[+] Montowanie nowego nap

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
agavoides
Beginner

Post autor: agavoides »

Witam Wszystkich
Widzę, że temat jeszcze zamknięty nie jest to może opiszę swoje problemy z nagrywarką. Dla mnie ta sytuacja jest zupełnie nie logiczna i nie potrafię sobie z tym poradzić pewno dlatego, że moje doświadczenie z Linuksem jest zerowe. Wygląda to tak z płytkami CD nie ma żadnego problemu. Jak na razie jest kłopot z DVD raz je system montuje raz nie. Wyglądałoby to też na zepsuty sprzęt? Dziwne jest to że płytka nie zamontowana na pulpicie i nie widoczna, jest dobrze wykrywana przez K3b wszystkie pliki są widoczne. Program K3b nagrywa DVD bez błędu na innym odczytywanie bez problemu. Nie bardzo wiem co mogę wam podać żebyście z fusów nie wróżyli :mrgreen:
Zacznę od nagrywarki
HL-DT ST DVD-RAM GH22l P20 zamontowana na nowo zakupionym PC (nie mogę się do środka dostać - gwarancja),
interfejs przez taśmę to chyba ATA,
System to Debian Lenny 2.6.26-1-686 GNU/Linux tak mi przynajmniej ''uname -a'' wyświetla. Wydaje się, że pod SuSe takiego problemu nie było, ale pewny nie jestem możliwe że tego nie sprawdziłem.
W systemie na root tylko to K3b i kilka innych zainstalowałem nic więcej. No i to K3b po naszemu zrobiłem.
Nie bardzo mi się chce wierzyć, że to wina poważnego systemu bo błąd taki właściwie go wyklucza najpewniej muszę coś w systemie przestawić lub doinstalować ale już nie mam pomysłów co.
Proszę o pomoc i wyrozumiałość jestem zielony (a już myślałem, że jestem wyjątkowym szczęściarzem i problemy mnie omijają). Z ostatniej chwili czystą płytę melduje bez pudła za każdym razem. A nie zamontowanej płyty ododać nie chce. Reset konieczny, nic nie rozumiem.Przeczytałem jeszcze raz wszystko hm wygląda że ten model dla linuksa nie jest a przynajmniej dla Debiana Bo wydaje mi sie że skoro pod SuSe pracował (nie sprawdzilem dokładnie ) ale nowy komputer z tą nagrywarką właśnie z zainstalowanym SuSem był wiec chyba powinien działać jak będę musiał Debiana usunąć to na tym SuSe sprawdzę . Do tej pory wydawało mi się że stery do sprzętu w kernelu siedzą a ten Lenny co na moim dysku teraz to wydaje się że wyższy ma niż SuSe z którym komputer kupiłem nadal nic nie łapię :-x zainstalowałem debiana na innej maszynie z inną nagrywarką instalacja przebiegłą również bez problemu i z nagrywarką nie ma żadnego problemu zdaje się wiec że tu już nic nie można zrobić niestety przy okazji Debian jako jedyny system od razu wykrył radiówkę córki i od razu można było neto używać tylko co nie co wolno idę na to szukać u Was odpowiedzi Debian jest wielki
pozdrawiam Jurek
ODPOWIEDZ