Jaka wersja?

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Kamilos

Jaka wersja?

Post autor: Kamilos »

Witam, to jest mój pierwszy post i odrazu zastrzegam, że w temacie Linuxa i wszelkich z nim związanych jestem totalnym laikiem. Dlatego chciałbym rozpocząć moją przygodę z Debianem, ale za cholerę nie wiem jaka wersja pójdzie na moim złomie. Ogólne informacje:

procesor: pentium II 633 Mhz
grafika: NVIDIA TNT2 Model 64 32Mb
RAM: 192Mb
dysk: C: 9,58Gb D: 9,04Gb

Jest szansa na jakiegokolwiek fajnego pingwinka??

pozdrawiam
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Debian Etch.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

Kamilos, pójdzie bez problemu :) na nie takich maszynach się GNU/Linuksy stawiało :)
polecam zainstalowanie jakiegoś lekkiego środowiska graficznego (np. Xfce) i Debian będzie śmigał aż miło :)

Debian oczywiście testing (Etch - jeszcze).

aloha
Speaktrap!

Post autor: Speaktrap! »

PII opiera się na układzie i386, więc taką wersję wybierz. Radzę ci ściągnąć wszystkie płyty, bo potem wszystko pod ręką.
Kaka'
Senior Member

Speaktrap! pisze:Radzę ci ściągnąć wszystkie płyty, bo potem wszystko pod ręką.
eee, nie, bardzo zły pomysł to jest...
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Wszystkie płyty raczej nie, bo ich jest 23, więc to baaaaardzo dużo do ściągania, a większości pakietów z nich i tak nie wykorzysta. Ja myślę, że 1, góra 2 płytki wystaczą, a później reszta z internetu instalowana. Poza tym, za kilka miesięcy, czy nawet tygodni te 23 płytki ściągnięte teraz będą nieaktualne i, i tak nowsze wersje będzie ściągał z internetu.
Awatar użytkownika
tanatos
Beginner

Post autor: tanatos »

¦ciągasz płytę NET-INSTALL - ST¡D z podstawową instalką, a reszte pobierasz automatycznie podczas instalacji - pobierasz tylko to czego potrzebujesz.
Jeśli masz neostradę to musisz jeszcze oddzielnie pobrać sterowniki neo.

I to wszystko. Debian Etch testing pięknie działa nawet na słabszych sprzętach - ja odgrzebałem ostatnio starego kompa Celeron 366 mhz , 128 ram - debian etch działa pięknie! Z kde też działa, minimalnie przycina jak mam więcej okienek otwartych. Teraz uzywam tam XFCE i system chodzi pięknie, bez przycinania, uzywam go na stałe jako kompa do rozmów skype ponieważ ma on tak wolny procesor, że bezwentylatorowy (jedynie radiatorek) - dzięki czemu jest bezgłośny. :-) :-)
Kamilos

Post autor: Kamilos »

A ile Debian zajmuję miejsca na dysku?? (tak ogólnie) Bo chodzi oto, że miałbym jedynie do wykorzystania 9,04Gb (dysk D), a jeszcze trzeba wziąść pod uwagę mp3 i inne pliki, które bym trzymał.
Kaka'
Senior Member

Debiana zainstalujesz nawet na około 600 MiB ;-)
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

Kamilos, najwięcej zajmują środowiska graficzne, ale jeśli zainstalujesz jakieś lekkie (np. Xfce) to powinieneś się spokojnie zmieścić w 2GB (ale polecam ok 4GB, żeby nie brakło ;) )

aloha
ODPOWIEDZ