Wyżej Ci napisałem: lspci. Przynajmniej jeśli chodzi o wifi. Karta 802.1a/b/g/n mówi jedynie o standardach, w jakich pracuje. Ze strony Acera wynika, że to Intel 5100/5300. Jeśli tak, to wygląda na to, że
nowsze linuksy ją wspierają. Jeśli zainstalujesz Etch, podejrzewam, że się nieźle natrudzisz, by to zainstalować, choć mogę się mylić. Lenny - nie wiem. Sprawdź w google, bo odpowiedzi od groma.
Co do czytnika kart 5w1, były z nimi kiedyś problemy i nie wiem, czy zostały rozwiązane. Wiem, że Sidux wprowadził jakieś wsparcie dla Acerów, ale nie wiem, czy wszystkich. Ewentualnie zadaj pytanie na tamtym forum. Wypowiadają się tam również deweloperzy Siduksa, więc możesz też liczyć na informację z pierwszej ręki.
Wiem również, że były problemy z obsługą kamerek Acerów, ale rozwiązania są. M.in. na stronie tuxmobil.org
O modemie nie wiadomo nic.
O karcie graficznej i wspieraniu jej przez linuksa masz m.in. tu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_GMA#Linux w sieci też sporo nt. rozwiązywania ewentualnych z nią problemów.
Reszta powinna chodzić. Czy Debian pójdzie "z palca" - kto to wie

Debian ma to do siebie, że niekiedy wszystko jest "out of the box" innym razem można pisać doktoraty.