[+] Wine i program do rozlicze

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Wklej wynik polecenia:

Kod: Zaznacz cały

dpkg -l | grep wine
krystianf

Post autor: krystianf »

kris@debian:~$ dpkg -l grep wine
Wybór=U=Nieznany/I=Instalacja/R=Usunięcie/P=Wyczyszczenie/H=Zatrzymanie
| Stan=N=Brak/I=Zainst./C=Skonfig./U=Rozpakowany/F=Nieskonfig./H=Wpół-zainst.
|/ Błędy?=(brak)/H=Wstrzym./R=Do przeinst./X=Obydwa (Stan,Błędy:wielk.lit.=źle)
||/ Nazwa          Wersja         Opis
+++-==============-======
ii  grep           2.5.1.ds2-6    GNU grep, egrep and fgrep
rc  wine           0.9.25-2.1     Windows API Implementation (Binary Loader)
kris@debian:~$ wine --version
wine-0.9.58
kris@debian:~$
Jak widać coś namieszane jest w systemie. Polecenie, które mi podałeś wyświetla wersję Wine tą która się instaluje z repozytorium a którą wydawało mi się że odinstalowałem. Samo Wine podaje wersję którą zainstalowałem po skompilowaniu ze źródła. Ale czy to może być powodem moich problemów? Dziś nie mam czasu, ale powalczę z tym jeszcze.
fnmirk
Senior Member

krystianf --- przeklej doĸladnie moje polecenie z forum ten znak ,,|'' jest ważny. Znajdziesz go na klawiaturze najczęściej nad znakiem ,,\'', i uzyskasz go po wciśnięciu razem z klawiszem Shift. Takie dwie pionowe kreseczki jedna nad drugą.
krystianf

Sory pisałem, że jestem leszcz.

kris@debian:~$ dpkg -l|grep wine
rc  libwine                           0.9.25-2.1                           Windows API Implementation (Library)
rc  wine                              0.9.25-2.1                           Windows API Implementation (Binary Loader)
ale polecenie

kris@debian:~$ wine --version
wine-0.9.58
kris@debian:~$
podaje nr. wersji, którą zainstalowałem po skompilowaniu uprzednio usuwając wersję 0.9.25-2.1. Usuwałem spod KDE menedżerem pakietów. Coś musiało pójść nie tak skoro polecenia pokazują różne numery wersji Wine. Jak to naprawić?
fnmirk
Senior Member

dpkg -l|grep wine 
ii  libwine                              0.9.58-1                                   Windows API implementation - library
ii  libwine-alsa                         0.9.58-1                                   Windows API implementation - ALSA sound module
ii  libwine-cms                          0.9.58-1                                   Windows API implementation - color management module
ii  libwine-gl                           0.9.58-1                                   Windows API implementation - OpenGL module
ii  libwine-gphoto2                      0.9.58-1                                   Windows API implementation - camera module
ii  libwine-ldap                         0.9.58-1                                   Windows API implementation - LDAP module
ii  libwine-nas                          0.9.58-1                                   Windows API implementation - NAS sound module
ii  libwine-print                        0.9.58-1                                   Windows API implementation - printing module
ii  libwine-sane                         0.9.58-1                                   Windows API implementation - scanner module
ii  wine                                 0.9.58-1                                   Windows API implementation - standard suite
ii  wine-bin                             0.9.58-1                                   Windows API implementation - binary loader
ii  wine-doc                             0.9.52-2                                   Windows API implementation - documentation
ii  wine-utils                           0.9.58-1                                   Windows API implementation - utilities
Tak wygląda instalacja wine u mnie.

Brakuje Ci libwine-print. Masz Etch. Pozostaje Ci skorzystanie z backports, lub ręczne doinstalowanie pakietu z zależnościami. Ewentualnie aktualizacja do Lenny.

Najprościej będzie skorzystać z backports.

Dopisz poniższą linijkę do pliku /etc/apt/sources.list

deb [url]http://www.backports.org/debian[/url] etch-backports main contrib non-free
Następnie:

apt-get update
i poszukaj czy pakiet jest dostępny:

apt-cache search libwine-print
I doinstaluj brakujące pakiety. Powinno ruszyć.
krystianf

Wpis do sources.list dodałem, ale oczywiście problem z kluczami gpg. Rano z tym powalcze. Swoją drogą to czemu w repo Etch jest taka przedpotopowa wersja Wine? Nie można tego tam uaktualnić?

[ Dodano: 2008-04-18, 12:01 ]
fnmirk jesteś wielki !! Odinstalowałem te stare strzępki Wine 0.9.25 to aktualne też. Doinstalowałem brakujące pakiety, skompilowałem jeszcze raz Wine 0.9.58 i działa. Dzięki za pomoc. Myślę, że można zamknąć temat.
ODPOWIEDZ