[+]Konfiguracja sieci po dodaniu drugiej karty sieciowej.

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
sj65
Beginner

[+]Konfiguracja sieci po dodaniu drugiej karty sieciowej.

Post autor: sj65 »

Mam zintegrowaną kartę sieciową. Zmieniłem obudowę i wejście zostało zasłonięte. Tak więc nie chcąc piłować, czy ciąć obudowy wstawiłem drugą kartę. System wykrywa obie.

Jak wyłączyć tę zintegrowaną lub jak zmusić system do pracy z tej drugiej?
Mam blokowany dostęp do sieci przy nowym adresie MAC i ten już uaktualniłem u dostawcy?

Pozdrawiam
sj65
kuleczek

Post autor: kuleczek »

MAC karty mozesz zmienic poleceniem

Kod: Zaznacz cały

ifconfig eth[nr] hw ether XXXXXXXXXX
a na stale: dodajac do /etc/network/interfaces wpis

eth[nr]
(...)
hw ether XXXXXXXXXX
(...)
Interfejs danej karty mozesz calkowicie deaktywować wywalając wszystkie wpisy jej dotyczące z /etc/network/interfaces.
sj65
Beginner

Niestety nie. Chcę tak ustawic aby karta dodatkowa była intalowana jako domyślna.
Wydaje mi się, że najprościej byłoby to zrobić wyłączjąc tę zintegrowaną. W pliku o którym mówisz nie ma informacji o MAC'u oraz która karta jest podłączona do intrnetu. Poleceniem tym zmieniam MAC na taki jaki ma zapisany dostawca. U mnie te parametry się zgadzają.

Pozdrawiam
sj65

[ Dodano: 2008-03-07, 16:08 ]
Niestety nie. Chcę tak ustawić aby karta dodatkowa była instalowana jako domyślna.
Wydaje mi się, że najprościej byłoby to zrobić wyłączjąc tę zintegrowaną. W pliku o którym mówisz nie ma informacji o MAC'u oraz która karta jest podłączona do sieci. Poleceniem tym zmieniam MAC na taki jaki ma zapisany dostawca. U mnie te parametry się zgadzają - MAC mojej dodatkowej karty i MAC zatwierdzony przez dostawcę.

Pozdrawiam
sj65
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

aby wyłaczyc kartę zintegrowana musisz wyłaczyć ja w biosie

jesli chcesz ustawić kolejnośc kart musisz zmienic to w UDEV czyli pozmieniać MAC przypisane do konkretnych eth0 i eth1 na odwrtne w pliku:

/etc/udev/rules.d/z25_presistent.net-rules 
po czym zresetuj sieć albo komputer
sj65
Beginner

Sprawa oczywista. Po prostu skonfigurowałem sieć dla eth1 nie zajmując się eth0 który został gdzieś tam przypisany do karty zintegrowanej.

eth0 down
eth1 down
gksu -u root /etc/resolv.conf
w pliku tym wpisujemy adresy DNS

nameserver ..................
w terminalu jako root:

ifconfig eth0 ................ broadcast ................ netmask ...................
gdzie w miejsce kropek wpisujemy kolejno IP, broadcast i maskę sieci.
dalej w terminalu

route add default gw ............
tutaj w miejsce kropek wpisujemy adres bramy internetu.

Sprawdzamy np.
ping -c1 ww.o2.pl

Dostęp do internetu jest od razu, konfiguracja zostaje zachowna. Jeszcze Firestarter trzeba od nowa skonfigurować.
Dziękuję Kolegom za zainteresowanie i pomoc.

Pozdrawiam
sj65

[ Dodano: 2008-03-08, 19:29 ]
Yampress pisze:aby wyłaczyc kartę zintegrowana musisz wyłaczyć ja w biosie

jesli chcesz ustawić kolejnośc kart musisz zmienic to w UDEV czyli pozmieniać MAC przypisane do konkretnych eth0 i eth1 na odwrtne w pliku:

/etc/udev/rules.d/z25_presistent.net-rules 
po czym zresetuj sieć albo komputer
Dzięki za tę wiadomość ogromnie się przyda. W najbliższej sprzyjającej chwili ją wykorzystam i ustawię tak jak chciałem, nawet bez potrzeby wyłączenia karty zintegrowanej. Na razie pozostaję z eth1, tak jak skonfigurowałem. Jednak zamiana kolejności kart jest najlepszym rozwiązaniem w moim przypadku.

Jeszcze raz dziękuję.

Pozdrawiam
sj65
ODPOWIEDZ