Dwie dystrybucje Linuksa na jednym komputerze

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

7PGXW pisze:Nie było problemów, dopóki nie miałem Debiana [...]
To niemożliwe. Jeśli jest tak, że systemy są zainstalowane na oddzielnych partycjach i nie korzystają z wspólnego katalogu /home (nie musi być wcale na osobnej partycji), to nie ma możliwość by jeden system miał wpływ na drugi. Twój problem polega albo (jak sugerują koledzy) na korzystaniu z nie do końca stabilnych dystrybucji, albo na pomieszaniu wpisów w /etc/fstab.
7PGXW
Beginner

Post autor: 7PGXW »

To sobie zainstalujcie oba systemy, powrzucajcie wpisy dysków do fstaba i sami zobaczcie (weźcie sobie na obu GNOME). Też myślałem, że jedno nie wpływa na drugie, bo gdybym o tym wiedział, to bym nie instalował Debiana (albo wywalił Ubuntu).
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

7PGXW pisze:To sobie zainstalujcie oba systemy,
Bajki opowiadasz :D Większość z nas posiada po kilka różnych wersji Linuksa na swoich dyskach i nie trafiła na podobne problemy. Sam popełniłeś jakiś błąd i tu jest przyczyna, a nie w tym że instalujesz Debiana.

Sprawdź dokładnie pliki konfiguracyjne w pierwszej kolejności:
  • /etc/fstab
    /boot/grub/menu.lst
Najlepiej kartka papieru i rozrysuj sobie plan rozmieszczenia systemów na dysku. Potem sprawdzaj.
DadaD
Beginner

Post autor: DadaD »

7PGXW pisze:To sobie zainstalujcie oba systemy, powrzucajcie wpisy dysków do fstaba i sami zobaczcie (weźcie sobie na obu GNOME). Też myślałem, że jedno nie wpływa na drugie, bo gdybym o tym wiedział, to bym nie instalował Debiana (albo wywalił Ubuntu).
Chłopie za dużo zjadłeś czy za mało wypiłeś?
Bajki mi tu będziesz opowiadał?

Był czas, że miałem 5 dystrybucji na dwóch dyskach jednego komputera i nic takiego mi się nie zdarzyło! A nie liczę tych na maszynie wirtualnej

Pozdrowienia dla Bajkopisarza
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Ed Super Fixit' na awatarze skusił mnie by Ci odpisać :)
fnmirk dobrze Ci mówi. Ja swego czasu też szedłem w zaparte, będąc pewnym tego, że ja, było nie było lis6502, błędów początkujących nie popełniam, że taki wirażka jestem, mam te swoje trzy lata w sumie z Uniksami doświadczenia i jeszcze buduję linucha na Jornadę to już w ogóle kozak ze mnie. Tymczasem i mnie zdarzy się opuścić ath0 zamiast eth0 i wkurzać się że znowu netu nie ma, albo usilnie montować ntfs kolegi z opcją -t vfat :) To normalne, tego nie unikniesz.
A teraz posprawdzaj fstaby i menu.lsty. Albo ukroiłeś gdzieś babola, albo (jak i ja) uświadczyłeś błędu, który tylko u Ciebie się pojawia- mnie nikt nie umiał pomóc z kernelem, wszystkim chodził bez zarzutu.
7PGXW
Beginner

Kompilacja jądra też mi na razie nie wychodzi.
Partycje są na bank ustawione tak, jak pisałem (Debian ma 1 partycję (home + /); Ubuntu 2 (/ i /home osobno). Jak wrzuciłem partycję /home ubuntu do fstaba Debiana, to sonata szalała.

PS To nie jest Ed, tylko Lapano (chyba, że o czymś nie wiem). :D
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

No faktycznie, ten od brazylijskiej poezji miłosnej xD
A czy fstab z U ma wpisy z D? Możliwe, że konfiguratory z U szukają po fstabach innych Linuksów i też tam wprowadzają zmiany? Pokombinuj tak, by systemy nie widziały się przez fstab.
7PGXW
Beginner

Jak się nie widzą (nie ma w u fstab wpisów, dotyczących dysku z d i vice versa), to wszystko jest ok. Ale jak dodam sobie do fstaba dyski pozostałych systemów, to kiszka (najbardziej zależałoby mi na /home ubuntu spod debiana, bo mam tam muzykę).
Nie sprawdzałem, jak teraz jest ze stylami GNOME, bo na Debianie nie mam tego środowiska.
sebekk

Post autor: sebekk »

Ja miałem problem z Ubuntu jak doinstalowałem Debiana, oczywiście na oddzielnych partycjach. Nie mogłem później Ubuntu uruchomić. Były problemy z obrazem. Gryzły mi się też dwa Debiany ze sobą. Miałem problem z czcionkami w KDE. Zacząłem kombinować z ustawieniami i na drugim Debianie też mi się pozmieniały. Może to była moja wina, ale tak było.
Mnie chyba pomogło z tego co pamiętam usunięcie z fstab nie swoich swapów bo każdy Debian korzystał z obu. Może jeden system zapisywał coś w swapie z czego korzystał później drugi. Nie wiem.
7PGXW
Beginner

Ja miałem tylko 1 swap. To od tego chyba nie zależy, bo teraz mam 2x Debian Sid i nie ma problemu (ale nie korzystam z GNOME ani z KDE).
ODPOWIEDZ