Podwójne logowanie

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
kamilb85

Post autor: kamilb85 »

Nikt nie ma pomysłu, co może być nie tak, jak trzeba?
yantar
Member

Post autor: yantar »

W logach jest jeden błąd, ale to raczej nie on powoduje ten problem, bo ladowanie xorga leci dalej.
Utumno
Beginner

Post autor: Utumno »

to NIE sa logi, o ktore mi chodzilo.

Do tej pory rozumialem, ze

1) logujesz sie spod KDM
2) Xy probuja wstac , chwile cos widzisz na ekranie , a potem spowrotem wraca do ekranu logowania KDM
3) logujesz sie drugi raz i tym razem wszystko jest w porzadku.

Dobrze rozumiem?

Jezeli tak jest, to wtedy w systemie powinny powstac dwa logi : Xorg.0.log i Xorg.0.log.old . Xorg.0.log.old to bedzie log z tej pierwszej , zcrashowanej proby uruchomienia Xow, a Xorg.0.log - z drugiej zakonczonej powodzeniem.

Skad wiem ze tak nie jest? Ano stad, ze Xorg.0.log.old zawiera (linia 14) dokladny czas swojego uruchomienia

Kod: Zaznacz cały

Time: Tue Dec  9 12:12:42 2008
a w Xorg.0.log widzimy

Time: Wed Dec 10 00:40:23 2008
Jakim cudem te dwa czasy sa odlegle o ponad 12 godzin? Powinny sie roznic o pare sekund. A wiec albo wkleiles zle logi, albo Xy startuja tylko raz.
kamilb85

Logi są dokładnie te o które chodziło, wszedłem do /var/log i skopiowełem owe pliki dodając rozszerzenie .txt.
Mogę się mylić, bo nie używam Linux'a zbyt długo, ale czy X server nie jest uruchamiany przed kdm?
wtedy X'y uruchamiałyby się tylko raz, natomiast kdm mogłoby się uruchomić dwa razy...
Jak źle myślę to od razu przepraszam
Utumno
Beginner

Post autor: Utumno »

Nie, KDM startuje najpierw, i dopiero jak sie zalogujesz, odpala Xy. Latwo to sprawdzic: zrestartuj komputer, poczekaj az KDM sie odpali, teraz poczekaj pare minut, zaloguj sie i sprawdz date w Xorg.0.log - zobaczysz, ze jest z momentu gdy sie zalogowales, a nie gdy KDM sie pojawilo.

Chyba ze to zmienili w KDE4, ale watpie.

Jezeli jestes pewien ze wklejasz dobre logi, to wlasnie udowodnilismy, ze X startuj tylko raz i tym samym nie jest to problem z Xami. Pozostaja 2 rzeczy:
  1. albo KDM cos zwala,
  2. albo samo KDE nie wstaje za pierwszym razem,
Jak przetestować czy to KDM czy KDE? Hmmm, jezeli byloby to KDE, to prawdopodobna przyczyna byloby taka, ze procesy KDE startuja w zlej kolejnosci i jakis krytycznie potrzebny proces startuje za pozno, natomiast jak startujesz za drugim razem, to jest juz odpalony i git.

Sprobujmy wiec tak:
  1. Zrestartuj komputer, poczekaj na KDM.
  2. Nie loguj sie, tylko zmien na tryb tekstowy i zachowaj w pliku liste wszystkich dzialajacych obecnie procesow:

ps aux > ~/lista1.txt
  3. Wroc do KDM, zaloguj sie pierwszy raz, wywali sie z powrotem do KDM, znowu w tryb tekstowy i znowu zachowaj liste procesow do 'lista2.txt'
  4. Porownaj pliki. Teoretycznie powinny byc takie same.
kamilb85

Porównałem te dwie listy z procesami, jest kilka linijek różnic, ale nie wiem czy to od tego i ewentualnie jak to zmienić, żeby się ładowało wcześniej. Może ktoś będzie wiedział? Różnice dołączam w pliku.
ODPOWIEDZ