Witam.
Na początek, mam problem z zainstalowaniem dvd.
Pokazuje się okienko żeby dograć sterowniki z fllopy.
Jeśli wybieram nie, to mogę wybrać jakieś standardowe ale nie działają.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Laptop Asus F80S
-
- Senior Member
Najczęściej takie zachowanie oznacza, że masz zbyt nowy sprzęt. Wyjściem z sytuacji jest bądź nowsza dystrybucja Debiana (może, bo niekoniecznie), bądź próba ściągnięcia jakichś sterowników, o ile są.
Możesz też spróbować zobaczyć sobie na strony tuxmobila, linlapa, czy linuxonlaptopa itp., ale z tego co widzę Twojego modelu jeszcze nie ma.
Możesz też spróbować zobaczyć sobie na strony tuxmobila, linlapa, czy linuxonlaptopa itp., ale z tego co widzę Twojego modelu jeszcze nie ma.
-
- Senior Member
Nie wiem, może Lenny pójdzie; jeśli nie Lenny, to możesz spróbować Siduksa (najlepiej z all4lin, bo w całości spolszczony). Wiesz, z notebookami i linuksem tak niekiedy bywa, że 5 nie chce wystartować, a szósty bez problemów. Jeśli Etch (a to już nieco historia) nie potrafi znaleźć Ci tego dvd, to być może nie ma wbudowanej jego obsługi.
Bodaj najlepsze wsparcie miewa SUSE oraz Mandiva One (ale tej nie zainstalujesz). Zwykle też Ubuntu nieźle sobie radzi, ale zwykle nie oznacza zawsze. Bardzo nowa jest FC10, ale nie testowałem jej jeszcze.
PS: Ja na Debianie wylądowałem, bo moja - wówczas ulubiona - Mandriva nie chciała się zainstalować. Teraz mam Kubuntu, bo... Lenny w żaden sposób nie był w stanie współpracować z moją kartą graficzną
Bodaj najlepsze wsparcie miewa SUSE oraz Mandiva One (ale tej nie zainstalujesz). Zwykle też Ubuntu nieźle sobie radzi, ale zwykle nie oznacza zawsze. Bardzo nowa jest FC10, ale nie testowałem jej jeszcze.
PS: Ja na Debianie wylądowałem, bo moja - wówczas ulubiona - Mandriva nie chciała się zainstalować. Teraz mam Kubuntu, bo... Lenny w żaden sposób nie był w stanie współpracować z moją kartą graficzną