Fluxbox i wsparcie dla programów Gnome

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
7PGXW
Beginner

Fluxbox i wsparcie dla programów Gnome

Post autor: 7PGXW »

Witam,
po uruchomieniu Fluxa programy Gnome bardzo mi spowalniają system; sieć działa jakoś ociężale - stąd moje pytanie: czy jest jakiś pakiet, który należy zainstalować, aby wszystko działało jak należy?
Pozdrawiam.
tadzik
Beginner

Post autor: tadzik »

Nie. Aplikacje Gnome nie należą do demonów szybkości, to wiemy chyba wszyscy, natomiast spowalnianie systemu czy ociężałości sieci (wat) brzmi niepokojąco. Napisz coś więcej - zdefiniuj "spowalniają" i "ociężale", najlepiej jakimiś liczbami.
7PGXW
Beginner

No to nie wiem. Jest wyraźna różnica w szybkości fluxa, jeśli uruchamia się go z menedżera logowania i z konsoli (na niekorzyść konsolowego startu). Epiphany jest całkiem szybką przeglądarką - szybciej działa mi w GNOME niż we Fluksie odpalanym z konsoli.
tadzik
Beginner

Post autor: tadzik »

£adowanie się epiphany może mieć związek z tym, iż gnome automatycznie ładuje gtk, a flux niekoniecznie (nie wiem czy czegoś nie pokręciłem, poprawcie jeśli tak). I tak to już jest ; ) U mnie zawsze za pierwszym razem wszystko zamula, potem idzie gładko. Co do odpalania - może to też kwestia gtk. Może pomyśł o Xfce?

(Jak coś bredzę, powiedzcie)
7PGXW
Beginner

Xfce mi się nie podoba. :P
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

Post autor: parrotlarch »

Ja mam fluxa i głównie aplikacje w gtk, nie wiem jak bardzo ci muli. U mnie pierwsze odpalenie iceweasel to około 5 sekund, ale już kolejne po sekundzie. Spróbuj może małych odpowiedników, jak leafpad zamiast gedita, gpicview zamiast przeglądarki obrazków gnome, pcmanfm zamiast nautilusa. U mnie flux z programami gnome zasuwa jak rakieta.
7PGXW
Beginner

U mnie strasznie muli. Co dziwne zużycie procesora przy próbie odpalenia firefoksa nie przekracza 4% wg wskazań Conky, ale nie da się tego używać.

Próba odpalenia epiphany:
** (epiphany-browser:5890): WARNING **: Unable to connect to session bus: Failed to connect to socket /tmp/dbus-X1SGmzOrAw: Connection refused
gedit:
(szczegóły - 1: Failed to get connection to session: Failed to connect to socket /tmp/dbus-JENQByEdVw: Connection refused).
Błąd GConfa: Nie można nawiązać połączenia z serwerem konfiguracji. Możliwe, że konieczne będzie uaktywnienie obsługi TCP/IP w konfiguracji ORBit. Może to też być spowodowane blokadami pozostałymi po awarii systemu. Aby uzyskać więcej informacji, odwiedź stronę http://www.gnome.org/projects/gconf/ (szczegóły - 1: Failed to get connection to session: Failed to connect to socket /tmp/dbus-QhH8OV8yLs: Connection refused).
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Wklej wynik:

Kod: Zaznacz cały

dpkg -l | grep java
7PGXW
Beginner

ii  ca-certificates-java                       20080712ubuntu3                       Common CA certificates (JKS keystore)
ii  gjdoc                                      0.7.9-1                               documentation generation framework for java 
ii  java-common                                0.30ubuntu3                           Base of all Java packages
ii  libaccess-bridge-java                      1.24.0-0ubuntu2                       Java Access Bridge for GNOME
ii  libantlr-java                              2.7.7-6ubuntu4                        language tool for constructing recognizers, 
ii  libantlr-java-gcj                          2.7.7-6ubuntu4                        language tool for constructing recognizers, 
ii  libbackport-util-concurrent-java           2.2+dfsg-1                            backport of java.util.concurrent to Java 1.4
ii  libcommons-beanutils-java                  1.8.0~beta-1ubuntu1                   utility for manipulating JavaBeans
ii  libcommons-codec-java                      1.3-4                                 encoder and decoders such as Base64 and hexa
ii  libcommons-collections3-java               3.2.1-1ubuntu2                        A set of abstract data type interfaces and i
ii  libcommons-digester-java                   1.8-1                                 Rule based XML Java object mapping tool
ii  libcommons-logging-java                    1.1.1-1ubuntu3                        commmon wrapper interface for several loggin
ii  libdb-je-java                              3.3.62-1                              Oracle Berkeley Database Java Edition
ii  libdb4.5-java                              4.5.20-12                             Berkeley v4.5 Database Libraries for Java
ii  libdb4.5-java-gcj                          4.5.20-12                             Berkeley v4.5 Database Libraries for Java (n
ii  libdom4j-java                              1.6.1+dfsg-3                          flexible XML framework for Java
ii  libecj-java                                3.3.0+0728-10                         Eclipse Java compiler (library)
ii  libecj-java-gcj                            3.3.0+0728-10                         Eclipse Java compiler (native library)
ii  libjaxen-java                              1.1.1-3                               Java XPath engine
ii  libjaxme-java                              0.5.2+dfsg-2                          implementation of the JAXB specification for
ii  libjaxp1.3-java                            1.3.04-3ubuntu2                       Java XML parser and transformer APIs (DOM, S
ii  libjaxp1.3-java-gcj                        1.3.04-3ubuntu2                       Java XML parser and transformer APIs (DOM, S
ii  libjdom1-java                              1.0-4                                 lightweight and fast library using XML
ii  libjline-java                              0.9.94-1ubuntu1                       Java library for handling console input
ii  libjtidy-java                              7+svn20070309-2                       a Java port of HTML Tidy, a HTML syntax chec
ii  liblog4j1.2-java                           1.2.15-3ubuntu1                       Logging library for java
ii  liblog4j1.2-java-gcj                       1.2.15-3ubuntu1                       Logging library for java (native code)
ii  liblucene2-java                            2.3.2+ds1-1ubuntu1                    Full-text search engine library for Java(TM)
ii  libregexp-java                             1.4-4ubuntu2                          regular expression library for Java
ii  libsaxonb-java                             9.0.0.4+svn20080322-1                 The Saxon-B XSLT Processor
ii  libservlet2.3-java                         4.0-10ubuntu3                         Servlet 2.3 and JSP 1.2 Java classes and doc
ii  libxerces2-java                            2.9.1-2ubuntu2                        Validating XML parser for Java with DOM leve
ii  libxerces2-java-gcj                        2.9.1-2ubuntu2                        Validating XML parser for Java with DOM leve
ii  libxom-java                                1.1-3                                 A new XML object model for Java
ii  libxpp2-java                               2.1.10-4                              XML pull parser library for java V2
ii  libxpp3-java                               1.1.3.4.O-3                           XML pull parser library for java
ii  openoffice.org-java-common                 1:3.0.0-6ubuntu0intrepid1             OpenOffice.org office suite Java support arc
ii  tzdata-java                                2008h-2ubuntu1                        time zone and daylight-saving time data for 
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Te wszystkie pakiety są w Twoim systemie naprawdę niezbędne? Należało zaznaczyć, że masz Ubuntu i przed aktualizacją działało szybciej?

A tak poważnie to wiem jedno, optymalizacja Ubuntu pod inne środowisko niż Gnome może się zakończyć katastrofą.
Jak patrzę na Twoją listę zbędnych pakietów to mogę popaść w kompleksy:

dpkg -l | grep java
ii  java-common                          0.30                       Base of all Java packages
Ja myślałem, że w Twoim systemie nie ma javy?

Jeżeli podejmiesz się jakiejś optymalizacji to przeprowadzasz ją jedynie na własną odpowiedzialność i musisz się liczyć z uszkodzeniem lub niedziałaniem systemu po restarcie.

Wypadałoby powyłączać zbędne usługi. Odinstalować programy, których przeznaczenia nie znasz.

Nie wiem też, czy wszystkie patenty z Debiana zadziałają?
ODPOWIEDZ