[+] Debian Lenny - nie widzi nap

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Szupien

[+] Debian Lenny - nie widzi napędu cd podczas instalacji

Post autor: Szupien »

Witam!
Miałem założony wcześniej temat ale nie podałem informacji no więc:
Komputer mam dość nowego wiec nie powinien sprawiać kłopotów no ale coś się stało.
Próbowałem instalować Debiana Lenny z 21 kwietnia 1 Dvd.
Mój dysk twardy to Samsung 500Gb HD501LJ a nagrywarka Lg H55N dla ułatwienia powiem że to Interfejs ATA 100 (w 2 danych pisze że E-IDE/ATAPI więc nie wiem gdzie leży prawda) no chyba ze to to samo :D .
Płyta się bootuje odpala się wszystko i konfiguruję język klawiatury itp. ale od razu po konfiguracji klawiatury wyskakuje komunikat o tym że nie może wykryć cdromu. Poszukałem trochę i znalazłem takie samo pytanie bez konkretnej odpowiedzi.

Do tej pory siedziałem na Ubuntu 7.10 no ale coś mnie tknęło i zainstalowałem 8.04 potem znowu mnie coś ruszyło i chcę teraz Debiana.

Jedyne co znalazłem to:
"Ilekroć widzisz CD-ROM w tym podręczniku, to stosuje do zarówno CD-ROM jak i DVD-ROM ponieważ obie techniki są naprawdę takie same z punktu widzenia funkcjonującego systemu, oprócz jakichś bardzo starych napędów CD-ROM napędy, które nie są ani SCSI ani IDE/ATAPI."

Z tego wynika ze jak ja mam E-IDE/ATAPI to powinno chodzić (do tego E-IDE/ATAPI nie jestem pewien bo gdzie indziej pisze że mam ATA 100) no wiec czemu mi nie chodzi?

Proszę o dokładny opis (jak ktoś mieszka gdzieś koło mnie do 50 km, chętnie mu piwo postawie za pomoc)

Przepraszam za błędy ale i tak sam tego nie pisałem :D (nie jestem z Polski).
.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Dlaczego zakładasz nowy temat kiedy masz już jeden złożony. Tamten Twój poprzedni usuwam.

Próbujesz zainstalować /cdimage/weekly-builds/i386/iso-dvd. Trochę nie potrzebnie pobierałeś wersję na DVD do instalacji i konfiguracji połączenia w zupełności wystarczy 1 płyta cd.

Niepotrzebnie wdajesz się w
w 2 danych pisze że E-IDE/ATAPI więc nie wiem gdzie leży prawda) no chyba ze to to samo :D .
skoro Ubuntu 7.10 się instalował to i Lenny się zainstaluje. Nie ma znaczenia czy nagrywarka czy DVD.
Ustaw komputer tak jak miałeś przed instalacją Ubuntu. Czy sprawdziłeś poprawność nagrania płyty DVD. Gdyby okazało się że płyta jest uszkodzona pobierz pierwszą płytę cd z odpowiednim środowiskiem graficznym.
http://cdimage.debian.org/cdimage/weekl ... 86/iso-cd/
Włóż płytę do napędu i uruchom instalację. Naciśnij po ukazaniu menu startowego przycisk F2 i następne poczytaj o dostępnych opcjach. Następnie wybierz instalację expert bez gui.
Odpowiadając na standardowe pytania system powinien się zainstalować.

Jak coś Ci nie będzie wychodzić to napisz.

Przejrzyj w ramach uzupełnienia tematy z odnośników. Zawarto tam sporo informacji o instalacji Debiana.
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=40117#40117
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=819
Szupien

Ok spróbuję, sprawdzałem sumy md5 i było ok :P a przed założeniem tego tematu tamten usunąłem.

Edit:

No niestety ten sam problem a podczas instalacji graficznej ekran robi się biały i myszka się pojawia a potem już nic ekran tylko mruga. A podczas tego expert tak samo, jest więcej opcji ale nie wykrywa napędu.

Edit:

Z cd taki sam problem a na wszystkich innych dystrybucjach wykrywa i instaluje. Widocznie to wina tego Debiana.
brz
Beginner

Post autor: brz »

Jeżeli to weekly build to może po prostu jest w nim jakiś błąd i w wersji z następnego tygodnia to poprawią. Spróbuj ściągnąć jak wyjdzie nowszy (proponowałbym jednak wersję cd, a najlepiej netinstall jeśli masz nadające się do tego łącze).
Szupien

Na wersji stabilnej również tak się dzieje. Wszystko działa na innym napędzie.
fnmirk
Senior Member

Szupien pisze:Wszystko działa na innym napędzie.
To w takim razie nie dostarczyłeś wszystkich informacji.
Próbujesz zainstalować Debiana w wersji weekly build i masz dwa napędy CD/DVD z których jeden jest nagrywarką. Czy ja dobrze to teraz zrozumiałem.
Jak instalujesz przy pomocy jednego napędu to instalacja przebiega poprawnie.
Natomiast kiedy korzystasz z drugiego napędu (nagrywarka) to instalacja ma problem.
Według tego co podałeś to jest to ta nagrywarka: http://pl.lge.com/prodmodeldetail.do?ac ... el=NOTHING#
Przejrzałem sieć pod kątem problemów z tą nagrywarką i nic poważnego nie znalazłem. Powinna działać. Chyba, że coś faktycznie dolega nagrywarce --- taka sytuacja może się też zdarzyć. Jednak wcześniej instalowałeś przy jej pomocy Ubuntu.
skynet
Beginner

Post autor: skynet »

Szupien pisze:Ok spróbuję, sprawdzałem sumy md5 i było ok :P a przed założeniem tego tematu tamten usunąłem.

Edit:

No niestety ten sam problem a podczas instalacji graficznej ekran robi się biały i myszka się pojawia a potem już nic ekran tylko mruga. A podczas tego expert tak samo, jest więcej opcji ale nie wykrywa napędu.

Edit:

Z cd taki sam problem a na wszystkich innych dystrybucjach wykrywa i instaluje. Widocznie to wina tego Debiana.
Koledzy prosili o instalację bez GUI[Graphical User Interface = Graficzny interfejs użytkownika] instalacja textowa jest najlepsza, natomiast graficzna jest experymentalna więc nie stabilna. Dlatego zanim coś spróbujesz dalej zrobić spróbuj zainstalować bez GUI, czyli w trybie textowym. U mnie akurat GUI działało ale instalowałem textowo i do dzisiaj wszystko jest dobrze.

Pozdro
Szupien

Niee źle mnie zrozumieliście.
To tak próbowałem instalować cały czas w tekstowym a że nie wychodziło to użyłem graficznej instalacji (installgui), też nie zadziałało, to się zdenerwowałem poszedłem do sklepu i kupiłem jakiś napęd na sata i teraz działa :)
fnmirk
Senior Member

Na jakim etapie jesteś bo zaczynam się gubić.
Nie pisz w ShoutBoxie tylko tutaj.
Tam informacja jest ulotna. Opisz to co zacząłeś pisać w ShoutBox.
Szupien

No wiec mam coś w stylu kafejki (nie jest ona połączona w lanie) wszystkie komputery są nowe i mają plomby gwarancyjne dlatego nie mogę nic doczepić. Kompa w domu mam takiego jak w kafejce i wszystko takie samo (sprzęt itp.) chcę zrezygnować z Windows (w kafejce) na rzecz jakiegoś Linuksa. Myślałem nad Ubuntu bo mam w domu itp. Zastanawiałem się nad 8.04 no ale jej jeszcze nie obsługują sterowniki od neostrady. Więc zacząłem myśleć o Debianie no ale on nie chce się instalować.

¦ciągnąłem wersję cd i ten sam problem z dostępnych tam sterowników żadne nie działają a co do tej dyskietki to nawet napędu dyskietek nie mam. Chcę kupić jakiś napęd, który zadziała z Debianem bo wolę wydać 200 zł na napęd niż 500 zł za Vistę.

Więc co mam zrobić bo co jak co ale 200 zł * 5 = 1000 zł więc muszę trochę pozbierać zanim przejdę na Linuksa.

Na pewno ktoś miał taki problem i na pewno ktoś wie jak to zrobić.

Proszę pomóżcie! :D

Może coś w biosie bo pamiętam jak miałem jakąś klawiaturę usb i nie działała podczas wybierania systemów musiałem podłączać normalną klawiaturę. Wtedy coś w biosie zmieniłem (1 opcję (wiedziałem którą wiec nie mogłem czegoś przypadkiem zmienić)) i to może ma coś wspólnego z tym napędem ale nie wiem w jaki sposób nie wykrywa mi napędu jak to z tej płyty przecież się uruchomiło.

Zapomniałem dodać że kolejną wersje cd ściągnąłem tą aktualną (z dziś, 28 kwietnia) i ona też nie działa.
ODPOWIEDZ