Znaczki ^@^@^@^@ w konsoli po aktualizacji

Pomoc dotycząca instalacji systemu
giaur
Member

Znaczki ^@^@^@^@ w konsoli po aktualizacji

Post autor: giaur »

Witam,

Po wczorajszej aktualizacji Sida mam bardzo dziwna rzecz. Otoz przy uruchamianiu systemu caly czas drukowane sa znaczki ^@^@^@^@^@^@^@^@ ^@^@^@^@. Nie da sie zalogowac w zadnym tty (po przejesciu z trybu graficznego przez Ctrl+Alt+Fn) - ekran od razu jest zasmiecony znakami ^@^@^@^@.

Co gorsza taka sama sytuacja wystepuje w single user mode. Nie mozna go uruchomic, bo w czasie gdy pyta o haslo lub kaze wcisnac Ctrl+D nic sie nie da zrobic - przy probie zalogowania ekran zostaje zasmiecony tymi znakami i wywala ze login jest nieprawidlowy.

Reasumując, nie ma żadnej możliwości zalogowania sie w systemie bez x-ów, nawet w trybie single. Nie jest to wina kernela, bo nie zmienialem go wczoraj, a raczej jakiegos programu, tylko jakiego?

Co zrobic? Przy okazji wczoraj zaktualizowac sie xorg, a nie mam teraz zadnej mozliwosci instalacji sterownikow nvidia.
Sciagam wlasnie Siduxa liveCD amd64, moze uda mi sie chroot-nąć do mojego systemu i wgrac sterowniki....

Sytuacja prawie bez wyjscia i wystepuje takze w moim debianie na pendrive (32-bitowym), wiec to nie moze byc przypadek.

Czy moge cos zrobic oprocz czekania az kolejna aktualizacja naprawi tego buga?
PhockouS

Post autor: PhockouS »

Swojego czasu miałem w wine coś takiego, że np. jak grałem w Diablo II to nie mogłem nic napisać, bo po wciśnięciu czatu ekran momentalnie zasypywały bodajże podobne znaki. Teraz o dziwo problem zniknął i nie ma po nim śladu, moim zdaniem to wina Wine, ale nie jestem pewien - to tylko takie moje osobiste domysły.
giaur
Member

To nie ma nic wspolnego z wine - wystepuje nawe bez x-ów i w trybie single user. Dziwne ze nikt tego nie zauwazyl tylko ja i to na dwoch instalcjach systemu.

No coz, czekamy na aktualizacje, a poki co trzeba uzywac systemu bez akceleracji i compiza :evil:
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Kernel był aktualizowany? Jądro do sprawdzenia - coś takiego czasem miałem po źle wykonanej kompilacji. Uruchom system z livecd i spróbuj chrootować się do systemu. Może coś sprawdzisz.
giaur
Member

Kernel byl kompilowany 3 tyg temu (2.6.27.3+fbcondecor patch), config wziety z dystrybucyjnego + kilka poprawek wymaganych przez fbcondecor. Ale problemy sie rozpoczely dopiero po wczorajszej aktualizacji.
Chrootnac mi sie udalo z siduxa no ale co mi z tego? Sterownikow przez chroota nie zainstaluje, co mam sprawdzac?

Zauwazylem ze jako pierwszy startuje fbsplash.static i potem zaczyna sie ta komedia, ale do tej pory jakos nie przeszkadzal i wczoraj sie nie aktualizowal. Poza tym po zatrzymaniu demona fbsplash nic sie nie zmienia.......

Juz kiedys mialem taka sytuacje na dystrybucyjnym kernelu, trwalo to kilka tygodni i po ktorejs aktualizacji sie poprawilo.. tyle ze teraz nie chce czekac bo nie moge wgrac sterownikow do karty nawet :/

Ewentualnie moge jeszcze sprobowac zainstalowac kernela dystrybucyjnego i zobaczyc, ale chce miec obsluge splasha, zreszta w repo siedzi ciagle 2.6.26
fnmirk
Senior Member

Sterownikow przez chroota nie zainstaluje, co mam sprawdzac?
Z poziomu klatki chroot wykonasz prawie wszystko jak w normalnym systemie. Instalacja pakietów, sterowników. Musisz tylko odpowiednio zamontować system (z odpowiednimi opcjami) tak abyś miał dostęp do urządzeń. np.

Kod: Zaznacz cały

mount -o rw,dev /dysk  /katalog_montowania
i następnie:

Kod: Zaznacz cały

chroot /katalog_montowania
giaur
Member

Nie o to mi chodzilo. Wiem ze trzeba zamontowac z prawami dostepu do urzadzen, ale w chroocie i tak instsalacja sie nie uda przy standardowych ustawieniach.

Pierwszy powod to taki, ze instalator nie znajdzie zrodel kernela (bo bierze z uname), a drugi taki ze bedzie probowal zainstalowac modul nvidia.ko nie tam gdzie trzeba, co oczywiscie sie nie uda. Dzieje sie tak, poniewaz uruchomiony jest kernel systemu z ktorego sie chroorujemy, a nie tego do ktorego chcemy instalowac sterownik...

Meczylem sie z tym z 10 minut ale udalo mi sie jednak zainstalowac sterowniki - trzeba bylo podac recznie sciezke zrodel kernela oraz nazwe kernela, do ktorego chcemy zainstalowac sterowniki.

Ale problem ciagle pozostal - jak w ogole mam szukac przyczyny czegos takiego? Kernel sie nie zmienil, to musi byc wina jakiegos demona :shock: Z drugiej strony w trybie single wiekszosc demonow nie startuje (tylko te na poziomie runlevel 1), moze wywalac je po kolei i sprawdzic co sie dzieje? Ale wiekszosc jest potrzebna wiec nie moge ich usuwac ani deaktywowac bo system sie nie uruchomi... poradzcie mi cos

Wcale mi sie nie usmiecha brak konsoli i koniecznosc robienia wszystkiego w chroocie
fnmirk
Senior Member

Nie wiem co jeszcze można sprawdzić.
giaur
Member

No coz chyba najpierw zobacze jak bedzie bez fbsplasha - moze u nikogo problem nie wystapil, bo nikt nie ma fbsplasha akurat, nie wierze ze u mnie na 2 instalacjach to jest, a poza mna nie ma u nikogo.....

[ Dodano: 2008-11-26, 18:12 ]
Hmm wygląda na to że dzisiejsza aktualizacja zlikwidowała problem.. ale co to bylo nie mam pojecia
ODPOWIEDZ