g
głuchy mikrofon
niby jest parę takich wątków ale jakoś wszystko co było tam napisane wypróbowałem i ... nic. w skypie głucha cisza po drugiej stronie ,jak próbuję coś nagrać przez krec to też nic nawet nie zaszumi. Już nawet sprawdzałem kilka razy czy ten majk jest podłączony i jest. Powinien być sprawny bo kupiłem go z tydzień temu i na początku działał pięknie ale po krótkiej "przesiadce" na dream linuxa (po której zresztą wszystko nie chciało działać poprawnie) za cholerę nie mogę nagrać żadnego dźwięku. W kmixie już chyba wszystkie kombinacje wypróbowałem mam zainstalowane chyba wszystkie pakiety z alsą walnąłem alsaconf zrobiłem ten plik .asoundrc i dalej kał...
Jak macie jeszcze jakiekolwiek pomysły to będę wdzięczny za pomoc.
moja dźwiękówka to ac97 jakby to miało jakieś znaczenie.
Jak macie jeszcze jakiekolwiek pomysły to będę wdzięczny za pomoc.
moja dźwiękówka to ac97 jakby to miało jakieś znaczenie.
czesto tez czegos szukam na forum i wiem ze niektorzy lubia napisac "wszystko co na forum jest to sprawdzilem i nie dziala" a pozniej sie okazuje ze nawet pol minuty na wyszukiwaniu nie spedzil. Nie bierz tego do siebie, tlumacze sie tylko dlaczego zaraz podpowiem Ci najbanalniejsza opcje jaka moze byc. Zakladajac ze masz dzwiek z tej karty wiec dziala, proponuje zebys uzyl z poziomu usera i zerknal czy niemasz czasem wylaczonego mikrofonu (wlacza sie i wylacza za pomoca M)
Kod: Zaznacz cały
alsamixer
dobra to alsamixer wygląda tak:
http://delta.ilo.pl/pilhoo/mix1.png
czyli jak na mój gust mam włączony mikrofon.
http://delta.ilo.pl/pilhoo/mix1.png
czyli jak na mój gust mam włączony mikrofon.
Możecie mi wytłumaczyć co to daje bo to chyba jest głośność więc jak wszystko jest na full to powinno działać.pozniej zabawa suwakami takimi jak Mic, Mic Boost, Capture
a moglbys podeslac dwa screeny osobno dla playback i capture?? zmieniasz to guzikami fx (f3 - palyback, f4 - capture), i postaraj sie ujac wszystko, dzieki temu bedzie widac dokladnie wszystko uporzadkowane. Jak nie ja to ktos inny pomoze.
masz pewnosc ze dobrego modulu uzywasz?
pokaz moze co wypluwa:i
masz pewnosc ze dobrego modulu uzywasz?
pokaz moze co wypluwa:
lspci |grep audio
lsmod |grep snd
mixer:
playback capture
i tutaj czegoś nie rozumiem bo jak widać na screenie 'capture' mikrofon jest jakby wyłączony (no chyba że ja źle to rozumiem) a po wciśnięci F5 mam suwak od mikrofonu ustawiony na full.
Mam jedną kartę dźwiękową.
Obawiam się że to jednak ten mikrofon jest jakiś badziewny i już stwierdził że swoje odpracował, tylko nie mam na czym go sprawdzić.
playback capture
i tutaj czegoś nie rozumiem bo jak widać na screenie 'capture' mikrofon jest jakby wyłączony (no chyba że ja źle to rozumiem) a po wciśnięci F5 mam suwak od mikrofonu ustawiony na full.
michal@pilhoo:~$ lspci |grep audio
00:11.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT8233/A/8235/8237
AC97 Audio Controller (rev 50)
michal@pilhoo:~$ lsmod |grep snd
snd_via82xx 26392 3
gameport 14472 1 snd_via82xx
snd_ac97_codec 92580 1 snd_via82xx
ac97_bus 2304 1 snd_ac97_codec
snd_pcm_oss 38816 0
snd_mixer_oss 15360 1 snd_pcm_oss
snd_pcm 70152 4 snd_via82xx,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss
snd_page_alloc 10120 2 snd_via82xx,snd_pcm
snd_mpu401_uart 7936 1 snd_via82xx
snd_seq_dummy 3844 0
snd_seq_oss 29184 0
snd_seq_midi 8224 0
snd_seq_midi_event 7040 2 snd_seq_oss,snd_seq_midi
snd_seq 45136 6 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_ midi_event
snd_timer 20740 2 snd_pcm,snd_seq
snd_rawmidi 22688 2 snd_mpu401_uart,snd_seq_midi
snd_seq_device 7820 5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq, snd_rawmidi
snd 47076 16 snd_via82xx,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss,snd_mix er_oss,snd_pcm,snd_mpu401_uart,snd_seq_oss,snd_seq,snd_timer,snd_rawmidi,snd_se q_device
soundcore 7264 1 snd
Obawiam się że to jednak ten mikrofon jest jakiś badziewny i już stwierdził że swoje odpracował, tylko nie mam na czym go sprawdzić.
no to chyba wszystko jasne, mam nadzieje ze teraz bedzie smigac.
Najpierw krotka lekcja angielskiego
capture - przechwytywanie, playback - odtwarzanie.
Nie wiem czy zauwazyles i czy wiesz po co jest opcja "wycisz mikrofon" w windzie. To nie jest wylaczenie nagrywania, skutek takiej opcji jest taki ze nie bedziesz slyszal tego co mowisz we wlasnych glosnikach. I teraz analogicznie masz regulacje glosnosci w odtwarzaniu (mozesz regulowac jak glosno bedziesz sie slyszec we wlasnych glosnikach) i "glosnosc" czy raczej czulosc przy nagrywaniu (capture).
A wiec, wcisnij f3 i podglosnij Mic na max (tzn tak juz widze masz wiec tak zostaw), poznie jwcisnij f4 (capture) i podglosnij Mic na max. Teraz powinno dzialac.
Jesli nie chcesz sie slyszec jak z kims gadasz we wlasnych sluchawkach to w Playback scisz Mic na 0 albo wcisnij M zeby wyciszyc.

u mnie widze ze sa minimalne roznice w nazewnictwie niz u Ciebie wiec musisz sam do tego dojsc ktory jest ktory ale ogolna zasada jest taka.
Pozdrawiam :-)
Najpierw krotka lekcja angielskiego

Nie wiem czy zauwazyles i czy wiesz po co jest opcja "wycisz mikrofon" w windzie. To nie jest wylaczenie nagrywania, skutek takiej opcji jest taki ze nie bedziesz slyszal tego co mowisz we wlasnych glosnikach. I teraz analogicznie masz regulacje glosnosci w odtwarzaniu (mozesz regulowac jak glosno bedziesz sie slyszec we wlasnych glosnikach) i "glosnosc" czy raczej czulosc przy nagrywaniu (capture).
A wiec, wcisnij f3 i podglosnij Mic na max (tzn tak juz widze masz wiec tak zostaw), poznie jwcisnij f4 (capture) i podglosnij Mic na max. Teraz powinno dzialac.
Jesli nie chcesz sie slyszec jak z kims gadasz we wlasnych sluchawkach to w Playback scisz Mic na 0 albo wcisnij M zeby wyciszyc.
teraz chyba juz rozumieszno chyba że ja źle to rozumiem

prz6jrzyj sie dokaldnie bo powinienes miec dwa suwaki, jedem - Mic a drugi Mic Cap, czy jakos tak, w kazdym razie jak sie wybierze opcje All to pokazuje wszystko i troche te nazwy zmeinia zeby dalo sie odroznic ktory suwak jest od przechwytywania dzwieku a ktory o d odtwarzania dziwku z mikrofonu.a po wciśnięci F5 mam suwak od mikrofonu ustawiony na full.
u mnie widze ze sa minimalne roznice w nazewnictwie niz u Ciebie wiec musisz sam do tego dojsc ktory jest ktory ale ogolna zasada jest taka.
Pozdrawiam :-)
no dobra zapomnialem że są 2 suwaki mic ale tego w capture nie da się przesunąć bo właściwie go nie ma (co zresztą widać na screenie) no chyba że jest jeszcze jakiś magiczny sposób żeby ten suwak uzyskać. tak więc w sekcji capture mam wszystko co się da na maks a dźwięku dalej nie słyszę (tzn mój system nie słyszy bo ja w słuchawkach słyszę wszystko z mikrofonu)