personalizacja pulpitów kde

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
mikmik
Beginner

personalizacja pulpitów kde

Post autor: mikmik »

Pytanie jest proste i zwięzłe. Czy mogę tak spersonalizować pulpity, żeby na każdym w kde był inny układ ikon?
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

Rozumiem, że chodzi Ci o inny wygląd pulpitu dla każdego użytkownika? Tu nic szczególnego robić nie trzeba. KDE zapamiętuje ustawienia użytkowników.
mikmik
Beginner

Nie ;]
W kde, gnowe i innych środowiskach masz możliwość posiadania kilku pulpitów. Na każdym możesz sobie inną tapetę ustawić itp.
Mnie chodzi o własność tych pulpitów idącą o krok dalej czyli funkcjonalnością podstawową jaka by mnie interesowała byłaby możliwość innego układu ikon na każdym z osobna. A w niebo wzięty bym był gdybym na każdym pulpicie mógł mieć niezależne od innego desktopu ikony.

Zobrazuje to może:

pulpit 1:
pliki: 1.txt 2.txt

pulpit 2:
pliki: 3.txt 4.txt

itd.
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

mikmik, no to proponuję przesiąść się na KDE 4.1, tam nazywa się toto "desktop activities" i jest jednym z podstaw środowiska :-D
xbonio

Post autor: xbonio »

Na gnome można to zrobić jakimś programem, ale ludzie odradzają. Natomiast jest taka możliwość w środowisku KDE .
mikmik
Beginner

Jak to zrobić bo ja nie mogę tego znaleźć za bardzo?

AdeBe, a jak tam stabilność tego kde. Czy daje rade?
AdeBe
Junior Member

mikmik pisze:AdeBe, a jak tam stabilność tego kde. Czy daje rade?
Moim zdaniem tak :)
Zdarzają się co prawda baaardzo sporadyczne wysypki kiedy za bardzo kombinuję z ustawieniami, ale to naprawdę rzadkość. Zresztą jutro lub pojutrze wychodzi RC1 więc możesz sam zobaczyć, bo na pewno jakieś livecd się pojawią :-D
mikmik
Beginner

Doczytałem, że w experimental są paczki w repozytorium zgadza się i jutro ma być tam rc1 czy gdzie, live CD mnie nie interesuje jak robić to na żywca. Debian jest nie śmiertelny więc nie ma problemu.

Do tego kde 4 Sid jest niezbędny? Czy na paczkach z Lenny to poleci też?
AdeBe
Junior Member

mikmik, nie wiem jak będzie z tymi paczkami z repo, wątpię żeby tak szybko pojawiły się RC1, raczej pod koniec tygodnia.
Zresztą ja kompilowałem KDE samodzielnie więc w ogóle mogę niewiele powiedzieć poza tym, że chyba instalacja 4.1 wymusza usunięcie 3.5, ale tego nie jestem pewien
mikmik
Beginner

dzięki ;) będę kombinował...
ODPOWIEDZ