Rozważania nad stabilno

Wszystko Off Topic
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Lukitid. NIe musisz. O wiele bardziej "stabilny" jest sam Lenny niż pomieszanie repo z Etcha i Lenny. Uwierz. Jak nie wierzysz poczytaj co inni, którzy mają zdecydowanie większe doświadczenie od Ciebie w stosowaniu obu dystrybucji, do powiedzenia. Ba, masz jeszcze jedną opcję - niemal hardcore :) - ściągnij sobie siduksa, to livecd, i spróbuj. Będziesz miał najnowsze paczki, Wiele programów i... wypróbować możesz bez namieszania sobie w systemie. A doświadczenie wskazuje, że jeśli jakiś hardware działa na "niższym" systemie, to również na "wyższym", choć niekiedy nie jest to do końca prawda.
I jeszcze - pozostając, przy Etch i biorąc pod uwagę możliwości linuksa, to nie musisz tak robić, bo możesz zawsze (no, niemal) skompilować sobie program ze źródeł. Tym samym unikniemy krzyków nt. niestabilności Lenny itp. jak już będziesz musiał ;) na tę wersję przejść.
luki85pwy
Beginner

Post autor: luki85pwy »

Ze źródeł to niebardzo bo przy kompilacji często wyskakuja jakieś dziwne błędy.
Naprawdę sam Lenny jest stabilniejszy od Etch'a z paroma paczkami z Lenny'ego?

No ale Sidux jest mniej stabilny od Lenny'ego? To może bym i przeszedł na Lenny'ego ale trochę mi szkoda tracić ustawień, które mam w Etch, trochę mi to czasu zajęło.

A jakbym skasował wszystkie repozytoria Etch a wpisał wszystkie do Lenny'ego i dist-upgrade to bym miał to samo co zainstalowanie od nowa Lenn'ego tak? Czy jak lepiej?

A jak myślisz, sposób w który zainstalowałem modem: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=8227 działał by na Lennym albo Siduxie? Bo na Ubuntu 7.04 nie działa bo niedawno sprawdzałem.

A jeszcze słówko co do Mandrivy. Po zainstalowaniu Mandrivy 2007.1 Spring zaktualizowałem sobie cały system. Kilka paczek nie dało się poprostu zainstalować bo pisało że nie są spełnione zależności, że jakiegoś tam innego pakietu nie ma. To chciałem zainstalować ten inny pakiet, to znów instalator mi krzyczy, że do instalacji tego pakietu jest wymagany jeszcze inny, który ma niezadowalającą wersję i tak w kółko! Zawsze jakaś paczka była niezadowalająca dla danej paczki którą instalowałem. I na dodatek meneżdżer aktualizacji w zasobniku systemowym mi krzyczał, że mam nie aktualny system, to nacisnąłem aktualizuj to w efekcie znów otrzymałem to co wyżej napisałem.
Nie wiem, może to już poprawili w wersji 2008 albo z nie takich jak trzeba repo wtedy instalowałem.
psv
Beginner

Post autor: psv »

luki85pwy pisze: Jak miałem Mandrivę 2007 Spring i zainstalowałem mój modem pod nią to mi się system często zawieszał przy starcie. I to ma być stabilny system?
Kolego, chyba lekko przesadzasz. Ja miałem dokładnie ten sam modem i Mandriva była pierwszą dystrybucją, na której w ogóle udało mi się uruchomić ten modem. Wtedy (rok temu) nie było tak dobrze i nawet pod Debianem nie działał. A co do stabilności Mandrivy - nie jest tak źle, poza tym nie ma rzeczy idealnych i nawet Debian czasem mi się wywala (na szczęście bardzo rzadko).
pavbaranov
Senior Member

luki85pwy pisze:Ze źródeł to niebardzo bo przy kompilacji często wyskakuja jakieś dziwne błędy.
Nie ma jakichś "dziwnych" błędów. Są jedynie nierozpoznane. To trzeba się nauczyć je rozpoznawać i im zaradzić. Choć, fakt, z paczek instalacja jest wygodniejsza. I w istocie niekiedy czegoś tam po prostu nie da się skompilować :(
luki85pwy pisze:Naprawdę sam Lenny jest stabilniejszy od Etch'a z paroma paczkami z Lenny'ego?
Wg mnie na pewno. Tylko - nie wolno ciągle się nim bawić w sposób nieświadomy. Raz działający niech sobie pochodzi. Albo czytaj to co do Ciebie apt pisze. I tu problem, bo wypisuje po angielsku ]No ale Sidux jest mniej stabilny od Lenny'ego?[/quote]
Spróbuj sam. To naprawdę niewiele kosztuje. I zanim sam ocenisz nie feruj bezpodstawnych wyroków.
luki85pwy pisze:To może bym i przeszedł na Lenny'ego ale trochę mi szkoda tracić ustawień, które mam w Etch, trochę mi to czasu zajęło.
To zależy jak to masz poustawiane i w jaki sposób zrobisz aktualizację. Jeśli przez dist-upgrade powinien przejąć ustawienia. IMO, to nie jestem pewien, czy dla Ciebie najsensowniejszym nie byłoby ściągnąć wydanie tygodniowe i zrobić upgrade z płytki.
Bezpieczny sposób upgradu znajdziesz w FAQ na Debian Users Gang i bodaj gdzieś w 2 wątkach tu na forum dotyczących "dlaczego warto aktualizować do wersji testing" (lub jakoś podobnie).
luki85pwy pisze:A jak myślisz, sposób w który zainstalowałem modem: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=8227 działał by na Lennym albo Siduxie?
Sam sposób - pewnie tak. Czy będzie to działało nie wiem. Powinno, ale by mieć pewność, musisz popytać tych, którzy mają te systemy i ten modem. Ja mam inny.

A co do Mandarynki raz jeszcze. Uwierz, lub nie, ale Twoje problemy są żadne. Rozwiązania ich istnieją i są opisane w necie. Występują na wszystkich dystrybucjach bądź... na żadnej :) Etch ich nie miewa, bo praktycznie nie jest aktualizowany. Nieakutalizowana Mandriva też ich nie ma ;) I tysiąc innych systemów. Te, które zmieniają pakiety, od czasu do czasu takie rzeczy miewają. Lenny, jeśli go będziesz aktualizował zbyt często - też będzie miał.
psv
Beginner

Ja jeszcze powiem koledze luki85pwy, że jeśli naprawdę chce się czegoś nauczyć, musi eksperymentować. ¦mieszy mnie tekst w stylu "nie zainstaluję Lenny'ego, bo chcę mieć stabilny system". A miałeś Lenny'ego, że twierdzisz, że jest niestabilny?
luki85pwy
Beginner

Zainstalowałem Mandrivę One 2008 KDE i wygląda to to ładnie ale zaraz mnie szlak trafi! Niby piszą, że żeby zainstalować mój modem na nim to trzeba zainstalować 2 pakiety - sterownik i pakiet dkms. Sterownik się zainstalował bez problemu. Ale dkms nie chce się zainstalować bo krzyczy że pakiet gcc-g++ jest niezadawalający. A gc-g++ znów krzyczy że gcc jest niezadawalający. A tamten że jeszcze coś. No ale w końcu mi się udało zainstalować ten gc-g++ najnowszy po pół dnia siedzenia i przechodzenia z systemu na system. A dkms wraz krzyczy że pakiet gc-g++ jest niezadawalający! To ja pi...... ! A jeszcze pisze że kernel-devel muszę zainstalować a na stronie mandrivy w repozytoriach nie ma takiego pakietu wogóle!
Ja ja nie wiem po co wogóle robią te pakiety i aktualizacje??

A idź pan w ... z takim systemem.
£adnie to to wygląda ale tylko tyle.

[ Dodano: 2008-04-29, 19:01 ]
Czyli że Lenny ma takie same problemy z zależnościami?!!!
To dobrze że mówisz to sobie wcale nawet z nim głowy nie będę zawracał!
psv
Beginner

luki85pwy pisze:Zainstalowałem Mandrivę One 2008 KDE i wygląda to to ładnie ale zaraz mnie szlak trafi! Niby piszą, że żeby zainstalować mój modem na nim to trzeba zainstalować 2 pakiety - sterownik i pakiet dkms. Sterownik się zainstalował bez problemu. Ale dkms nie chce się zainstalować bo krzyczy że pakiet gcc-g++ jest niezadawalający. A gc-g++ znów krzyczy że gcc jest niezadawalający. A tamten że jeszcze coś. No ale w końcu mi się udało zainstalować ten gc-g++ najnowszy po pół dnia siedzenia i przechodzenia z systemu na system. A dkms wraz krzyczy że pakiet gc-g++ jest niezadawalający! To ja pi...... ! A jeszcze pisze że kernel-devel muszę zainstalować a na stronie mandrivy w repozytoriach nie ma takiego pakietu wogóle!
Ja ja nie wiem po co wogóle robią te pakiety i aktualizacje??

A idź pan w ... z takim systemem.
£adnie to to wygląda ale tylko tyle.
A ja spytam, czy Ty w ogóle miałeś na MDV skonfigurowane repozytoria? Bo wg mnie nie, i stąd te problemy.
luki85pwy
Beginner

A jak się to MDV konfiguruje? Ale to nic nie da bo ja nie mam dostępu do internetu na Mandrivie. A repozytorim CD to jest chyba domyślnie wybrane?

Opisałem ten problem na forum Mandrivy to od razu usunęli mój post, nawet nie podając przyczyny. Nieźle nie ma co...

[ Dodano: 2008-04-29, 19:41 ]
Co mi da skonfigurowanie repozytoriów jak nie mam zainstalowanego modemu?
psv
Beginner

Na CD nie ma wszystkich pakietów, dlatego się czepiał o zależności, których przecież nie ma. A co do repo - aby z niego skorzystać, musisz mieć net. Ale skoro nie masz, nie mów od razu, że MDV to g****, bo to nie jej wina, tylko Twoja.
pavbaranov
Senior Member

luki85pwy pisze:A idź pan w ... z takim systemem.
Jezu, chłopie... Czy jesteś w stanie zacząć cokolwiek używać sprawdzając najpierw jak to się robi? Rzucasz się na bogu ducha winne dystrybucje, rozgłaszasz swe zdania o "złych" systemach na lewo i prawo nie mając o nich pojęcia. Może po prostu skończ i grzecznie pytaj. Sorry, najpierw czytaj. Potem pytaj, jeśli czegoś nie rozumiesz.
Akurat repozytoria Mandrivy konfigurują się prościej niż Debiana. Służy do tego np. EasyUrpmi (TIP: trzeba to wklepać w google'a, potem jest już po polsku, na tyle prosto, że nie mam ochoty tłumaczyć).
luki85pwy pisze:Czyli że Lenny ma takie same problemy z zależnościami?!!!
Nie. Ty masz problemy z czytaniem!
- Zależności są normalną rzeczą we współczesnych systemach i programach. Bez nich nie ma chyba takiego, który mógłby funkcjonować.
- Lenny, w wydaniu tygodniowym nie powinien mieć problemów z zależnościami, ale głowy nie daję, że wszystkie wydania tygodniowe takich problemów nie miały.
- Problemy z zależnościami pojawiają się najczęściej na wyłączne życzenie użytkownika. Szczególnie tak mało świadomego jak Ty.
Dlatego też TIP dla Ciebie brzmi: zainstalować określoną dystrybucję, którą albo nie ruszać do czasu nowej wersji za wyjątkiem instalowania poprawek bezpieczeństwa, albo decydując się na upgrade'owanie systemu/programów wiedzieć już dokładnie co się robi, co apt, czy urpmi, czy yast, czy cokolwiek wypisuje (tu rzeczą podstawową bywa znajomość języka angielskiego) wpisać sobie w możliwość istnienie jakichś problemów z zależnościami. Przy czym, oznacza to jedynie, że jeśli nie sforsujesz menedżera oprogramowania, to nie będziesz miał (najczęściej jedynie przez określony czas) możliwości zainstalowania bądź zaktualizowania programu. Od tego są tego typu nakładki jak urpmi, czy apt, by nie było problemów z zależnościami. Tylko trzeba umieć z nich korzystać.
I znów polecę poczytanie o tym, czego się chce używać. Ba, polecę nawet jakieś serwisy typu jakilinux.org i informacje dla początkujących użytkowników linuksa, albo serwis (bodaj) newbie.linux.pl - tam masz wytłumaczone absolutne podstawy użytkowania linuksa. A tego Ci brakuje. Zatem - do dzieła.
Aha:
luki85pwy pisze:Opisałem ten problem na forum Mandrivy to od razu usunęli mój post, nawet nie podając przyczyny. Nieźle nie ma co...
Bo prawdopodobnie tego typu pytanie zostało zadane już wiele razy i odpowiedzi na nie były już używane.
TIP: Skonfiguruj sieć na MDV bez dostępu do netu (trzeba wiedzieć co ściągnąć, jeśli się da, bo niektóre pakiety są tam jedynie w wersji płatnej) i dopiero potem dobierz się do upgrade'owania systemu. Inaczej każdą paczkę musisz ściągnąć - niezależnie od systemu - z wszystkimi zależnościami i instalować przez odpowiedniego menedżera programów (rpm na Mandrivie, dpkg w Debianie itd.)
ODPOWIEDZ