Instalacja pow

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
ufosi

Instalacja powłoki

Post autor: ufosi »

Chcę zainstalować shella, wpisałem polecenie

Kod: Zaznacz cały

apt-get install shh
i kazało mi wpisać polecenie apt-get install open-server ssh albo client, więc wpisałem server, a potem kazało mi włożyć płytę CD1, włożyłem płytę CD1 i na ekranie pojawił się błąd, że nie ma tego na płycie, co mam z tym zrobić? Jak zainstalować tego shella?
genobis
Beginner

Post autor: genobis »

Wykomentuj płytę (w sensie źródła pakietów) z sources.list i zrób apt-get update, potem spróbuj ponownie. Jeśli nie wiesz o czym mówię, polecam synaptica, tam ustaw by nie korzystał z płyty przy szukaniu pakietów.
ufosi

Wytłumacz dokładniej co to znaczy wykomentować płytę i jak to zrobić, bo to mój pierwszy linux a odrazu poszedlem na głęboką wodę ( i nie wgrywałem wogóle X'ów )
yakow

Post autor: yakow »

Przejdź na konto roota:

su -
Edytuj /etc/apt/sources.list:

nano /etc/apt/sources.list
Zakomentuj linijkę, w której jest coś o CDROM (tzn. wstaw na początek znak hash czyli #).

Zapisz plik CTRL+O i wyjdź CTRL+X. Wykonaj polecenie jako root:

apt-get update
P.S. Moim skromnym zdaniem, takie chodzenie po głębokiej wodzie potrafi być męczące. Zainstalowane X'y wcale nie oznaczają przecież tego, że nie możesz korzystać z konsoli. A mógłbyś czytać poradniki do Debiana w przeglądarce*, a w konsoli wszystko testować. Jeśli jednak chcesz od razu na głęboką wodę to radzę znaleźć sobie jakiś dobry tutorial online albo dobrą książkę.

* tak, wiem, że w konsoli też można używać lynxa/linksa - to miał być taki skrót myślowy.
ufosi

Zrobiłem tak jak mówiłeś i teraz przy wpisaniu

apt-get install ssh 
wyskakuje jakiś błąd, że go nie ma i żeby użyć innego pakietu, ale tym razem podało tylko openssh-client i juz nie podawało openssh-server. Nie wiem dlaczego? A do tego wpisywałem ssh i komendy i niby się ustawiało, żadnych błędów nie wyskakiwało gdy ustawiałem IP i port.
Ale gdy wszedłem na mój komputer i spróbowałem wejść przez Putty, i ten port i IP co podałem przy ustawianiu ssh (192.168.0.2:22) wyskakuje błąd:

Network error: Connection timed out
ODPOWIEDZ