Laptop Asus F80S

Pomoc dotycząca instalacji systemu
kurdak

Laptop Asus F80S

Post autor: kurdak »

Witam.
Na początek, mam problem z zainstalowaniem dvd.
Pokazuje się okienko żeby dograć sterowniki z fllopy.
Jeśli wybieram nie, to mogę wybrać jakieś standardowe ale nie działają.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Najczęściej takie zachowanie oznacza, że masz zbyt nowy sprzęt. Wyjściem z sytuacji jest bądź nowsza dystrybucja Debiana (może, bo niekoniecznie), bądź próba ściągnięcia jakichś sterowników, o ile są.
Możesz też spróbować zobaczyć sobie na strony tuxmobila, linlapa, czy linuxonlaptopa itp., ale z tego co widzę Twojego modelu jeszcze nie ma.
kurdak

Post autor: kurdak »

Wiem, znam te stronki i świeci na nich pustkami, dlatego pytam, a co masz na myśli aby zainstalować nową dystrybucję?
Chciałbym zainstalować Etcha, a ty polecasz mi Lennego, czy co?
Pozdrawiam.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Nie wiem, może Lenny pójdzie; jeśli nie Lenny, to możesz spróbować Siduksa (najlepiej z all4lin, bo w całości spolszczony). Wiesz, z notebookami i linuksem tak niekiedy bywa, że 5 nie chce wystartować, a szósty bez problemów. Jeśli Etch (a to już nieco historia) nie potrafi znaleźć Ci tego dvd, to być może nie ma wbudowanej jego obsługi.
Bodaj najlepsze wsparcie miewa SUSE oraz Mandiva One (ale tej nie zainstalujesz). Zwykle też Ubuntu nieźle sobie radzi, ale zwykle nie oznacza zawsze. Bardzo nowa jest FC10, ale nie testowałem jej jeszcze.
PS: Ja na Debianie wylądowałem, bo moja - wówczas ulubiona - Mandriva nie chciała się zainstalować. Teraz mam Kubuntu, bo... Lenny w żaden sposób nie był w stanie współpracować z moją kartą graficzną :)
Awatar użytkownika
ShinnRa
Beginner

Post autor: ShinnRa »

a ja polecam goodbye-microsoft. Daje możliwość zainstalowania linuksa wprost z windowsa. Sprawdziłem działa (gdzieś miałem opisane howto jak to zrobić)
ODPOWIEDZ