Miałem założony wcześniej temat ale nie podałem informacji no więc:
Komputer mam dość nowego wiec nie powinien sprawiać kłopotów no ale coś się stało.
Próbowałem instalować Debiana Lenny z 21 kwietnia 1 Dvd.
Mój dysk twardy to Samsung 500Gb HD501LJ a nagrywarka Lg H55N dla ułatwienia powiem że to Interfejs ATA 100 (w 2 danych pisze że E-IDE/ATAPI więc nie wiem gdzie leży prawda) no chyba ze to to samo

Płyta się bootuje odpala się wszystko i konfiguruję język klawiatury itp. ale od razu po konfiguracji klawiatury wyskakuje komunikat o tym że nie może wykryć cdromu. Poszukałem trochę i znalazłem takie samo pytanie bez konkretnej odpowiedzi.
Do tej pory siedziałem na Ubuntu 7.10 no ale coś mnie tknęło i zainstalowałem 8.04 potem znowu mnie coś ruszyło i chcę teraz Debiana.
Jedyne co znalazłem to:
"Ilekroć widzisz CD-ROM w tym podręczniku, to stosuje do zarówno CD-ROM jak i DVD-ROM ponieważ obie techniki są naprawdę takie same z punktu widzenia funkcjonującego systemu, oprócz jakichś bardzo starych napędów CD-ROM napędy, które nie są ani SCSI ani IDE/ATAPI."
Z tego wynika ze jak ja mam E-IDE/ATAPI to powinno chodzić (do tego E-IDE/ATAPI nie jestem pewien bo gdzie indziej pisze że mam ATA 100) no wiec czemu mi nie chodzi?
Proszę o dokładny opis (jak ktoś mieszka gdzieś koło mnie do 50 km, chętnie mu piwo postawie za pomoc)
Przepraszam za błędy ale i tak sam tego nie pisałem

.