Jaka wersja?
Jaka wersja?
Witam, to jest mój pierwszy post i odrazu zastrzegam, że w temacie Linuxa i wszelkich z nim związanych jestem totalnym laikiem. Dlatego chciałbym rozpocząć moją przygodę z Debianem, ale za cholerę nie wiem jaka wersja pójdzie na moim złomie. Ogólne informacje:
procesor: pentium II 633 Mhz
grafika: NVIDIA TNT2 Model 64 32Mb
RAM: 192Mb
dysk: C: 9,58Gb D: 9,04Gb
Jest szansa na jakiegokolwiek fajnego pingwinka??
pozdrawiam
procesor: pentium II 633 Mhz
grafika: NVIDIA TNT2 Model 64 32Mb
RAM: 192Mb
dysk: C: 9,58Gb D: 9,04Gb
Jest szansa na jakiegokolwiek fajnego pingwinka??
pozdrawiam
-
Wszystkie płyty raczej nie, bo ich jest 23, więc to baaaaardzo dużo do ściągania, a większości pakietów z nich i tak nie wykorzysta. Ja myślę, że 1, góra 2 płytki wystaczą, a później reszta z internetu instalowana. Poza tym, za kilka miesięcy, czy nawet tygodni te 23 płytki ściągnięte teraz będą nieaktualne i, i tak nowsze wersje będzie ściągał z internetu.
¦ciągasz płytę NET-INSTALL - ST¡D z podstawową instalką, a reszte pobierasz automatycznie podczas instalacji - pobierasz tylko to czego potrzebujesz.
Jeśli masz neostradę to musisz jeszcze oddzielnie pobrać sterowniki neo.
I to wszystko. Debian Etch testing pięknie działa nawet na słabszych sprzętach - ja odgrzebałem ostatnio starego kompa Celeron 366 mhz , 128 ram - debian etch działa pięknie! Z kde też działa, minimalnie przycina jak mam więcej okienek otwartych. Teraz uzywam tam XFCE i system chodzi pięknie, bez przycinania, uzywam go na stałe jako kompa do rozmów skype ponieważ ma on tak wolny procesor, że bezwentylatorowy (jedynie radiatorek) - dzięki czemu jest bezgłośny. :-) :-)
Jeśli masz neostradę to musisz jeszcze oddzielnie pobrać sterowniki neo.
I to wszystko. Debian Etch testing pięknie działa nawet na słabszych sprzętach - ja odgrzebałem ostatnio starego kompa Celeron 366 mhz , 128 ram - debian etch działa pięknie! Z kde też działa, minimalnie przycina jak mam więcej okienek otwartych. Teraz uzywam tam XFCE i system chodzi pięknie, bez przycinania, uzywam go na stałe jako kompa do rozmów skype ponieważ ma on tak wolny procesor, że bezwentylatorowy (jedynie radiatorek) - dzięki czemu jest bezgłośny. :-) :-)