Debian zamula
Debian zamula
Mocno odczuwam wrażenie, że Debian mi zamula. Na Windowsie (oczywiście zaraz po instalacji i może trochę później) szybko wszystko chodziło. Szczególnie odczuwam, że zamula mi IceWeasel. Tak jakby czasem się przycinał. Sam nie wiem co jest. Specjalnie zainstalowałem Xfce. Mam na tym 1gb ramu (może dlatego). Chyba coś mi nawala odświeżanie. Bo jak szybko poruszam okienkami to tak właśnie trochę przytnie.
http://img.org.pl/obrazek/cj85CowpcUu.png
Pod Windows tego nie miałem.
http://img.org.pl/obrazek/cj85CowpcUu.png
Pod Windows tego nie miałem.
1GB RAM to może nie jakaś kosmiczna ilość, ale na pewno wystarczająca do normalnej pracy. Odświeżanie ekranowe nijak się nie ma do przycinania okienek.
A XFCE nie gwarantuje szybkości i lekkości zawsze i wszędzie, bo jest gorzej ze współdzieleniem zasobów. Wg mnie jeśli masz 1GB RAM, spokojnie mogłeś instalować KDE/GNOME. Ale to tak na marginesie - tak czy inaczej nie sądzę, by środowisko graficzne było przyczyną problemu.
Na początek pokaż wynik polecenia
A XFCE nie gwarantuje szybkości i lekkości zawsze i wszędzie, bo jest gorzej ze współdzieleniem zasobów. Wg mnie jeśli masz 1GB RAM, spokojnie mogłeś instalować KDE/GNOME. Ale to tak na marginesie - tak czy inaczej nie sądzę, by środowisko graficzne było przyczyną problemu.
Na początek pokaż wynik polecenia
Kod: Zaznacz cały
cat /proc/meminfo
Kod: Zaznacz cały
MemTotal: 898140 kB
MemFree: 546844 kB
Buffers: 12444 kB
Cached: 139116 kB
SwapCached: 0 kB
Active: 200784 kB
Inactive: 111116 kB
SwapTotal: 2634620 kB
SwapFree: 2634620 kB
Dirty: 1064 kB
Writeback: 0 kB
AnonPages: 160440 kB
Mapped: 51416 kB
Slab: 18092 kB
SReclaimable: 8152 kB
SUnreclaim: 9940 kB
PageTables: 7396 kB
NFS_Unstable: 0 kB
Bounce: 0 kB
CommitLimit: 3083688 kB
Committed_AS: 338744 kB
VmallocTotal: 34359738367 kB
VmallocUsed: 6460 kB
VmallocChunk: 34359731871 kB
HugePages_Total: 0
HugePages_Free: 0
HugePages_Rsvd: 0
HugePages_Surp: 0
Hugepagesize: 2048 kB
Imo -xfce - to nie jest lekkie srodowisko
calkiem nie dawno siedzialem na kompie z celeronem 1GHz 512RAMu i xubuntu (ubu z xfce)
xfce to taki sam zamulacz jak gnome
jesli interesuje cie cos lekkiego to zainstaluj np IceWM i ROXa - lub fluxboxa
moim zdaniem lepszym wyjsciem (przy tym mniej zamula niz gnom lub xfce) bedzie KDE 3xxx
(na przykladzie ubuntu - ubuntu z gnome na starcie zajmuje 270MB pamieci - ubuntu z IceWM zajmuje tylko 87MB)
calkiem nie dawno siedzialem na kompie z celeronem 1GHz 512RAMu i xubuntu (ubu z xfce)
xfce to taki sam zamulacz jak gnome
jesli interesuje cie cos lekkiego to zainstaluj np IceWM i ROXa - lub fluxboxa
moim zdaniem lepszym wyjsciem (przy tym mniej zamula niz gnom lub xfce) bedzie KDE 3xxx
(na przykladzie ubuntu - ubuntu z gnome na starcie zajmuje 270MB pamieci - ubuntu z IceWM zajmuje tylko 87MB)