vsftpd, apache2, userdir mod i prawa dost

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
deathek

vsftpd, apache2, userdir mod i prawa dostępu

Post autor: deathek »

Witam.
Mam pewien problem i nie za bardzo wiem, od której strony mam się do niego zabrać. Mianowicie, mam już uruchomiony i skonfigurowany serwer vsftpd oraz apache2.
Apache2 używa modułu userdir, dzięki czemu zakładam, że użytkownicy będą trzymali swoje strony w: /home/użytkownik/public_html, a katalogiem poszczególnych użytkowników vsftpd jest /home/użytkownik.

Mój zamysł polegał na tym, że dzięki temu użytkownik, który dostanie dostęp do powłoki, będzie miał od razu ftp i http, a pliki do strony będzie mógł wrzucać przez ftp. Jednak tutaj napotkałem problem z prawami dostępu.

Katalog /home/użytkownik potrzebuje praw 755, aby móc wrzucić do niego cokolwiek przez ftp - i tutaj nie mam zastrzeżeń. Natomiast jak tworzę katalog /home/użytkownik/public_html i daje mu prawa 755, to strony owszem, wyświetlają się, ale już nie mogę operować na plikach w nim zawartych. Prawa 777 rozwiązują sprawę, ale z tego co wiem, nie są bezpieczne.
Prosiłbym o jakąś poradę. Czytałem, że da się to rozwiązać edytując grupy użytkowników itp., ale ponieważ dopiero stawiam pierwsze kroki, nie mam pojęcia jak się do tego zabrać.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Chodzi Ci, że użytkownik nie może operować na tych plikach?
  1. Katalog ~/public_html musi być własnością użytkownika.
  2. Jeżeli chcesz coś robić na bazach/plikach, bardziej skomplikowane rzeczy to pliki, do których ma mieć dostęp apache (chodzi o zapis) muszą należeć do grupy apache, a właścicielem ma być użytkownik przy ustawieniach dla plików 664 itp.
ODPOWIEDZ