz Etch, podejrzewam, że się nieźle natrudzisz, by to zainstalować, choć mogę się mylić. Lenny - nie wiem. Sprawdź w google, bo odpowiedzi od groma.
Co do czytnika kart 5w1, były z nimi kiedyś problemy i nie wiem, czy zostały rozwiązane. Wiem, że Sidux wprowadził jakieś wsparcie dla Acerów, ale nie wiem, czy wszystkich. Ewentualnie zadaj pytanie na tamtym forum. Wypowiadają się tam również deweloperzy Siduksa, więc możesz też liczyć na informację z pierwszej ręki.
Wiem również, że były problemy z obsługą kamerek Acerów, ale rozwiązania są. M.in. na stronie tuxmobil.org
O modemie nie wiadomo nic.
O karcie graficznej i wspieraniu jej przez linuksa masz m.in. tu: http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_GMA#Linux w sieci też sporo nt. rozwiązywania ewentualnych z nią problemów.
Reszta powinna chodzić. Czy Debian pójdzie "z palca" - kto to wie :) Debian ma to do siebie, że niekiedy wszystko jest "out of the box" innym razem można pisać doktoraty.
sidjestgit
Beginner

Post autor: sidjestgit »

Ta grafika dziala na debianie
Karta sieciowa - jesli jest to Intel 5100 - tez dziala

Reszta - trudno zgadywac (np nie wiadomo kto jest producentem czytnika kart, jaka dzwiekowka)

Czemu upierasz sie przy procesorze T3200?
dash4

Nie upieram się przy tym procesorze ale taka konfiguracja za cenę około 1800zl wydaje się być całkiem, całkiem :)

Gdyby ktoś miał coś lepszego do zaproponowania... Czekam.

Pozdrawiam.
pavbaranov
Senior Member

Gdyby ktoś miał coś lepszego do zaproponowania... Czekam.
No to inaczej. Czego oczekujesz od notebooka? Do czego ma Ci służyć? Jak długo? Na jakich "ustrojstwach" w środku Ci zależy? Chcesz mieć jakiegoś Compiza, czy nie?
dash4

¯adnych wodotrysków nie potrzebuje - Compiza itp. Laptop służy mi głównie do przeglądania stron, oglądania filmów. W gry w zasadzie nie gram. Czasami jednak mam ochotę w coś zagrać i wtedy dobrze by było gdyby laptop dał radę.
Dobrze też by było gdyby notebook miał sporo pamięci i żeby wyrabiał na zakrętach.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ