Problemy z instalk
Problemy z instalką
Witam
Mam nówke-sztukę instalację Debiana na dysku i za każdym razem jak chce cokolwiek zrobić przy użyciu konsoli root'a dostaje komunikat "su zwróciło błąd", jak to poprawić?
Z góry dzięki za pomoc
Gkulka
Mam nówke-sztukę instalację Debiana na dysku i za każdym razem jak chce cokolwiek zrobić przy użyciu konsoli root'a dostaje komunikat "su zwróciło błąd", jak to poprawić?
Z góry dzięki za pomoc
Gkulka
Knoppix to nie Debian. Knoppix jest zrobiony na podstawie Debiana, ale Debianem nie jest.gkulka pisze:Linux to Knoppix 5.1.1 (czyli Sid z tego co wiem)
Knoppix jest dystrybucją liveCD, więc służy do odpalania systemu z płyty, ale da sie go zainstalować na Dysku. Ale nie rozumiem dokładnie o o Ci chodzi: czy zainstalowałeś knoppixa na dysku, czy odpalasz go z płyty.
Tym sposobem wchodzisz na pierwszą konsolę, a nie na roota.gkulka pisze:na root'a wchodze crtl+alt+f1[tu szystko działa ok]
Jak dokładnie brzmi ten błąd??gkulka pisze:natomiast w okienkach w momencie włączenia konsoli juz wywala ten bład i wogóle jej nie otwiera[oczywiscie konsoli root'a]
W knoppiksie do konta root nie ma hasła, więc może gdzieś tu robisz błąd??
Ja zawsze jak korzystam z knoppixa to w X'ach wchodzę na konsole roota poprzez menu kde, gdzieś tam jest taka opcja "terminal roota" (czy jakoś tak).
Może lepiej będzie jak ściągniesz Debiana Etch i go zainstalujesz, zamiast bawić się z instalowaniem knoppixa ??
to moze glupie pytanie: czy będąc zalogowanym do okienek jako jakis user, mozna wogole odpalic konsole root'a - bo moze problem jest banalny[z tym ze nie moge do okienek zalogowoac sie jako root]
Pozdrawiam
gkulka
P.S. To moje pierwsze kroki z linuxem , wiec przepraszam jeżeli pytania są głupie. Generalnie może tak potrzebuje"banalnego" linuxa zeby mieć na nim kilka programow typu Open Office, Gimp, Kadu, Mozilla i to wszystko, nie znam sie na tym zupełnie i stąd Knoppix[tak mi polecono] Chyba że macie jakieś inne propozycje ?
[ Dodano: 2007-02-28, 15:47 ]
Pozdrawiam
gkulka
P.S. To moje pierwsze kroki z linuxem , wiec przepraszam jeżeli pytania są głupie. Generalnie może tak potrzebuje"banalnego" linuxa zeby mieć na nim kilka programow typu Open Office, Gimp, Kadu, Mozilla i to wszystko, nie znam sie na tym zupełnie i stąd Knoppix[tak mi polecono] Chyba że macie jakieś inne propozycje ?
[ Dodano: 2007-02-28, 15:47 ]
i tu wywala ten komunikat "su zwróciło błąd" - po kliknieciu na ikonkevelmafia pisze:Ja zawsze jak korzystam z knoppixa to w X'ach wchodzę na konsole roota poprzez menu kde, gdzieś tam jest taka opcja "terminal roota" (czy jakoś tak).