[+] Jak spolszczy

Ogólne pytania dotyczące systemu
tomekgreen1985

[+] Jak spolszczyć Debiana?

Post autor: tomekgreen1985 »

Witam mam Debiana Sida i próby spolszczenia według waszych poradników sprzed 2 lat spełzły na niczym jedynie tym, że w systemie jak miałem polskie menu to teraz jest angielskie, nie mogę odczytać dokumentów napisanych w Wordzie tam gdzie są polskie ogonki są puste miejsca. Pakiet fonty wyświetla, że nie może odnaleźć pakietów. Repo mam z tego forum i zaktualizowane. Aplikacje-->Inne-->Kraj region mam tylko język angielski pomimo tego, że wybrałem Polska.

Kod: Zaznacz cały

dpkg locale mam wybrane  pl_PL ISO-8859-2 pl_PL.UTF-8 UTF-8 

apt-get install fonty
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
Package fonty is not available, but is referred to by another package.
This may mean that the package is missing, has been obsoleted, or
is only available from another source
E: Package fonty has no installation candidate
Wcześniej miałem te komunikaty po naszemu.
Ktoś mi powie jak to naprawić?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Przejrzyj aktualne tematy - jest. Było o tym wielokrotnie łącznie z rozwiązaniem i to nie jednym.

Np.: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=56053#56053
tomekgreen1985

fnmirk pisze:Przejrzyj aktualne tematy - jest. Było o tym wielokrotnie łącznie z rozwiązaniem i to nie jednym.

Np.: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=56053#56053
Tego już próbowałem i po wybraniu jednego kodowania restart i nie mam już języka polskiego w systemie. Później spróbowałem załadować dwa kodowania, które napisałem wcześniej myślałem, że powróci przynajmniej polski język ale niestety dalej lipa.
A tych nowszych porad to jakoś nie widzę i nie znalazłem większość jest 2006/07r., a nam się już prawie kończy 2008.
fnmirk
Senior Member

tomekgreen1985 pisze:Tego już próbowałem i po wybraniu jednego kodowania restart i nie mam już języka polskiego w systemie.
...
A tych nowszych porad to jakoś nie widzę i nie znalazłem większość jest 2006/07r., a nam się już prawie kończy 2008.
To, że spróbowałeś nie oznacza, że wykonałeś wszystko poprawnie i ze zrozumieniem. A zanim postawisz zarzuty i pretensje to sprawdź bo nie sprawdziłeś, nie znasz aktualnych tematów na forum i nie zrozumiałeś tego co jest napisane w podanym odnośniku.

Konfiguracja systemu nie polega na przedstawianiu pretensji tylko na przedstawieniu konkretów w postaci: polecenie i jego wynik działania lub błędu.

Przedstawiasz pretensje może przedstaw lepiej jakieś wyniki tego co nie działa.

Zacznij od przedstawienia wyniku polecenia:

cat /etc/apt/sources.list
tomekgreen1985

Błędów żadnych nie ma więc co mam przedstawiać?
Chyba napisałem, że nie może odnaleźć odpowiednich pakietów.
Nie od dziś korzystam z Linuksa i myślę, że raczej dobrze robiłem, mogę się mylić.

#~~~~~~Sid~~~~~~# 
deb [url]ftp://ftp.pl.debian.org/debian/[/url] sid main non-free contrib 
deb-src [url]ftp://ftp.pl.debian.org/debian/[/url] sid main non-free contrib 
#~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~#

#~~~~~~Opera~~~~~~# 
deb [url]http://deb.opera.com/opera/[/url] unstable non-free 
#~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~#
#~~~~~~Debian-multimedia~~~~~~# 
deb [url]http://www.debian-multimedia.org[/url] sid main 
deb-src [url]http://www.debian-multimedia.org[/url] sid main 
#~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~#
deb [url]http://www.gnapi.pl/repo/[/url] i386/
fnmirk
Senior Member

Jak przebiega wykonanie polecenia:

apt-get update
lub

aptitude update
Zależy z czego korzystasz.

Jeżeli nie ma błędów to jak wygląda następny etap:

apt-get upgrade
lub

aptitude upgrade
Jeżeli są błędy to je przedstaw.
tomekgreen1985

To już robiłem ale spróbuje jeszcze raz. A tu niespodzianka i juz pobiera jakieś aktualizacje więc mój błąd przepraszam że się rzucam niepotrzebnie, ale tak jakoś mi zostało przyzwyczajenie z Ubuntu, że aktualizacje same mi się pokazują i nie muszę tego sprawdzać ręcznie. W sumie jak na razie nie widzę żadnych jakiś różnic między Ubuntu, a Debianem. Oprócz tego, że w Ubuntu jest łatwiejszy start. Dziękuje i pozdrawiam.

I dalej lipa po wpisaniu:

aptitude install fonty locales console-common manpages-pl msttcorefonts ttf-dejavu xfonts-biznet*
wywala:

aptitude install fonty locales console-common manpages-pl msttcorefonts ttf-dejavu xfonts-biznet*
Building dependency tree       
Reading extended state information       
Initializing package states... Done
Reading task descriptions... Done  
No candidate version found for fonty
Couldn't find any package whose name or description matched "xfonts-biznet*"
No candidate version found for fonty
Couldn't find any package whose name or description matched "xfonts-biznet*"
No packages will be installed, upgraded, or removed.
0 packages upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 1 not upgraded.
Need to get 0B of archives. After unpacking 0B will be used.
Writing extended state information... Done
perl: warning: Setting locale failed.
perl: warning: Please check that your locale settings:
	LANGUAGE = "pl_PL",
	LC_ALL = "pl_PL ",
	LANG = "pl_PL"
    are supported and installed on your system.
perl: warning: Falling back to the standard locale ("C").
locale: Cannot set LC_CTYPE to default locale: No such file or directory
locale: Cannot set LC_MESSAGES to default locale: No such file or directory
locale: Cannot set LC_ALL to default locale: No such file or directory
Building dependency tree       
Reading extended state information       
Initializing package states... Done
Reading task descriptions... Done
Może mi ktoś powiedzieć skąd to wziąć?
Niby pobrało aktualizacje ale tych fontów dalej nie mogę zainstalować.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

1. Miałeś Ubuntu? I to był jedyny kontakt z linuksem? Jeśli tak, to... wybrałeś sobie obecnie najfatalniejszą dla siebie dystrybucję spośród debianowych. Nie Sid. Tutaj - różnie bywa, niekiedy jakichś paczek nie ma przez kilka godzin, innym razem przez kilka dni, czy tygodni. Być może tak jest z tą, której poszukujesz. A być może w ogóle jej nie będzie ;) Proponowałbym raczej albo zainstalowanie Lenny, albo - jeśli ma to być Sid - to siduksa, bo tu takich problemów zwykle nie ma, zwłaszcza, że na all4lin jest wersja spolonizowana tego systemu. Działa. Sprawdziłem.
2. System mówi Ci, byś sprawdził locale - chyba trzeba to zrobić.
3. Jeśli chodzi o "kwadraciki" w dokumentach Worda, to jest to możliwe jeśli nie ma się odpowiednich ttfów w systemie, a dokument worda jest w cp1250.
4. Można zrobić jeszcze inaczej - zainstalować system bazowy, a następnie - zgodnie z dostępnymi poradnikami spróbować go spolonizować, ale... patrz pkt. 1.
tomekgreen1985

Najfatalniejszą niby czemu? Jakoś nie widzę tu nic skomplikowanego oprócz tego że niema przydatnych pakietów i programów. Co tu jest takiego trudnego? To że trzeba sobie partycje samemu zamontować i nie ma graficznych konfiguratorów to samo można z konsoli uzyskać lub doinstalować graficzne bo chyba są w sumie to nie wiem. Ja ten system do używalności doprowadziłem po jednym dniu chyba jakieś tam problemy były ale nie takie żeby ich nie przeskoczyć nie wymagam cudów bo nie wiadomo jakich rzeczy na komputerze nie robię. Ekspertem też nie jestem daleko mi do niego. System ma działać na komputerze, a nie na nerwy człowiekowi. Doradzili mi Sida więc zaktualizowałem Lennego i mam Sida no ale widzę, że to nie wypał. W sumie dzięki poradnikom na tym forum sobie zepsułem język polski. Czyli widzę, że Debian się na komputer nie nadaje, a szkoda bo ponoć to taki stabilny system i cudowny. Dobrze ktoś tam napisał, że to porażka. A jak mam korzystać z stabilnego i z pakietów z wcześniejszej ery to szkoda sobie nawet nim głowy zawracać dobrze ktoś tam napisał że Debian to porażka.
Pozdrawiam jeszcze dziś go wywalę bo szkoda miejsca na dysku.
fnmirk
Senior Member

tomekgreen1985, nikt na siłę cię nie zmuszał do instalacji Sida czy nawet Debiana. Jeżeli masz stracić zdrowie to może poddaj się tak jak to już zrobiłeś.
Aby skonfigurować poprawnie system to na początku problemem jest jego nieznajomość. Jeżeli czegoś nie znam to jest dla mnie trudne. Wszystko co jest wytworem człowieka jest dla człowieka.

Nie przeczytałeś jednej mojej uwagi w opisie do instalacji czcionek. Czcionki mogą posiadać inne w danej wersji nazwy i należy je odnaleźć. Instalujesz to na zasadzie automatycznego wklejania znalezionych informacji.
Sprawdź najpierw czy dany pakiet, w posiadanej wersji jest dostępny i pod jaką nazwą występuje w Debianie Sid.

Sid cały czas ewoluuje i nie jest to system klikany. Wymaga przy pierwszej instalacji sporo uwagi.
Instaluj wspomniane pakiety czcionek pojedynczo w zaistniałej sytuacji.
Błędny wynik locale informuje, że jest źle ustawione. I należy jako domyślne ustawić utf8 nie iso8859-2.
ODPOWIEDZ