Lenny z NETinst etcha - jak?

Pomoc dotycząca instalacji systemu
klancyt

Lenny z NETinst etcha - jak?

Post autor: klancyt »

Witam. Chcialbym postawic od poczatku Lennego z netinst Etcha, bo nie chce ciagnac calego CD ISO dziennego wydania.

Tu pytanie czy da sie odpalic instalacje z parametrem o wybor repo tylko bez wlanczania trybu Experta (bo nim nie jestem) a nie chce instalowac Etcha i robic Upgradu do Lennego by nie 'smiecic' juz na poczatku. Chce postawic sama konsole bez X.

Znalazlem cos o parametrze "mirror/protocol" ale za nic nie wiem jak tego uzyc (jaka skladnia) i w jaki sposob wpisywac (bo zakladam ze trzeba recznie jak w expert) te dwie linijki na serwer z mirrorami i z parametrami by ciagnal z lennego

Z gory przepraszam jesli pisze jak lama no ale na Linuxach jeszcze nie pracowalem.
A w Googlu i manualu instalacyjnym nie znalazlem szczegolow.

Z gory dzieki
Bodzio
Junior Member

Post autor: Bodzio »

klancyt pisze:Chcialbym postawic od poczatku Lennego z netinst Etcha
Po co sobie utrudniasz życie >>tu masz<< od razu netinstall Lennego
Awatar użytkownika
BlackEvo

Post autor: BlackEvo »

Bodzio pisze:
klancyt pisze:Chcialbym postawic od poczatku Lennego z netinst Etcha
Po co sobie utrudniasz życie >>tu masz<< od razu netinstall Lennego
Nie chce straszyc ale pobieralem z tego samego zrodla [ tyle ze amd64 ] i... byly problemy z instalka. Zwiecha przy 69%. Wqrzylem sie i poszlo Etch-->Lenny.

Pozdrawiam
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

klancyt pisze:...Tu pytanie czy da sie odpalic instalacje z parametrem o wybor repo tylko bez wlanczania trybu Experta...
A dlaczego nie tryb ekspert? Jest tak samo łatwy i zrozumiały, nie obawiaj się takiej instalacji. Jest tylko kilka opcji więcej.
thalcave
Junior Member

Post autor: thalcave »

klancyt pisze:by nie 'smiecic' juz na poczatku
to nie Windows -> nowe pliki zastąpią stare.
Bodzio
Junior Member

Post autor: Bodzio »

BlackEvo pisze:Nie chce straszyc ale pobieralem z tego samego zrodla [ tyle ze amd64 ] i... byly problemy z instalka. Zwiecha przy 69%. Wqrzylem sie i poszlo Etch-->Lenny.
Po pierwsze to nie 64 tylko 32, po drugie - zawsze, ale to zawsze stąd pobieram obrazy netinstall i businesscard i nigdy nic się nie działo. Sam wiesz że do architektury 64 bitowej jeszcze nie wszystko jest dopracowane, więc nie możesz deprecjonować podanej informacji tylko na podstawie jednej Twojej instalacji.
Awatar użytkownika
BlackEvo

Post autor: BlackEvo »

Bodzio pisze:
BlackEvo pisze:Nie chce straszyc ale pobieralem z tego samego zrodla [ tyle ze amd64 ] i... byly problemy z instalka. Zwiecha przy 69%. Wqrzylem sie i poszlo Etch-->Lenny.
Po pierwsze to nie 64 tylko 32, po drugie - zawsze, ale to zawsze stąd pobieram obrazy netinstall i businesscard i nigdy nic się nie działo. Sam wiesz że do architektury 64 bitowej jeszcze nie wszystko jest dopracowane, więc nie możesz deprecjonować podanej informacji tylko na podstawie jednej Twojej instalacji.
Po pierwsze: wiem o jakiej architektorze mowa dlatego swoja wypowiedz odnioslem TYLKO do ver.64, Po drugie - zawsze ale to zawsze tak jak i Ty pobieram z tego zrodla i z netinstall miewalem problemy nawet na x86 choc od ponad pol roku jest ok. Po trzecie... wlasnie wczoraj qmpel dzielil na nowo dysk i podalem mu ww link do netinstall. Wypalil na cd, uruchomil, wszystko sie ladnie konfigurowalo az przyszlo do partycjonowania, Napisal mi ze gdy zakonczyl ustawianie partycji a pozniej sie cofnal zeby cos poprawic juz bylo 'bubu' bo instalator nie przechodzil o krok dalej. - reboot i od nowa.

Wniosek jest jeden, albo sumy kontrolne zawalil albo to inny blad. Dzisiaj wypalilem ten obraz u siebie i wszystko mu ladnie teraz biega.

Co do ver 64bit - od ponad miesiaca korzystania nie mam odczucia, ze cos jest 'niedopracowane'. No ale to chyba dlatego ze wykorzystuje go w zasadzie jako desktop wiec duzych wymagan raczej nie mam.

Pozdrawiam
klancyt

Post autor: klancyt »

Dzieki, poszedlem za rada 'Bodzio' i sciagnolem netinst z lennego i poszlo bezproblemowo.
A co do podmieniania plikow to wiem ze powinien podmienic, ale chocby jajo z tego co wiem jest dodane bo w grubie dochodza linki. Mozna oczywiscie usunac ale nie wiedzialem czy to wszystko a pozatym chcialem przepartycjonowac i tak wiec wolalem sciagnac od poczatku. Dzieki jeszcze raz.
ODPOWIEDZ