[+] Tragiczny odczyt z ext3, zapis lepszy ale też kiepsko
jeszcze jest jedna sprawa ktora mnie troche niepokoi, wlasciwie to mi bardzo przeszkadza i sadze ze nie tylko mi ale kazdemu by przeszkadzala. Podczas kopiowania (lub jakjichkolwiek operacji dyskowcyh), nie wazne czy to malych czy duzych plikow, nie wazne czy jest ich tysiace czy jeden... w trakcie kopiowania system staje sie tak niedostepny... przyklad: kopiuje zalozmy 2GB, transfery nie zachwycaja wiec troche to trwa, jednoczesnie chce napisac cos na gg. Rozwijam kadu z tray'a (nie wiem czy tu na linuxie tak sie to nazywa) klikam na kontakt, po jakiejs minucie otworzy sie okno rozmowy.
Nie chodzi juz o transer ale tak sie poprostu nieda, prosze sobie wyobrazic ile otwiera sie np iceweasel. Ogolnie firefox otwiera sie dosyc dlugo jesli nie siedzi w ramie zarowno pod windowsem jak i pod linuxem, wlasciwie to w trakcie kopiowania lekko zdazylbym pójsc, zrobic herbate i cos przekasic zanim dostalbym sie na maila.
Czy to normalne? Pytam bo zastanwiam sie czy warto spedzac czas na poszukiwanie rozwiazania czy poprostu pownienem sie z tym pogodzic?
Nie chodzi juz o transer ale tak sie poprostu nieda, prosze sobie wyobrazic ile otwiera sie np iceweasel. Ogolnie firefox otwiera sie dosyc dlugo jesli nie siedzi w ramie zarowno pod windowsem jak i pod linuxem, wlasciwie to w trakcie kopiowania lekko zdazylbym pójsc, zrobic herbate i cos przekasic zanim dostalbym sie na maila.
Czy to normalne? Pytam bo zastanwiam sie czy warto spedzac czas na poszukiwanie rozwiazania czy poprostu pownienem sie z tym pogodzic?
siwuch86 ja ostatnio kopiowałem ReiserFS -> NTFS jakieś 3GB i podczas tego zadania, nawet nie odczułem że się coś kopiuje[poza prockiem, oczywiście], normalnie korzystam opery z kate, szukam jakiś plików w konqustorze, jeszcze coś w gimpie robiłem.
Doświadczeń z ext3 nie mam dużych po tylko 2 tygodnie, później xcf[z miesiąc] i ReiserFS. Ale w ext3 coś tam mi przeszkadzało, np. firefox[ubuntu] otwierał się z 15 sec, opera jakieś 8 sec.
Trudno porównać ext3[ubuntu] z ReiserFS[kubuntu/debian+KDE], ale ReiserFS według mnie jest szybszy[dużo szybszy].
Jak masz czas to zrób 2 partycję "/boot"[jakieś 100MB z ext3 i na niej GRUB-a] i "/" z ReiserFS[ma wszystkie ważne rzeczy, czytaj system] i będziesz miał spokój.
Pozdrawiam
Doświadczeń z ext3 nie mam dużych po tylko 2 tygodnie, później xcf[z miesiąc] i ReiserFS. Ale w ext3 coś tam mi przeszkadzało, np. firefox[ubuntu] otwierał się z 15 sec, opera jakieś 8 sec.
Trudno porównać ext3[ubuntu] z ReiserFS[kubuntu/debian+KDE], ale ReiserFS według mnie jest szybszy[dużo szybszy].
Jak masz czas to zrób 2 partycję "/boot"[jakieś 100MB z ext3 i na niej GRUB-a] i "/" z ReiserFS[ma wszystkie ważne rzeczy, czytaj system] i będziesz miał spokój.
Pozdrawiam
Popróbujcie i >>potestujcie<<
davidoski, Athlon64 3700+, 1GB ramu
zazdroszcze, ja mam chyba jakiegos pecha, od kad zaczalem zabawe z linuxem to wszystko, sie krzaczy... ciagle, poprostu "pingwin odpycha mnie rekami i nogami" a ja ciagle trwam
!
jak mi sie uda to w weekend obczaje tego Reiser'a, a jak nie to po weekendzie
! mam nadzieje ze cos mi sie uda z tym zrobic.
Kod: Zaznacz cały
nawet nie odczułem że się coś kopiuje

jak mi sie uda to w weekend obczaje tego Reiser'a, a jak nie to po weekendzie

Na ext3 mam naprzykład sporo "znikającego" miejsca, ale z innymi systemami plików jeszcze się nie bawiłem, więc nie wiem jak tam jest:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=8393
Pozdrawiam
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=8393
Pozdrawiam