Witam.
Mam pewien problem i nie za bardzo wiem, od której strony mam się do niego zabrać. Mianowicie, mam już uruchomiony i skonfigurowany serwer vsftpd oraz apache2.
Apache2 używa modułu userdir, dzięki czemu zakładam, że użytkownicy będą trzymali swoje strony w: /home/użytkownik/public_html, a katalogiem poszczególnych użytkowników vsftpd jest /home/użytkownik.
Mój zamysł polegał na tym, że dzięki temu użytkownik, który dostanie dostęp do powłoki, będzie miał od razu ftp i http, a pliki do strony będzie mógł wrzucać przez ftp. Jednak tutaj napotkałem problem z prawami dostępu.
Katalog /home/użytkownik potrzebuje praw 755, aby móc wrzucić do niego cokolwiek przez ftp - i tutaj nie mam zastrzeżeń. Natomiast jak tworzę katalog /home/użytkownik/public_html i daje mu prawa 755, to strony owszem, wyświetlają się, ale już nie mogę operować na plikach w nim zawartych. Prawa 777 rozwiązują sprawę, ale z tego co wiem, nie są bezpieczne.
Prosiłbym o jakąś poradę. Czytałem, że da się to rozwiązać edytując grupy użytkowników itp., ale ponieważ dopiero stawiam pierwsze kroki, nie mam pojęcia jak się do tego zabrać.
vsftpd, apache2, userdir mod i prawa dost
Chodzi Ci, że użytkownik nie może operować na tych plikach?
- Katalog ~/public_html musi być własnością użytkownika.
- Jeżeli chcesz coś robić na bazach/plikach, bardziej skomplikowane rzeczy to pliki, do których ma mieć dostęp apache (chodzi o zapis) muszą należeć do grupy apache, a właścicielem ma być użytkownik przy ustawieniach dla plików 664 itp.