g

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
8siem

głuchy mikrofon

Post autor: 8siem »

niby jest parę takich wątków ale jakoś wszystko co było tam napisane wypróbowałem i ... nic. w skypie głucha cisza po drugiej stronie ,jak próbuję coś nagrać przez krec to też nic nawet nie zaszumi. Już nawet sprawdzałem kilka razy czy ten majk jest podłączony i jest. Powinien być sprawny bo kupiłem go z tydzień temu i na początku działał pięknie ale po krótkiej "przesiadce" na dream linuxa (po której zresztą wszystko nie chciało działać poprawnie) za cholerę nie mogę nagrać żadnego dźwięku. W kmixie już chyba wszystkie kombinacje wypróbowałem mam zainstalowane chyba wszystkie pakiety z alsą walnąłem alsaconf zrobiłem ten plik .asoundrc i dalej kał...
Jak macie jeszcze jakiekolwiek pomysły to będę wdzięczny za pomoc.
moja dźwiękówka to ac97 jakby to miało jakieś znaczenie.
siwuch86
Beginner

Post autor: siwuch86 »

czesto tez czegos szukam na forum i wiem ze niektorzy lubia napisac "wszystko co na forum jest to sprawdzilem i nie dziala" a pozniej sie okazuje ze nawet pol minuty na wyszukiwaniu nie spedzil. Nie bierz tego do siebie, tlumacze sie tylko dlaczego zaraz podpowiem Ci najbanalniejsza opcje jaka moze byc. Zakladajac ze masz dzwiek z tej karty wiec dziala, proponuje zebys uzyl

Kod: Zaznacz cały

alsamixer
z poziomu usera i zerknal czy niemasz czasem wylaczonego mikrofonu (wlacza sie i wylacza za pomoca M)
Bober
Beginner

Post autor: Bober »

dokladnie
alsamixer
pozniej zabawa suwakami takimi jak Mic, Mic Boost, Capture
Oraz zmienic input source na Mic (to zmieniam zawsze w kmix).

Jezeli to nie pomoze musisz podmienic model karty chyba to jest w alsa-base (ale to w ostateczności).
8siem

dobra to alsamixer wygląda tak:
http://delta.ilo.pl/pilhoo/mix1.png
czyli jak na mój gust mam włączony mikrofon.
pozniej zabawa suwakami takimi jak Mic, Mic Boost, Capture
Możecie mi wytłumaczyć co to daje bo to chyba jest głośność więc jak wszystko jest na full to powinno działać.
siwuch86
Beginner

mic boost to jest wzmocnienie mikrofonu, niema tam suwaka bo to jest stala wartosc (chyba 20db). Sprubuj zmienic wartosc "Mic Sele(ct?)".
nie odpowiedziales na pytanie czy dzwiek w ogole masz z tej karty?
8siem

Dźwiek działa ogólnie tylko z mikrofonem jest problem. Jak włączam mic boost to tylko wszystko mi zaczyna trzeszczeć ale z mikrofonu i tak nic nie słychać. Mic select też zmieniałem i bez żadnego efektu.
siwuch86
Beginner

a moglbys podeslac dwa screeny osobno dla playback i capture?? zmieniasz to guzikami fx (f3 - palyback, f4 - capture), i postaraj sie ujac wszystko, dzieki temu bedzie widac dokladnie wszystko uporzadkowane. Jak nie ja to ktos inny pomoze.

masz pewnosc ze dobrego modulu uzywasz?
pokaz moze co wypluwa:

lspci |grep audio
i

lsmod |grep snd
8siem

mixer:
playback capture
i tutaj czegoś nie rozumiem bo jak widać na screenie 'capture' mikrofon jest jakby wyłączony (no chyba że ja źle to rozumiem) a po wciśnięci F5 mam suwak od mikrofonu ustawiony na full.

michal@pilhoo:~$ lspci |grep audio
00:11.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT8233/A/8235/8237
AC97 Audio Controller (rev 50)
michal@pilhoo:~$ lsmod |grep snd
snd_via82xx            26392  3
gameport               14472  1 snd_via82xx
snd_ac97_codec         92580  1 snd_via82xx
ac97_bus                2304  1 snd_ac97_codec
snd_pcm_oss            38816  0
snd_mixer_oss          15360  1 snd_pcm_oss
snd_pcm                70152  4 snd_via82xx,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss
snd_page_alloc         10120  2 snd_via82xx,snd_pcm
snd_mpu401_uart         7936  1 snd_via82xx
snd_seq_dummy           3844  0
snd_seq_oss            29184  0
snd_seq_midi            8224  0
snd_seq_midi_event      7040  2 snd_seq_oss,snd_seq_midi
snd_seq                45136  6 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_      midi_event
snd_timer              20740  2 snd_pcm,snd_seq
snd_rawmidi            22688  2 snd_mpu401_uart,snd_seq_midi
snd_seq_device          7820  5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq,      snd_rawmidi
snd                    47076  16 snd_via82xx,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss,snd_mix      er_oss,snd_pcm,snd_mpu401_uart,snd_seq_oss,snd_seq,snd_timer,snd_rawmidi,snd_se      q_device
soundcore               7264  1 snd
Mam jedną kartę dźwiękową.

Obawiam się że to jednak ten mikrofon jest jakiś badziewny i już stwierdził że swoje odpracował, tylko nie mam na czym go sprawdzić.
siwuch86
Beginner

no to chyba wszystko jasne, mam nadzieje ze teraz bedzie smigac.
Najpierw krotka lekcja angielskiego :D capture - przechwytywanie, playback - odtwarzanie.
Nie wiem czy zauwazyles i czy wiesz po co jest opcja "wycisz mikrofon" w windzie. To nie jest wylaczenie nagrywania, skutek takiej opcji jest taki ze nie bedziesz slyszal tego co mowisz we wlasnych glosnikach. I teraz analogicznie masz regulacje glosnosci w odtwarzaniu (mozesz regulowac jak glosno bedziesz sie slyszec we wlasnych glosnikach) i "glosnosc" czy raczej czulosc przy nagrywaniu (capture).

A wiec, wcisnij f3 i podglosnij Mic na max (tzn tak juz widze masz wiec tak zostaw), poznie jwcisnij f4 (capture) i podglosnij Mic na max. Teraz powinno dzialac.
Jesli nie chcesz sie slyszec jak z kims gadasz we wlasnych sluchawkach to w Playback scisz Mic na 0 albo wcisnij M zeby wyciszyc.
no chyba że ja źle to rozumiem
teraz chyba juz rozumiesz :D
a po wciśnięci F5 mam suwak od mikrofonu ustawiony na full.
prz6jrzyj sie dokaldnie bo powinienes miec dwa suwaki, jedem - Mic a drugi Mic Cap, czy jakos tak, w kazdym razie jak sie wybierze opcje All to pokazuje wszystko i troche te nazwy zmeinia zeby dalo sie odroznic ktory suwak jest od przechwytywania dzwieku a ktory o d odtwarzania dziwku z mikrofonu.

u mnie widze ze sa minimalne roznice w nazewnictwie niz u Ciebie wiec musisz sam do tego dojsc ktory jest ktory ale ogolna zasada jest taka.

Pozdrawiam :-)
8siem

no dobra zapomnialem że są 2 suwaki mic ale tego w capture nie da się przesunąć bo właściwie go nie ma (co zresztą widać na screenie) no chyba że jest jeszcze jakiś magiczny sposób żeby ten suwak uzyskać. tak więc w sekcji capture mam wszystko co się da na maks a dźwięku dalej nie słyszę (tzn mój system nie słyszy bo ja w słuchawkach słyszę wszystko z mikrofonu)
ODPOWIEDZ