Rozważania nad stabilno

Wszystko Off Topic
luki85pwy
Beginner

RozwaŻania nad stabilnością systemów

Post autor: luki85pwy »

Ja już coś pisałem, że na żadnym Linuksie oprócz Debiana Etch 4.0 r3 nie udało mi się zainstalować mojego modemu ZXDSL 852 v.2 tak, żeby działał stabilnie. I mi zostaje Debian. I poza tym mi się podoba w nim wszystko. I cenię sobie stabilność. A jak nie ma jakiegoś jednej potrzebnej paczki to dodaje na chwilę repo Lenny albo ściągam z packages.debian.pl

A Ubuntu i Ubudsl to ja już miałem to idź Pan w...! Do niczego to się nie nadaje jak nawet mojego modemu nie potrafi dobrze obsłużyć. A stabilność to ma...!

Ja nie chcę być jakimś testerem co sprawdza i instaluje wszystko. Tylko po prostu chcę mieć system, który raz zrobię i on będzie ciągle działał tak samo stabilnie, beż żadnych reinstalek. I będzie on darmowy i legalny.
Już prawie taki system dzięki Wam mam. Jeszcze zostało mi kilka szczegółów.

Potem już się tylko będę uczył z Debian References.

Wcześniej testowałem Mandrivę, Ubuntu, OpenSUSE i kończyło się to tym, że czym wcześniej czy później wracałem do Windowsa.

Natomiast Debian Etch mi się od razu spodobał! I już go trochę mam. Nieraz jest coś ciężko zrobić i załamka ale z Wami daję radę ;-)

Szkoda, że w tych repozytoriach nie ma wszystkiego, np.: OpenAreny i Quake3 ale skądś indziej może to pościągam.

.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

luki85pwy pisze:A jak nie ma jakiegoś jednej potrzebnej paczki to dodaje na chwilę repo Lenny'ego albo ściągam z packages.debian.pl
Widzisz i tu jest rzeczywiste zarzewie niestabilności systemu. Lepiej ściągać źródła i kompilować, albo przejść na Lenny.
BTW. Skoro modem działa na Etch, to będzie działał i na Lenny i na Ubuntu i na Siduksie i na wielu innych dystrybucjach. Chwila pracy i będzie. A np. Mandriva i jej niestabilność? Cóż... system ten wybrała np. NASA :)
luki85pwy
Beginner

Na Ubuntu próbowałem ten sposób i nie da rady! Erorr i error! A UBUDSL działa jak chce. Na Lennym pewnie by działało.
Mandriva to idź pan w....... Na OpenSUSE to mi sie nawet diody nie paliły.

Kod: Zaznacz cały

Widzisz i tu jest rzeczywiste zarzewie niestabilności systemu. 
Dlaczego? Wytłumacz mi to?
Bez przesady przecież ja serwera w domu nie mam tylko desktop. A pograć też czasem trzeba.

To co ja mam zainstalować aby sam Etch i żadnej gierki? I co SMPlayera może jeszcze nie instalować i filmów nie oglądać? A muszę mieć SMPlayera bo mi rozjaśnia ekran bo mam za ciemny stary monitor crt.

Ja tam żadnej utraty stabilności po tych paru wpuszczonych pakietach poza standardowe repozytoria Etch nie widzę. A w porównaniu do innych dystrybucji to Debian to jest niebo a ziemia.

Np.pod XPkiem zainstalowalem ostatnio CorelDRAW X3. No i projektuje plakat a tu sam z siebie nagle B£¡
pavbaranov
Senior Member

luki85pwy pisze:Kod:
Widzisz i tu jest rzeczywiste zarzewie niestabilności systemu.

Dlaczego? Wytłumacz mi to?
Nie będę tłumaczył. Przeglądnij forum. Wiele na ten temat było. Mieszanie dystrybucji może ale nie musi się sprawdzić. Sprawdza wyłącznie albo przez przypadek, albo jeśli obsługuje to wyjątkowo sprawny (tzn. znający się na rzeczy) użytkownik. Inaczej lepiej używać Lenny.

Rozumiem, że w Debianie masz CorelDRAW X3 ;) Nie myl zresztą niestabilności systemu z błędami w programach.

A co do np. Mandrivy - błagam, zanim zaczniesz ferować swe wyroki zacznij wreszcie czytać. To naprawdę nie boli i... jest także w języku polskim. Mandrivy używałem 2 lata. Jest to stabilny system. Jak każdy. System jest zresztą na tyle stabilny, na ile "stabilny" jest jego użytkownik.
luki85pwy
Beginner

System, który bez powodu zawiesza się podczas startu nie jest stabilny.

Przy uruchamianiu Mandrivy to było sporo bledów na czerwono.

Testowałem już parę systrybucji Linuxa. Lecz mi chodziło głównie o to aby system był stabilny, przejrzysty i żeby działał na nim mój modem. Na żadnej nie działał stabilnie i od razu kasowałem te dystrybuje i testowałem zasięg za oknem tymi płytkami Linuxów. Zasięg miały spory bo mieszkam wysoko ale co z tego jak się nie nadawały te systemy do niczego ;)

Podczas startu Debian nie wyrzuca mi żadnych blędów i wogóle jako system Unixowy oceniam go na 4+!

Corela miałem pod Windowsem XP a nie pod Debianem. A wogóle to by chodziło pod Debianem?

Jak sprawnie to przeprowadzam, nie bój sie o to. Działa mi wszystko dobrze ;-)

Jeśli używasz Lennego lub Sida i je aktualizujesz na bieżąco to się licz z tym, że system może zamulić z czasem.
pavbaranov
Senior Member

luki85pwy pisze:Przy uruchamianiu Mandrivy to było sporo bledów na czerwono.
To trzeba było je rozpoznać i naprawić :) Co do zasady albo da się, albo nie jest to problem.
Co do działania modemu - to jest to problem sprzętu. Wyobraź sobie, że taka Vista obsługuje mniej sprzętu od linuksa. A XP niebawem nie będzie miał żadnego wsparcia. Podobnie jak teraz całe 9x. Taki urok. Hardware kroisz do systemu, a nie odwrotnie, bo to prostrze rozwiązanie.
luki85pwy pisze:Jeśli używasz Lennego lub Sida i je aktualizujesz na bieżąco to się licz z tym, że system może zamulić z czasem.
Rozumiem, że to zdanie - jak wiele, także w tym wątku - wypowiedziałeś na podstawie własnego doświadczenia :)
Sorry - niewiele wiesz. Ja też niewiele. Tylko Ty próbujesz swoje arbitralne stanowisko prezentować bez żadnych podstaw. Ja od tego stronię.
PS: Jak widzisz mam teraz sida ;)
luki85pwy
Beginner

Jak chce Ci się eksperymentować i bawić to masz sida.
Vista obsługuje mniej sprzętu niż Linux? Nie wydaje mi się. Policz ilu producentów dostarcza sterownik pod Windowsa? Każdy. A ilu pod Linuxa? Nieliczni :(
pavbaranov
Senior Member

luki85pwy pisze:Jak chce Ci się eksperymentować i bawić to masz sida
Najpierw sprawdź zanim zaczniesz gadać. Please, bo to już nudne zaczyna być.
luki85pwy pisze:Vista obsługuje mniej sprzętu niż Linux?
Zgadza się ]Policz ilu producentów dostarcza sterownik pod Windowsa? Każdy. A ilu pod Linuxa? Nieliczni :( [/quote]
Policz ile sprzętów ma sterowniki pod Vistę. Także tych starych sprzętów. A ile pod Vistę? Widzisz teraz różnicę? ;)
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

Post autor: parrotlarch »

tak sobie czytam wesołą rozmowę i tylko krótko wrócę do tematu:
1. mieszania dystrybucji - o ile instalowanie w Lenny pakietów z Sida to nie jest większy problem, bo z reguły i tak większość pakietów z sida do lennyego trafi...to nie jest najlepiej mieszać etcha i lenny. przyznaję bez bicia, że sam tak robiłem...ale prawie rok temu....jak różnica między etchem i lenny była nieduża. z czasem zaczął mi sie robić mały burdel.
2. aktualizacji lenny/sida - przez nie system się nie zamula (w windowsie nigdy ich nie włączałem, bo rzeczywiście zwalniał automatycznie po tym...ale to nie windows).
luki85pwy
Beginner

No niestety, jak w repo Etch nie ma jakiegoś niezbędnego programu to muszę tak robić. Najwyżej jak będę miał poważne problemy potem to wpiszę repo do Lenny'ego i zaktualizuję cały system i spokój ;-) Ale jak narazie nie mam problemów i mam stabilny system.
ODPOWIEDZ