Instalacja z dyskietek!

Pomoc dotycząca instalacji systemu
beny6.6.6

Instalacja z dyskietek!

Post autor: beny6.6.6 »

Witam!

Chciałbym zainstalowac Debiana przez internet za pomoca dyskietek (brak cd romu, mozliwosci bootowania z usb [tylko floopy]) ale po załadowaniu dyskietki boot i prosbie o włozenie do napedu dyskietki root wyskakuje monit nastepujacej tresci: NO DEVICES FOUND! ...to raczej nic z dyskietka bo po prosbie o zmiane dyskietki stacja nawet nie rusza... tylko w tym samym czasie wyskakuje info (lub po odczekaniu 30 sek)

Ma ktos jakis pomysl? (niemalze to samo mialem ze slackware [ins z dyskietek])

Pozdrawiam
Beny
SeRdEcZnY
Beginner

Post autor: SeRdEcZnY »

beny6.6.6 pisze:Ma ktos jakis pomysl? (niemalze to samo mialem ze slackware [ins z dyskietek])
tak... ustaw sobie w biosie Botowanie z usb - niech to będzie pierwszym napędem... może pomoże.... jak nie to nie mam pojęcia... może masz możliwość kartę pamięci i obraz 40/180 MB netinstall

Pozdrawiam ;)
v-sgfx

Post autor: v-sgfx »

w bios'ie musisz koniecznie zmienic boot device, z cd rom na floopy, badz z disc na floopy, hard disc na pierwszym miejscu na drugim floopy. I to w zasadzie powinno pomoc.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

v-sgfx pisze:w bios'ie musisz koniecznie zmienic boot device, z cd rom na floopy, badz z disc na floopy, hard disc na pierwszym miejscu na drugim floopy. I to w zasadzie powinno pomoc.
W przypadku uruchamiania z dyskietki to na pierwszym miejscu musi być floppy, a nie hdd.

beny6.6.6 --- a nie możesz podpiąć tego dysku do komputera mającego wszystkie napędy i po instalacji wykonać konfigurację już na tym komputerze bez cdromu.
beny6.6.6

zainstalowałbym z pendrive'a gdyby była możliwość bootowania z usb ;) ) a jest tylko floopy podpietego pod usb. (stary siemens). bez problemu bootuje pierwsza dyskietke (boot) ... jednak po pytaniu o root stacja nie reaguje i wyskakuje 'no devices found' /

ale! udało mi sie poprawnie zbootowac i zainstalowac debiana oldstable. (dyskietki testing, i unstable nie dzialaly) zainstalowanem narazie podstawowy pakiet.

chyba lepiej najpierw zrobic aktualizacje, zainstalowac Xorg i dopiero srodowisko graficzne?

Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi :)
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

[quote="beny6.6.6"]zainstalowałbym z pendrive'a gdyby była możliwość bootowania z usb ]Tu >>klik<< masz opis, jak wystartować urządzenie usb z płyty cd, kiedy nie mamy opcji startu w BIOSie dla niego. Myślę, że z tym opisem potrafisz wystartować pendriva z pomocą dyskietki.
beny6.6.6

Udało mi sie zinstalowac... i zaaktualizowac do 4.0 ...(mialem problem do wersji testing) zainstalowalem xy i kde i managera ale mam problem z odpleniem trybu graficznego (chyba nie wiem jak :| ;) ) ale to juz temat na inny dział... pozdrawiam :)
dzieki za odp
Biszkopt

Post autor: Biszkopt »

Zrobiłeś to za pomocą dyskietki?? Napisz proszę w jaki sposób, ja się użeram z malutkim dziadostwem, które ma bootowanie tylko z hdd i zewnętrznego fdd.
ODPOWIEDZ