Serwer w ma

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
rasiu

Serwer w małej firmie - kilka pytań

Post autor: rasiu »

Witam serdecznie!
Dopiero zaczynam przygodę z Debianem mimo, że Linuksa używam już kilka lat. Tym razem jednak potrzebuję stabilnego oraz bezpiecznego systemu na serwer i po lekturze wielu opinii wybór padł właśnie na Debiana. Mam nadzieję, że się nie zawiodę. Czas pokaże.
Przejdę do sedna sprawy i zacznę od sprzętu, otóż wybrałem taki oto sprzęt na serwer: Dell PowerEdge SC440
w konfiguracji:
  • - Dual Core Intel
tomii
Junior Member

Post autor: tomii »

Moźe nie odpowiem na wszystkie pytania, ale na niektóre tak,
ad 1. Debian powieniem bez problemy wykorzystać taki procesor
ad 3. Bez problemy zrobisz z takiego komputera dysk sieciowy, co do szybkości to zależy jakiej oczekujesz ale dla większości zastosowań wystarczy(kwestia tylko odpowiedniej struktury sieciowej)
ad 4. debian + samba +udostępnianie internetu
rasiu

Na początek dziękuję za odpowiedzi :-)
Pozostało jednak jeszcze pytanie 2. i jeżeli ktoś mógłby w tej kwestii pomóc to będę bardzo wdzięczny.
Co do pytania 1. zacząłem się zastanawiać jaką architekturę ma wybrany przeze mnie procesor? Czy to jest x86? z tego typu platformą mam do czynienia po raz pierwszy.
Odnośnie pytania 4. Chciałem zrobić tak aby określona partycja lub cały dysk na serwerze był widoczny jakby "fizycznie" przez stacje robocze jako dysk, a nie zasoby sieciowe czy w sambie istnieje taka możliwość?
Pojawiło się kolejne pytanie:
  • 5. W chwili obecnej internet udostępnia sprzętowy router US.Robotics ze zintegrowanym modemem ADSL, czy w takiej sytuacji lepszym rozwiązaniem będzie udostępnienie serwerowi sygnału internetowego za pomocą routera czy lepiej bedzie użyć modem ADSL np. na USB?
    6. Czy lepszym rozwiązaniem będzie skonfigurowanie Debiana jako router czy po prostu udostępnienie połączenia internetowego? Zależy mi na bardzo wysokim bezpieczeństwie sieci, ale również na wydajności.
Na tą chwilę nie mam więcej pytań :-) i tak zadałem ich sporo, a i nowe pewnei się pojawią ale to juz jak bede mial serwer z Debianem przed sobą :-D
Jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich serdecznie!
Awatar użytkownika
mesiu84
Beginner

Post autor: mesiu84 »

Jeśli chodzi o pytanie nr 2, to odpowiem na tyle na ile miałem styczność z takim sprzętem. Zakupiliśmy swego czasu komputra z kontrolerem RAID na płycie głównej (oczywiście na SATA), ale okazało się, iż mimo że założyliśmy RAID-a to i tak Linux dalej widział 2 dyski, ostatecznie musieliśmy postawić RAID-a programowego, a nie sprzętowego. Także jak planujesz mieć RAID-a na SATA to poczytaj czy wybrany przez ciebie kontroler działa normalnie pod Linuksem, jeśli natomiast ma to być na SAS to tutaj proszę o wypowiedź kogo innego, bo ja takie rzeczy robiłem ale na sprzęcie Sun'a i na Solarisie a nie na Linuksie.

Co do pytań 5 i 6 to powiem tylko tyle, że unikałbym instalowania połączenia internetowego dla serwera przez USB, lepiej będzie jak udostępnisz to przez router, a na serwerze dodatkowo skonfigurujesz firewall'a. Jak ktoś ma inne zdanie to proszę o wypowiedź w tej kwestii.
Awatar użytkownika
bbmti

Post autor: bbmti »

Witam

Co do pytania 5 i 6 moje zdanie jest następujące. Nigdy nie używaj modemów USB jeżeli zależy Ci na stabilnym połączeniu. Dobry rozwiązaniem jest puszczenie sygnału przez router a później przez serwer i dalej. Jednak pokusiłbym się o innym router np. Draytek (myślę, że będzie zdecydowanie lepszy od tego, który posiadasz).
£ącząc to wszystko w ten sposób uzyskasz duże bezpieczeństwo jeżeli chodzi o dostęp z zewnątrz. Będziesz musiał tylko zadbać o zabezpieczenie wewnątrz sieci.

Pozdrawiam
thalcave
Junior Member

Post autor: thalcave »

rasiu pisze:Chciałem zrobić tak aby określona partycja lub cały dysk na serwerze był widoczny jakby "fizycznie" przez stacje robocze jako dysk, a nie zasoby sieciowe czy w sambie istnieje taka możliwość?
Możesz ustawić Sambę na pracę w domenie, ale system XP Home nie obsługuje pracy w domenie.
Możesz ew. podmapować w Windowsach zasób sieciowy by był widziany jako partycja fizyczna
rasiu

Możesz ustawić Sambę na pracę w domenie, ale system XP Home nie obsługuje pracy w domenie.
Dokładnie tak. Windows XP Home Edition nie obsługuje pracy w domenie, a 2 stacje robocze pracują właśnie na tym systemie
Możesz ew. podmapować w Windowsach zasób sieciowy by był widziany jako partycja fizyczna
...i to rozwiązanie bardziej mi odpowiada, tylko nie wiedziałem czy w praktyce istnieje taka możliwość.
Kolejne pytanie
  • 7. Czy lepiej bedzie sformatować partycję dla dysku sieciowego jako NTFS czy Ext3 czy moze jeszcze jakimś innym systemem plików?
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

rasiu pisze:
  • 7. Czy lepiej bedzie sformatować partycję dla dysku sieciowego jako NTFS czy Ext3 czy moze jeszcze jakimś innym systemem plików?
Ehh ... wymyślasz, powinieneś sobie poczytać jakiegoś e-boka co najmniej o sambie, bo to bardzo złożone stworzenie wbrew pozorom, nie służy tylko do udostępniania plików dla windowsa

System Linux zarządza tym udziałem więć on powinien rządzić na nim - ext3
rasiu

grzesiek pisze:Ehh ... wymyślasz, powinieneś sobie poczytać jakiegoś e-boka co najmniej o sambie, bo to bardzo złożone stworzenie wbrew pozorom, nie służy tylko do udostępniania plików dla windowsa
Wiem o tym, że samba jest bardzo złożonym oorganizmem ]System Linux zarządza tym udziałem więć on powinien rządzić na nim - ext3[/quote]
Nawet jeśli brać to na logikę to jasne jest, że tak właśnie powinno być i ja też jestem takiego zdania ale wolałem zapytać. :-P Podobno kto pyta nie błądzi :-)
bbmti pisze:Dobry rozwiązaniem jest puszczenie sygnału przez router a później przez serwer i dalej. Jednak pokusiłbym się o innym router np. Draytek (myślę, że będzie zdecydowanie lepszy od tego, który posiadasz).
Co do modelu jaki posiadam to jest to U.S.Robotics 9105. Myślę, że nie jest to zły sprzęt, co więcej wydaje mi się, że U.S.Robotics produkuje sprzęt nieprzeciętny.

[ Dodano: 2008-10-18, 11:09 ]
Kolejne pytanie:
  • 8. Czy sensownym będzie zakup pakietu ESET Gateway Security lub ESET Mail & Gateway Security?
Pozdrawiam wszystkich :-)

PS. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem i za pomoc. W przyszłym tygodniu prawdopodobnie serwer już do mnie dotrze więc wtedy będę mógł pytać konkretniej ;-)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ