Debian zamula
A sterowniki do karty graficznej sa dobre? Wez zainstaluj mesa-utils i wpisz i zobacz czy masz direct rendering.
Sprawdz jeszcze obciazenie procesora za pomoca top, tak jak ktos polecal to wyzej.
Kod: Zaznacz cały
glxinfo | grep direct
Sprawdz jeszcze obciazenie procesora za pomoca top, tak jak ktos polecal to wyzej.
Nie wiem dlaczego, ale mam:
Wczoraj jeszcze miałem Direct Rendering: Yes 
direct rendering: No

top - 23:56:57 up 47 min, 2 users, load average: 0.68, 0.39, 0.29
Tasks: 82 total, 1 running, 81 sleeping, 0 stopped, 0 zombie
Cpu(s): 1.7%us, 3.0%sy, 0.0%ni, 94.7%id, 0.7%wa, 0.0%hi, 0.0%si, 0.0%st
Mem: 898140k total, 620676k used, 277464k free, 117892k buffers
Swap: 2634620k total, 0k used, 2634620k free, 291156k cached
No właśnie nic nie robiłem. Instalowałem tylko środowiska graficzne: Xfce, Fluxbox. Teraz to już nawet filmu obejrzeć nie mogę. Jakiś błąd wyskakuje. A jeszcze dzisiaj z rana oglądałem normalnie. Może zmienić z Lenny 64 na Lenny 32 bitowego? Coś czuję, że za chwilkę poszukam cd z Debianem. Sam nie wiem co jest. Przy instalacji wybierałem system podstawowy i laptop.
Zmiana na 32 bit raczej nic nie da, jesli nie przeszkadzaja ci problemy z wtyczkami do przegladarek i troche wiecej zajetego miejsca na dysku to zostan przy 64 bit (troche odplaci wydajnoscia w niektorych programach).
Mozesz tez sprobowactylko po tym moze ci xserver nie wstac.
Zrob sobie najpierw backup pliku /etc/X11/xorg.conf na wszelki wypadek.
Cos moglo nadpisac ten plik i wylaczyc akceleracje (chociaz nie powinno).
Mozesz sprawdzic tez lsmod czy modul ati do kernela jest zaladowany, nie wiem jaki to dokladnie jest bo nie mam karty tej firmy.
Reinstalacja systemu to ostatecznosc, ale czasem szybciej tak niz szukac bledu.
Mozesz tez sprobowac
dpkg-reconfigure xserver-xorg
Zrob sobie najpierw backup pliku /etc/X11/xorg.conf na wszelki wypadek.
Cos moglo nadpisac ten plik i wylaczyc akceleracje (chociaz nie powinno).
Mozesz sprawdzic tez lsmod czy modul ati do kernela jest zaladowany, nie wiem jaki to dokladnie jest bo nie mam karty tej firmy.
Reinstalacja systemu to ostatecznosc, ale czasem szybciej tak niz szukac bledu.
Zainstalowałem sobie ponownie system (z pełnym KDE). Zaczynam się bawić i tak nagle trafiam na menadżer pakietów. Zaznaczam wszystkie gry ->Usuń. £adnie mi wszystko odinstalowało. Wchodzę w terminal -> aptitude install kadu. Wszystko dobrze. A za chwile:
Normalnie na ekranie wszystko mi znikało. Wszystko się usuwało. W życiu czegoś takiego nie widziałem.
Do zrobienia -> instalacja systemu.
Pakiety jakie zostaną odinstalowane:... itp.
Do zrobienia -> instalacja systemu.