Problemy z instalk

Pomoc dotycząca instalacji systemu
gkulka

Problemy z instalką

Post autor: gkulka »

Witam

Mam nówke-sztukę instalację Debiana na dysku i za każdym razem jak chce cokolwiek zrobić przy użyciu konsoli root'a dostaje komunikat "su zwróciło błąd", jak to poprawić?

Z góry dzięki za pomoc

Gkulka
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

Jaką masz wersję Debiana (Sarge/Etch/Sid) ??
Co jak dokładnie wygląda komunikat o błędzie - pokaż to co wpisujesz i to co dostajesz w odpowiedzi.

Opisz dokładniej problem.

aloha
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

gkulka pisze:Mam nówke-sztukę instalację Debiana na dysku i za każdym razem jak chce cokolwiek zrobić przy użyciu konsoli root'a dostaje komunikat "su zwróciło błąd", jak to poprawić?
Ale możesz się zalogować na root'a czy nie?
gkulka

Linux to Knoppix 5.1.1 (czyli Sid z tego co wiem), na root'a wchodze crtl+alt+f1[tu szystko działa ok], natomiast w okienkach w momencie włączenia konsoli juz wywala ten bład i wogóle jej nie otwiera[oczywiscie konsoli root'a]. Na zwykły shell moge wejsc normalnie.

Pozdrawiam

gkulka
Kaka'
Senior Member

Wiesz, knoppix to nie całkiem Debian, bazuje na nim co prawda, ale to nigdy prawdziwy Debian. Błąd jest bardzo dziwny, trudno mi cokolwiek powiedzieć, choć może coś z terminalem? Ja jednak proponowałbym zainstalować "prawdziwego" Debiana, a dokładniej Etch'a.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

gkulka pisze:Linux to Knoppix 5.1.1 (czyli Sid z tego co wiem)
Knoppix to nie Debian. Knoppix jest zrobiony na podstawie Debiana, ale Debianem nie jest.
Knoppix jest dystrybucją liveCD, więc służy do odpalania systemu z płyty, ale da sie go zainstalować na Dysku. Ale nie rozumiem dokładnie o o Ci chodzi: czy zainstalowałeś knoppixa na dysku, czy odpalasz go z płyty.
gkulka pisze:na root'a wchodze crtl+alt+f1[tu szystko działa ok]
Tym sposobem wchodzisz na pierwszą konsolę, a nie na roota.
gkulka pisze:natomiast w okienkach w momencie włączenia konsoli juz wywala ten bład i wogóle jej nie otwiera[oczywiscie konsoli root'a]
Jak dokładnie brzmi ten błąd??
W knoppiksie do konta root nie ma hasła, więc może gdzieś tu robisz błąd??
Ja zawsze jak korzystam z knoppixa to w X'ach wchodzę na konsole roota poprzez menu kde, gdzieś tam jest taka opcja "terminal roota" (czy jakoś tak).

Może lepiej będzie jak ściągniesz Debiana Etch i go zainstalujesz, zamiast bawić się z instalowaniem knoppixa ??
gkulka

to moze glupie pytanie: czy będąc zalogowanym do okienek jako jakis user, mozna wogole odpalic konsole root'a - bo moze problem jest banalny[z tym ze nie moge do okienek zalogowoac sie jako root]

Pozdrawiam

gkulka

P.S. To moje pierwsze kroki z linuxem , wiec przepraszam jeżeli pytania są głupie. Generalnie może tak potrzebuje"banalnego" linuxa zeby mieć na nim kilka programow typu Open Office, Gimp, Kadu, Mozilla i to wszystko, nie znam sie na tym zupełnie i stąd Knoppix[tak mi polecono] Chyba że macie jakieś inne propozycje ?

[ Dodano: 2007-02-28, 15:47 ]
velmafia pisze:Ja zawsze jak korzystam z knoppixa to w X'ach wchodzę na konsole roota poprzez menu kde, gdzieś tam jest taka opcja "terminal roota" (czy jakoś tak).
i tu wywala ten komunikat "su zwróciło błąd" - po kliknieciu na ikonke
Kaka'
Senior Member

Proponuję zainstalować Etch'a, naprawdę o niebo lepszy i mniej problemów ;)
gkulka

ok, patrze na ftp na icm.edu.pl - ktorą wersje najlepiej ?
Kaka'
Senior Member

gkulka pisze:ok, patrze na ftp na icm.edu.pl - ktorą wersje najlepiej ?
Etch ;) Zobacz do przyklejonego tematu...
ODPOWIEDZ